Explorers Club

Raising The Mammoth

Info
Uitgekomen in: 2002
Label: Magna Carta
MySpace: www.myspace.com/explorersclub
Tracklist
Raising The Mammoth 1 (part one) Passage To Paralysis (15:03)
Tracks 1-13 (part two) Broad Decay (11:43)
Tracks 14-19 (part three) Vertebrates (11:17)
Tracks 20-27 Raising The Mammoth 2 (aka prog-o-matic) 1)
Gigantipithicus (instrumental) (28:44) Tracks 28-44
Terry Bozzio: drums
Marty Friedman: gitaar
Trent Gardner: toetsen, zang
James LaBrie: zang
Kerry Livgren: gitaar
John Myung: basgitaar
Mark Robertson: toetsen
Steve Walsh: zang
Gary Wehrkamp: gitaar

Met medewerking van:

Jeff Curtis: additionele gitaar in Gigantipithicus
Hal 'Stringfellow' Imbrie: additionele bas in Gigantipithicus
Raising The Mammoth (2002)
Age Of Impact (1998)

Hopman Trent Gardner (Magellan) heeft vier jaar na zijn eerste verkenningstocht, “Age Of Impact”, zijn verkenners weer bij elkaar geroepen voor een nieuwe expeditie. Hij heeft een tocht uitgezet welke bestaat uit twee delen (Raising The Mammoth 1 en 2), waarvan deel één nog uiteenvalt in drie stukken. Vervolgens is de complete CD onderverdeeld in maar liefst 44 nummers.

De CD opent met een stuk dat niet zou misstaan op de soundtrack van een griezelfilm. Een waarschuwing voor de gevaren die op het pad van Explorers Club liggen? Het eerste deel van de tocht, Passage To Paralysis, voert ons langs dichte, ingewikkelde structuren die aan King Crimson doen denken. Een zo nu en dan ruig gebied dat nog onontgonnen is. Gardner heeft hier zijn fantasie de vrije loop gelaten en heeft paden gevonden die hij nog niet eerder heeft verkend. De verkenner die echter een insigne verdient wegens buitengewone prestaties is drummer Terry Bozzio. Het is echt onvoorstelbaar wat deze man, niet alleen op dit nummer, maar op de gehele CD laat horen. Aan het einde van het nummer kruisen we het pad van Pink Floyd.

Broad Decay is het meest toegankelijke stuk van de CD en heeft een open structuur, weids en vlak, waardoor het rustiger overkomt. Een idyllische vlakte die in harmonie is met de rest van de omgeving en waar plaats is voor een gitaar- of toetsensolo. De warmte wordt verzorgd door de magistrale stem van Steve Walsh (Kansas). Aan het einde van het nummer komt één van de gevaren van een dergelijke expeditie om de hoek kijken. Men loopt rondjes en is duidelijk de weg kwijt. Gedurende de bijna drie minuten die track negentien duurt wordt het ‘I will be there for you’ constant herhaald.

Hierna is het tijd voor heroriëntatie door middel van het akoestische begin van Vertebrates. Een rustige start en dus de perfecte gelegenheid om te bepalen welke richting men op wil. Er is een moment dat men zelfs weer terugkeert naar de eerste tocht, “Age Of Impact”. De meningen zijn echter verdeeld. Iedereen krijgt de gelegenheid om zijn mening te uiten en er komen dus de nodige toetsen- en gitaarsolo’s voorbij. Het gaat hierbij soms hard tegen hard.

Het tweede deel van de CD, Raising The Mammoth 2, Gigantipithicus is een volledig instrumentaal nummer van maar liefst 28:44 en beslaat, welk een toeval, de nummers 28 tot en met 44. Men heeft een consensus bereikt en gezamenlijk vervolgt men de weg. Op de rest van de tocht is er ruimte om ook individueel zijn steentje aan het welslagen van de expeditie bij te dragen. Dit resulteert in een aaneenschakeling van verschillende stijlen. Van puur symfonisch tot klassiek, dan weer orkestraal of juist zonder allerlei franje. Lekker teruggebracht tot de basis. Alles komt als een eendrachtig geheel voorbij. De expeditie eindigt zoals die begonnen is, filmisch, alleen nu onder de klanken van Ennio Morricone.

Vergeleken met de eerste tocht “Age Of Impact” is deze wat minder strak van opzet. Minder songgericht en er is meer gekeken naar de vele mogelijkheden die er zijn met een schema van twaalf muzieknoten, zoals Gardner zelf in het cd-boekje aangeeft. Wat dat betreft kun je spreken van een echte ontdekkingsreis. Hierdoor vergt “Raise The Mammoth” meerdere luisterbeurten, voordat alles op zijn plaats valt. Inderdaad een groeiplaatje.

Rob van Oosten

Send this to a friend