Eyes Can 't See

Jess The Malice

Info
Uitgekomen in: 2004
Label: eigen beheer
Website: http://www.eyescantsee.com/
Tracklist
Break-Out (2:07)
Going Down (3:03)
The Malice (3:37)
Questions (3:52)
Playing With Your Heart (5:02)
Dominic Bellekom: basgitaar
Danielle de Graaf: zang, elektrische cello, achtergrondzang
Corneel Heij: toetsen
Sabine van der Loos: zang, achtergrondzang
Ronald Oppelaar: gitaar
John Tol: drums, zang, achtergrondzang
Jessy The Malice - Demo (2004)

 

Jessy The Malice is een echte rockopera. Drummer / zanger John Tol kwam jaren geleden met het plan en werkte vervolgens het concept en de muziek helemaal uit. Hij wist een aantal ervaren muzikanten en zangeressen om zich heen te verzamelen en zo ontstond Eyes Can´t See.

Het verhaal van Jessy is niet bepaald vrolijk. De 18-jarige Jessy is verwaarloosd door zijn ouders en vervalt in een leven vol criminaliteit. Hij raakt depressief en krijgt last van schizofrenie. Hij koopt een mitrailleur en schiet die leeg op een vol schoolplein. Jessy wordt opgepakt en pleegt uiteindelijk zelfmoord.

Op de hier besproken demo staat een aantal nummers uit de opera. De band mixt stijlvol symfonische rock, progmetal en mainstream rock tot een uitstekend geheel. Break-out is een stevig up-tempo nummer met een zeer sterke basgitaar en mooi toetsenspel. De zang is agressief en overtuigend. Gitarist Ronald Oppelaar speelt moeiteloos harde riffs en draait ook zijn hand niet om voor een pittige solo. Het nummer loopt over in Going Down, dat een licht jazzy inslag heeft. De rapachtige zang van één van de dames (het is mij niet duidelijk wie wat zingt) past uitstekend in het nummer. Corneel Heij bewijst het symfonische genre uitstekend te beheersen en speelt een voortreffelijke solo op zijn toetsenarsenaal.

The Malice is een beetje de zwakke broeder van deze demo. De agressieve zang van John Tol neigt een beetje naar het irritante en het nummer kent te weinig variatie. De strakke toetsensolo van Corneel Heij geeft het nummer nog een beetje een symfonisch gezicht. Beste nummer is Questions. Het wordt door de dames gezongen en hun stemmen zijn overtuigender dan die van John Tol. De muziek zwelt prachtig mooi aan in dit nummer. Toetsenist Corneel Heij trekt een complete muur op en zorgt ervoor dat het nummer naar grote hoogte stijgt. Wanneer Ronald Oppelaar er ook nog eens prachtig overheen soleert is kippenvel niet meer te onderdrukken.

Playing With Your Heart is de rustige afsluiter van deze demo. Mooie zang en mooi ingetogen gitaar- en basgitaarspel maken het nummer tot een genot voor het oor. De productie van demo is niet al te best, maar daar door heen hoor je duidelijk dat de complete opera wel eens heel erg indrukwekkend zou kunnen worden. Ik hoop dan ook dat de band onder leiding van een ervaren producer de studio zal binnen gaan om de complete opera op cd te vereeuwigen. De band treedt regelmatig op (met name in de Randstad) en die shows schijnen een hele belevenis te zijn. Houd deze band in de gaten.

Maarten Goossensen

Send this to a friend