Factory Of Dreams

Poles

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Portugal
Label: Progrock Records
Website: Hugo Flores
MySpace: Hugo Flores
Tracklist
Transmission Fails (4:04)
The Sight Of A Better Universe (3:19)
Air Powerplant (5:48)
Factory Of Dreams (6:06)
Gliding Above The Ocean Of Memories (4:53)
Peace Echoing (4:08)
Stream Of Evil (3:01)
The Piano In The Sea (2:55)
Generator Of Illusions (3:52)
Electric Boom (4:27)
Crossing The Bridge To The Positive Pole (4:29)
Chris Brown: fretloze basgitaar
Hugo Flores: gitaar, basgitaar, toetsen, drums
Jessica Letho: zang
Poles (2008)
Met Project Creation
Dawn On Pyther (2007)
Floating World (2005)

Zeg tegen mij ‘Hugo Flores’ en ik moet gelijk terugdenken aan de voor mij meest memorabele recensie die er op de Progwereld website te vinden is, de dubbelrecensie van “Dawn On Pyther” van Project Creation. Was mijn recenserende collega Govert Krul laaiend enthousiast over deze plaat, ik zaagde onze Portugese vriend net boven de enkels af. Een kwestie van smaak. De heer Flores begreep dat helaas niet. Groot was mijn verbazing dan ook toen ik door had met Factory Of Dreams wederom met Hugo Flores van doen te hebben. Ik heb nog geaarzeld om deze opdracht terug te geven, maar ik ben blij dat ik dat niet heb gedaan.

Betrof mijn voornaamste kritiek op “Dawn On Pyther” nog overdaad, de matige zang, gebrek aan opbouw en structuur, op zijn nieuwste project lijkt het of hij deze kritiek ter harte genomen heeft. Al betwijfel ik of hij dat bewust heeft gedaan.

De overdaad is aangepakt door de speelduur van deze schijf te beperken tot een dikke drie kwartier. Ook zijn de elf nummers van een zeer acceptabele speelduur.

De zang is aangepakt door nog maar met één zangeres te werken en ook nog eens een hele goede. En de verbeterde structuur en opbouw zit hem natuurlijk in een stel pakkende nummers met kop en staart die dit keer gelukkig ergens heen gaan.

“Poles” is een toegankelijk album geworden en mengt zich in een muzikale strijd met de groepen The Gathering, Within Temptation en Nightwish. Ook treffen we wat vleugjes Ambeon aan, je weet vast nog wel, het ambient project van Arjen Lucassen.

Ondanks dat dit album vrij ver weg staat van de muziek die Hugo Flores met zijn Project Creation maakt, is ‘de hand van de meester’ goed hoorbaar. Bombastisch aangezette muziek met elektronische en orkestrale invloeden, zoals het openingsnummer Transmission Fails.

Toch is de absolute hoofdrol weggelegd voor zangeres Jessica Letho, zeg maar een nieuwe nachtegaal in ons genre. Haar zang doet me regelmatig denken aan die van Kate Bush. Op The Sight Of A Better Universe geeft ze wat dat betreft haar visitekaartje af.
Power en elektronisch geweld treffen we aan op Air Powerplant. De afwisseling van stuwende gitaarriffs en bombastische muziek met subtiel pianospel van Flores doet het hier uitstekend. Het nummer zou overigens aan kracht winnen met een drummer van vlees en bloed. Het is toch altijd weer jammer dat bij deze muziek computerdrums worden gebruikt.

Hugo Flores is ook een liefhebber van vervormd gitaargeluid, die hij in het bijzonder etaleert op Gliding Above The Ocean Of Memories. De combinatie met de sopraanachtige zang van Jessica Letho is wel bijzonder. Dat Letho met haar stem ook de lagere regionen beheerst laat zij horen op Stream Of Evil. Het nummer doet me sterk denken aan Ambeon. De overeenkomst met zangeres Astrid van der Veen (waar is zij eigenlijk gebleven?) is treffend.

Als groot liefhebber van lange intro’s en dito instrumentale passages mag ik Electric Boom niet onvermeld laten. De fretloze bas van Chris Brown komt in dit nummer goed tot zijn recht. Ook horen we voor het eerst een lang uitgesponnen slepende gitaarsolo van Flores, die daarmee voor even de hoofdrol van zijn frontvrouw overneemt.

Met “Poles” heeft Hugo Flores mij zeker kunnen bekoren, dat in tegenstelling tot wat hij tot nu toe met zijn Project Creation heeft afgeleverd.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend