Fall Of Echoes

Red Tree

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Eigen beheer
Website: www.fallofechoes.com
MySpace: Fall Of Echoes
Tracklist
Groaning (5:20)
Mr. Orion (7:39)
Darkness Inside (4:06)
9th Floor (5:42)
Little Girl Lost (5:06)
Red Tree [Intro] (1:11)
Red Tree (6:10)
Land Of No Choices (4:21)
Y.F.M.O (4:29)
Behind My Closed Eyes (5:19)
She Fits Well (3:13)
While I'm Alive (5:18)
Shane Lankford: zang
Rick Mals: gitaar, drums
Rob Perez: gitaar
Bill Yost: basgitaar
Met medewerking van:
Tony Corelli: toetsen
Red Tree (2006)

Waar recensies al niet goed voor zijn!

Lang had Rob Perez, gitarist en oprichter van de band Visual Cliff, gezocht naar een zanger die de zangpartijen voor zijn derde album “Freedom Within” op zich wilde nemen. Bergen met demo’s werden beluisterd, maar geen enkele zanger wist bij hem écht de juiste snaar te raken. Op een dag stuitte Rob toevallig op een progsite, waar hij een cd-recensie van Orphan Project las. Vervolgens luisterde hij naar wat nummers van deze band, waarna hij meteen wist dat zijn zoektocht naar de juiste X-factor beëindigd was. De zanger van Orphan Project, Shane Lankford, bezat dé stem die hij voor Visual Cliff zocht. Samenwerking volgde en deze beviel beide heren zo zeer, dat zij besloten om hun muzikale talenten definitief samen te smelten in een nieuwe band. De basgitarist van Orphan Project, Bill Yost en gitarist Rick Mals van Visual Cliff voegden zich bij het tweetal en het bestaan van Fall Of Echoes was een feit.

Fall Of Echoes maakt progressieve rock met een spiritueel randje. De band combineert de gitaargerichte en scherpe progressieve rocksound van Visual Cliff met de warme melodieën en diepgaande teksten van Orphan Project. Tevens zijn invloeden van King’s X, Neal Morse, Kansas en Shadow Gallery hoorbaar.

“Red Tree” is de titel van het debuutalbum en deze benadrukt het Christelijke karakter van de band. “Red Tree” staat namelijk symbool voor het houten kruis waaraan Jezus Christus werd genageld. Het bloed dat de ‘boom’ rood kleurt is hetzelfde bloed waarmee wij ons vrijwaren van onze zonden, wanneer we bidden tot God en vragen om vergiffenis. Het album bevat geen concept, maar elk nummer valt wel onder te brengen bij hetzelfde thema: het maakt niet uit waar je staat in het leven, hoop kan altijd gevonden worden bij God. Behoorlijk religieus dus dit album, maar ook niet-gelovigen zullen met deze cd uit de voeten kunnen: de muziek gaat namelijk niet alleen over God, maar klinkt op sommige momenten ook goddelijk. De teksten zijn nergens predikend en daardoor niet storend als je niet-gelovig bent. Neal Morse, Salem Hill en Glass Hammer bewezen al dat er prima te genieten valt van christelijke progrock en Fall Of Echoes onderstreept dit feit nog eens opnieuw.

Op “Red Tree” is een prima balans gevonden tussen de harde rockstukken en de langzame ballades. Het album trapt lekker groovy af met het rockende Groaning. Zware drumslagen en een scheurende distortion gitaar geven het nummer een duister tintje, terwijl de pakkende melodieën en het catchy refrein het nummer erg toegankelijk maken. Duister en zwaar valt ook het derde nummer, Darkness Inside. Door het mysterieuze sfeertje doet dit lied me een beetje denken aan Deadsoul Tribe en ook de zanguithalen refereren in de verte wel wat aan het stemgeluid van Devon Graves.

Meer naar progmetal neigen de nummers Land Of No Choices en Y.F.M.O. (You Freak Me Of). Gierende gitaren zijn hier dominant; vooral op Land Of No Choices gaat gitarist Rick Mals af en toe lekker tekeer. Verder zijn aan beide nummers wat meer industriële keyboardgeluiden toegevoegd, alleen bij Y.F.M.O. pakt dit wat minder goed uit. Dit nummer neigt hierdoor wat meer naar nu-metal, waar ik persoonlijk geen grote voorstander van ben. Verder is de zang hier en daar vervormd, wat afbreuk doet aan de anders zo prettig klinkende stem van Shane.

Tussen alle scheurende gitaren en headbang-momenten door zijn er ook nog genoeg rustpunten op het album te vinden, waardoor een whiplash wordt voorkomen. De langzame ballades op deze cd maken direct duidelijk waarom Rob zo onder de indruk was van Shane’s stem. Op het dramatische She Fits Well wordt duidelijk hoe krachtig zijn zang is en hoe groot zijn bereik. Het nummer opent a-cappela. Later wordt de zang door een minimum aan instrumenten ondersteund. Een paar lichte drumslagen, subtiele pianoklanken en hier en daar wat strijkers: meer heeft het nummer ook niet nodig. Verder zijn Little Girl Lost en 9th Floor rustige nummers met een mooi akoestisch geluid en ook de intro van het titelnummer Red Tree, waarin trommels en dynamische, zweverige zang de luisteraar in India doen wanen, wil ik niet onvermeld laten.

“Red Tree” is een veelbelovend debuutalbum, dat door de goede afwisseling tussen harde en zachte stukken muziek erg evenwichtig overkomt. De nummers zijn pakkend en de refreinen blijven gemakkelijk ronddwalen in de hersenpan. De liedjes zijn vrij toegankelijk, wat echter als gevaar heeft dat het album eerder kan gaan vervelen. Ander klein puntje van kritiek is dat de zang af en toe vervormd wordt: hierdoor komt de muziek wat afstandelijker over. Zanger Shane heeft een strot waar je u tegen zegt, waaraan niet geklungeld hoeft te worden met een computer.

Een flinke dosis Visual Cliff gemixt met de juiste hoeveelheid Orphan Project heeft een heerlijk progmengsel opgeleverd. Lang leve de muzieksites!

Shireen Bekker

Send this to a friend