Farewell Factory

Exit

Info
Uitgekomen in: 2023
Land van herkomst: Nederland
Label: Eigen beheer
Website: http://www.theocracymusic.com
Tracklist
Angel (6:52)
Indulgence (5:27)
Bloodline Pt.1 (2:44)
The One Who Created The World (4:14)
Bleeding Rose (6:22)
Fairy Tale (4:29)
The Upside Down (5:18)
Sink In A Well (5:24)
Doomsday Machine (4:02)
(How To Survive A) Disaster (6:21)
Bloodline Pt.2 (2:07)
Passenger (6:18)
F1: toetsen, achtergrondzang
G1: zang, gitaar
G2: gitaar
R1: drums, percussie
R2: basgitaar
Exit (2023)

Ook in de Nederlandse prog-scene doen groepen er alles aan om de aandacht op zich te vestigen. Neem nu Farewell Factory.

De identiteit van de bandleden is een mysterie, net als de plaats waar ze vandaan komen. Voor de bezetting moest ik het doen met F1, G1, G2, R1 en R2. Ik noem ze gemakshalve Fred (toetsen), Gerrit (zang en gitaar), Guus (gitaar), Renate (drums) en Rudolf (basgitaar). Dat staat toch iets persoonlijker.

Het volgende statement liet de groep nog net los: “Wij combineren moeiteloos elementen van rock, pop en progressieve rock, waardoor een geluid ontstaat dat zowel nieuw als vertrouwd is”. Kijk, zo’n statement gaat er bij mij in als koek. En ik had nog geen noot beluisterd.

Bij die eerste noten van in dit geval Angel is het gelijk raak. Zalige, breed uitgesponnen neo-symfo word je deel, met wat later de zalvende en prettig in het gehoor liggende zang. Een klein doorleefd randje verraadt dat de microfoon niet in handen is van een youngster. De zang wordt afgewisseld met ontspannen toetsen in een aangename cadans. Woordloze koorzang zet een fraaie punt achter deze opener, die veel doet denken aan Silhouette.
In dezelfde cadans gaat het verder met Indulgence. Peper en zout worden gestrooid met donker getint gitaarspel en het licht opgevoerde tempo, waarbij Silhouette nog steeds dichtbij is. Tijd voor het korte en melancholisch klinkende Bloodline Pt.1, met donkere zang en een pianoriedel aan het eind. Het vriendelijk aandoende The One Who Created The World heeft een ‘bite’ die doet denken aan het Katwijkse The Aurora Project. Bij Bleeding Rose geef ik mijn poging om te achterhalen wie er achter Farewell Factory schuilen op. Het zal komen door de bijna hypnotiserende cadans waarin ik wordt meegevoerd, slechts onderbroken door een melodieuze gitaarsolo en aanzwellende toetsen. Vanuit het niets gaat het tempo omhoog en verschijnt Hammond-orgelspel aan de oppervlakte.

Wanneer je verwacht dat nu het heilige vuur ontbrandt, moet ik je teleurstellen. Het bedaarde tempo in diezelfde ontspannen cadans wordt voortgezet in Fairy Tail. Wanneer de (letterlijke) eentonigheid lijkt toe te slaan is daar The Upside Down met toonaangevend gitaarspel en een heftige passage, voorzien van licht agressieve zang. Daar is eindelijk het heilige vuur, dacht ik. Datzelfde vuur wordt snel gedoofd met pianospel in de rustige intro van Sink In A Well. Na wat oprispingen volgt in het laatste deel een originele passage met percussie en elektronische effecten. Doomsday Machine vervolgt in weer die Silhouette-achtige sfeer en cadans, afgewisseld met wat intensievere passages.

Dit schijfje ontbeert een echte knaller. Een nummer waar je haren van overeind gaan staan en je op zoek gaat naar die luchtgitaar of dat fake-toetsenbord. In de buurt van die knaller, maar net niet overtuigend genoeg, komt (How To Survive A) Disaster. De intro, met rauwe, overstuurd klinkende gitaarriffs, Hammond orgel en een pittig ritme, belooft veel, maar ebt snel weg om over te gaan in het vertrouwde brave geluid met af en toe een lichte opleving. Na Bloodline Pt. 2, voorzien van pittig gitaarspel, wordt het album afgesloten met Passenger. Een rustig balladachtig nummer met veel piano.

Ik grijp nog even terug op het genoemde statement. Farewell Factory combineert elementen van rock, pop en progressieve rock tot een vertrouwd geluid. Met de kanttekening dat dit geluid verre van nieuw is en je veel van hetzelfde hoort. Het geheel is braaf en men blijft ruim binnen de lijntjes. Maar op platgetreden paden als “Exit” is het ook aangenaam wandelen.

Send this to a friend