Fates Warning

13 februari 2011, De Kelder, Amersfoort

Locatie
De Kelder, Amersfoort
Ray Alder: zang
Jim Matheos: gitaar
Joey Vera: bas
Met medewerking van:
Frank Aresti: gitaar
Bobby Jarzombek: drums
One
Life in Still Water
Another Perfect Day
A Pleasant Shade of Gray Part III
Pieces of Me
Heal Me
Island in the Stream
The Eleventh Hour
Point of View
A Pleasant Shade of Gray Part XI
Through Different Eyes
Quietus (Part IV of The Ivory Gates Of Dreams)
Monument
Still Remains

De Amerikaanse oer(prog)metalband Fates Warning is weer eens op tournee. De band die al sinds de vroege jaren ’80 bestaat (enkele bezettingswijzigingen daargelaten) deed Sneek, Weert en Amersfoort aan. Het net-niet-middelgrote poppodium De Kelder ligt in laatstgenoemde plaats op amper tien minuten lopen van het centraal station, dus veel centraler in het land krijgen we het niet.

Daar Fates Warning nooit echt die verdiende grote doorbraak heeft gehad, daar hun recentste albumwerk alweer uit 2004 stamt en ze sindsdien ook alweer diverse keren live te bewonderen geweest zijn, was het niet te verwachten dat de opkomst enorm zou zijn en was het dan weer wel te verwachten dat de opkomst een vrij hoog incrowdgehalte zou hebben. De opkomst van een paar honderd man (en vrouw, maar die waren toch wel in de minderheid) is in die context vrij netjes te noemen. Over nieuw albumwerk deden al enige tijd geruchten de ronde, maar volgens de laatste stand van zaken slaat Ray Alder de handen ineen met Fates Warnings vorige zanger, John Arch onder de fantasierijke naam Arch/Matheos.

Door eigen logistieke knulligheid heb ik het voorprogramma van Sun Caged geheel gemist. Het hoofdprogramma laat zich omschrijven als vertrouwd. Zanger Ray Alder, gitarist Jim Matheos en Joey Vera en de al behoorlijke vaste gastmusici Frank Aresti (gitaar) en Bobby Jarzombek (drums) schotelen het publiek een anderhalf uur durende dwarsdoorsnede van het werk vanaf “No Exit” (Ray Alders debuut bij de band) voor, waarbij van daaraf geen album overgeslagen wordt.

Had ik het woord ‘vertrouwd’ al gebruikt? Subtiele bas-, drum- en gitaarpartijen worden afgewisseld met onvervalst beukwerk. Het publiek kan desgevraagd hele stukken meebrullen, al kan dat ‘desgevraagd’ iets met Alder te maken hebben, die door een verkoudheid niet bijzonder goed bij stem is. De enthousiaste interactie met het publiek maakt een en ander goed; het in de laatste toegift nog op het magistrale Still Remains getrakteerd worden trouwens ook.

Dit concert van Fates Warning zal niet als legendarisch de boeken in gaan. Wel als gewoon goed. En in deze locatietechnisch bescheiden setting, voor dit bescheiden toegangsgeld is dat eigenlijk gewoon prima.

Casper Middelkamp

Send this to a friend