Fates Warning

Live In Athens

Info
Uitgekomen in: 2005
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: InsideOut
Website: http://www.fateswarning.com
MySpace: -

Beeld: 4:3 NTSC
Geluid:
Dolby Digital 2.0 Stereo
Regio: 0
Tracklist
One
A Pleasant Shade Of Gray Part III
Life In Still Water
Simple Human
Heal Me
Pieces Of Me
Face The Fear
Quietus
Another Perfect Day
A Pleasant Shade Of Gray Part XI
The Eleventh Hour
Point Of View
Monument
Still Remains
Nothing Left To Say

Extra's:
Behind The Scenes, Rehearsals, soundcheck en twee live nummers
Ray Adler: zang
Jim Matheos: gitaren
Joey Vera: bas
Met medewerking van:
Frank Aresti: gitaar
Kevin Moore: toetsen op Still Remains
Mike Portnoy: drums op Another Perfect Hour en The Eleventh Hour
Nick d'Virgilio: drums
Live In Athens dvd (2005)
FWX (2004)
Disconnected (2000)
Still Life (1998)
A Pleasant Shade Of Gray (1997)
Inside Out (1994)
Parallels (1991)
Perfect Symetry (1989)
No Exit (1988)
Awaken The Guardian (1986)
The Spectre Within (1985)
Night On Bröcken (1984)

Veel waardering maar weinig platenverkoop, zo kan je een beetje de carrière van Fates Warning samenvatten. De Amerikaanse progmetalgroep is al bezig sinds 1983 en heeft talloze bandwisselingen achter de rug, maar getuige deze dvd release is de band rond gitarist Jim Matheos ‘still going strong’. Hoofdmoot van deze dvd is het concert dat de groep gaf naar aanleiding van het “FWX” album dat in 2004 het levenslicht zag. Op 20 februari 2005 werd dit concert geschoten voor een kleine duizend springende Grieken in hun hoofdstad Athene. Deze dvd is de eerste Fates Warning release die uitgebracht wordt door platenmaatschappij InsideOut, om nog maar eens aan te geven dat zo langzamerhand elke progressief denkende band wel een contractje bij deze Duitse maatschappij kan scoren.

In de kielzog van grote progressieve metalbands als Queensryche en Dream Theater probeert Fates Warning al jaren een groter publiek te krijgen. Dit lukt maar gedeeltelijk en mochten er echt veel mensen op de been komen dan is het meer omdat Fates Warning in het voorprogramma staat van één van de bovengenoemde bands. Dat Fates Warning binnen de scene op veel sympathie kan rekenen blijkt wel weer uit de gastmuzikanten die deze blinkende schijf komen verblijden. Zo wordt het drumkrukje goed bezet. Tijdens het reguliere concert is het niemand minder dan symfoster en Spock’s Beard drummer / zanger Nick d’Virgilio die de kruk warm houdt. Tijdens de extra’s komt er zelfs een nog grotere naam voorbij, maar daarover later meer.

Wat heeft deze dvd ons allemaal te bieden? Dat Fates Warning een puike liveshow kan neerzetten was bekend en ons ook ter ore gekomen middels de uitstekende live cd “Still Life” uit 1998. De setlist van de “Live In Athens” dvd is goed uitgebalanceerd te noemen. Het oudste van de zestien nummers is Quietus. Dit nummer is afkomstig van de cd “No Exit”. Dit was de eerste cd (op dat moment de vierde van Fates Warning) waarop vocalist Ray Adler zijn kunsten mocht vertonen als vervanger van John Ard. Verder zijn er onder andere drie nummers terug te vinden van het album waar deze tour aan is verbonden (“FWX”) en zelfs twee nummers van het ‘Operation Mindcrime’ van deze Amerikanen, namelijk “A Pleasant Shade Of Gray”. Tijdens het van “Disconnected” afkomstige Still Remains wordt ook ex-Dream Theater toetsenist Kevin Moore ineens op het podium getoverd om een partijtje mee te spelen zoals hij ook al deed op de oorspronkelijk cd versie. Tot zover het gedeelte over het hoe en wat op het podium. Nu gaan we over op de kwaliteit van dit product. Het geluid is in een teleurstellende 2.0 stereo versie op deze dvd terecht gekomen, iets wat heden ten dage toch niet echt meer nodig is, lijkt mij. Ondanks dit gegeven is dat toch niet het meest teleurstellende aan “Live In Athens” want dat is namelijk de beeldkwaliteit. Het met een paar camera’s opgenomen concert is van ondermaatse kwaliteit. Het beeld is erg korrelig en het zeer onevenwichtige camerawerk is storend te noemen. Gezien de huidige techniek plus het hoge niveau van eerdere InsideOut releases een zeer tegenvallende vertoning. Niet echt een kwaliteitsproduct waarmee Fates Warning extra fans mee zal ronselen, vrees ik.

Hebben de extra’s ons dan nog wat te bieden? Het antwoord daarop is kort maar duidelijk: nee! Allereerst een ‘behind the scenes’ gedeelte opgenomen door de Bulgaarse tv. Dit gedeelte van de extra’s is behalve niet interessant en om twee dingen ook nog eens extra storend: ten eerste is het geheel niet ondertiteld (zelfs niet in het Engels) en ten tweede is de cameraman of erg dronken of hij weet niet precies hoe een camera werkt. De beeldkwaliteit laat in elk geval veel te wensen over. Het tweede bedrijf van het extra gedeelte was op het eerste gezicht erg interessant. Er staan twee nummers op die zijn opgenomen tijdens het Headway Festival in Amstelveen. Zoals ik al eerder memoreerde, was ook hier een gast van formaat aanwezig. Niemand minder dan Dream Theater drummer Mike Portnoy nam plaats achter de drumkit. De beeldtechniek en geluidskwaliteit zijn helaas zo dramatisch dat dit dan ook enkel voor de verstokte Fates Warning fan enigszins de moeite waard kan zijn.

Als conclusie zou ik een ieder willen adviseren om bij je volgende bezoek aan de platenzaak op zoek te gaan naar één van de vele goede cd’s van dit Amerikaanse gezelschap en om deze dvd lekker te laten staan voor de echte verzamelaar van Fates Warning.

Sander Kok

Send this to a friend