FeedForward

Upstream

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Nederland
Label: Nightmare Records
Website: FeedForward
MySpace: FeedForward
Tracklist
Ahead Of The Echoes (2:46)
Deepest Thoughts (5:55)
Thin Ice (7:38)
As Time Goes By (4:41)
Relevant (5:31)
As One (8:17)
Promises (7:46)
Give (3:50)
For Now (12:28)
Jan: basgitaar
Job: toetsen
Mario: gitaar
Patrice: zang
Pi: drums
Upstream (2011)
Barefoot & Naked (2007)

Op de valreep van 2011 en de drempel van 2012 kreeg ik een exemplaar van het tweede album “Upstream” van de voor mij onbekende groep FeedForward in handen. Al snel leerde een korte zoektocht op internet me dat het debuut “Barefoot & Naked” uit 2007 vooral opzien baarde vanwege de toenmalige zangeres van dienst. De meeste belangstelling bleek uit te gaan naar de hoes als een vorm van naakte waarheid. Nooit geweten dat (een deel van) het progminnend recensentenkorps zo preuts was. Na het lezen van een échte recensie (behoudens dan die eerste alinea…) op deze website van mijn oud-collega Joost Boley, kreeg ik stilaan de indruk met een talentvolle groep te maken te hebben.

Enig voorbehoud voor (prog)metal- en gothicgroepen met een frontvrouw is mij niet vreemd. Deze band zou toch niet weer een nieuwe loot aan de boom zijn die al zo dichtbegroeid was met Within Temptation’s, The Gatherings’s, Evanescence’s, After Forever’s, Autumn’s en weet ik wat nog meer? Al direct na de eerste luisterbeurt maakte mijn voorbehoud plaats voor enthousiasme. FeedForward met de nieuwe zangeres Patrice in de gelederen schotelt immers een uur luisterplezier voor dat bol staat van melodieuze metal verweven met progrock-elementen. Het prettige stemgeluid van Patrice, de soepele en melodieuze gitaarlijnen van Mario en het gedegen drumwerk van Pi(eter) vormen de basis voor de negen nummers op deze schijf. De symfonische elementen worden ingebracht door het vaak weelderige toetsenspel van Job. Laat wat dat betreft het eerste meest symfonische nummer Ahead Of The Echoes je niet op het verkeerde been zetten. Dit nummer kent immers nog de meeste invloeden van symfonische rock en is niet maatgevend voor het vervolg.

Het album kent overwegend up-tempo nummers die halverwege worden afgewisseld met de rustige nummers As One en Promises. Die kunnen wel enigszins de flow verstoren waarin je na de eerste vijf nummers terecht bent gekomen. Aan de andere kant laten ze wel de veelzijdige kwaliteiten van Patrice aan het daglicht komen. De perfecte symbiose van melodie, metal en prog wordt bereikt op het afsluitende For Now. Mooi toetsenwerk, solide gitaarpartijen en afgemeten drumspel voeren Patrice mee naar grote vocale hoogten. Wat mij betreft mag het volgende album vol staan met zulke nummers.

Vier jaar zat er tussen het eerste en tweede album. Deze periode heeft de groep gebruikt om een opvolgster te zoeken voor de naar Finland vertrokken Biejanka. Die vond men in 2009 zoals gememoreerd met Patrice, waarna zorgvuldig is gewerkt aan een nieuw album. Het is het wachten voor de fans waard geweest, want met “Upstream” kan FeedForward zich met gemak meten met de erkende namen in het genre. Wanneer een derde album niet te lang op zich laat wachten en de lijn van “Upstream” wordt doorgetrokken heeft Nederland er een nieuw muzikaal exportproduct bij.

Hans Ravensbergen

Bestel deze cd rechtstreeks bij Discorder.

Send this to a friend