Feeling Of Presence

Of Lost Illusion

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst:  Duitsland
Label:  Eigen Beheer
Website: http://feelingofpresence.com/
Tracklist
A weird Form Of darkness (8:20)
Room Number 105 (6:07)
Of Lost Illusion (6:27)
Fluorescent Detail (4:56)
Hollow Innocence (5:18)
Venus Transit (7:38)
Andreas Hack: toetsen, gitaar
Met medewerking van:
Nerissa Schwarz: e-harp, Mellotron
Wolfgang Ostermann: drums
Of Lost Illusion (2021)

Achter de nieuwe groepsnaam Feeling Of Presence schuilt multi-instrumentalist Andreas Hack uit Bayreuth, Duitsland. Hij is voornamelijk bekend als het meesterbrein en meespelend bandlid achter Frequency Drift, dat wereldwijd acht albums uitbrachten. Vrijwel allemaal werden deze in de progscene enthousiast ontvangen en ze worden omschreven als neo-progressieve rock, melodisch met filmische accenten.

In de korte bio omschrijft hij zichzelf als voormalige bandlid van Frequency Drift. Als dat maar geen slecht nieuws betekent voor het voortbestaan van deze groep. Anderzijds staat dit album van Feeling Of Presence gepromoot onder de bandcamp site van Frequency Drift, dus zal het nog wel niet zo’n vaart lopen en houden we het voortbestaan van Frequency Drift voorlopig voor onbepaalde tijd voor opgeschort.

Op dit nieuwe album speelt Andreas veel maar niet alles in. Als gastmuzikanten put hij uit de diensten van oud groepsgenoten Nerissa Schwarz op elektrische harp en Mellotron en Wolfgang Ostermann op drums. Zo gesteld is Feeling Of Presence eigenlijk gewoon Frequency Drift maar dan zonder zangeressen.

Dat gezegd hebben doet dit Feeling of Presence als zijproject of als nieuwe groep geen recht aan. Wat we op het krap 40 minuten durende “Of Lost Illusion” horen is in de basis instrumentale postrock met een breed scala aan geluiden dat zweeft van griezelige soundscapes naar energieke uitbarstingen met op zijn tijd passende melodische aspecten.

Het geheel komt heel direct over met veel expressiviteit zonder het geluidsspectrum aan alle kanten vol te gooien. En ook al vullen zich laag op laag schemerige klanken van toetsen en shoegaze gitaren de ruimte, toch is dit album niet zomaar als de zoveelste postrock plaat weg te zetten. Daarvoor zorgt drummer Wolfgang Ostermann met inventieve beats en verrassende drum-invullingen en wordt het harmonische aspect nooit uit het oog verloren.

En dan is er nog het filmisch karakter dat een donker, onheilspellend geluid meegeeft dat de groepsnaam eer aan doet. Het onbehagelijk gevoel dat je niet alleen bent in de ruimte waart rond op dit album. Zelfs met, of misschien juist wel dankzij gebruik van een electrische harp dat toch bekend staat als één van de meest zachtaardige instrumenten. Neem A Weird Form Of Darkness als voorbeeld.
Zonder beelden komt deze al indringend over. Als je het Youtube filmpje ter ondersteuning meekijkt komt de muziek extra beklemmend binnen. Om te kijken wat de gevolgen voor de passagiers zijn wordt in slow motion beelden getoond waar een vliegtuig bewust wordt gecrasht. Het lijkt hiermee alsof deze film speciaal voor deze muziek gemaakt is. Voor de twijfelaars onder ons die een waarschuwingssticker missen; er wordt gebruik gemaakt van crash test dummies. U gaat dus gerust slapen. Of u hierna nog in vliegtuig stapt durf ik niet te garanderen. Als de muziek u aanspreekt durft u zeker de rest van “Of Lost Illusion” te beluisteren. Sterker, dat smaakt naar nog veel meer, zeker voor liefhebbers van Mono en Long Distance Calling.

Feeling Of Presence is uiteindelijk meer dan een instrumentale versie van Frequency Drift en het gemis aan zang op “Of Lost Illusion” is meer dan de som der delen.

Send this to a friend