Female Metal Event

FemME 2015

Info
Uitgekomen in: 2016
Land van herkomst: Nederland
Label: Interdependent Concerts
Website: http://femalemetalevent.nl/
Luisteren kan je hier: https://www.youtube.com/watch?v=kZezCHL22N8
Tracklist
DVD 1:
Whyzdom – Eve's Last Daughter
Whyzdom – Let's Play With Fire
Autumn – Altitude
Autumn – The Venamoured
Nymeria – Break
Nymeria – Vampire Manifesto
Aeverium – Break Out
Aeverium – Heaven's Burning
Kingfisher Sky – Insomnia
Kingfisher Sky – Rise From The Flames
Visions Of Atlantis – Seven Seas
Visions Of Atlantis – New Dawn
Aria Flame – Realm Of Hate
Aria Flame – World Of Silence
Cripper – The Jackhammer
Cripper – Life Is Deadly
The Gentle Storm – The Brightest Light
The Gentle Storm – The Storm

DVD 2:
Karmaflow – The Sacrifice
End Of The Dream -  Away
End Of The Dream – Collide
Unshine – Battle Of Ardennes
Unshine – Idyl
Lovelorn Dolls – After Dark
Lovelorn Dolls – Miss Friday Night
Luciferian Light Orchestra – Church Of Carmel
Luciferian Light Orchestra – Evil Masquerade
Dyonisis – Red Raw
Dyonisis – Oxygen
Sin7sinS – No Tears Left
Sin7sinS – Different Place, Different Stage
Purest Of Pain – Sleep Of Reason
Purest Of Pain – Truthseeker
Purest Of Pain – Crown Of Worms
Scarlet Stories – Dance Of Narcissism
Scarlet Stories – Nostalgia
Therion – Rise Of Sodom And Gomorrah
Therion – To Mega Therion
Whyzdom
Autumn
Nymeria
Aeverium
Kingfisher
Visions Of Atlantis
Aria Flame
Cripper
The Gentle Storm
Karmaflow – The Sacrifice
End Of The Dream
Unshine
Lovelorn Dolls
Luciferian Light Orchestra
Dyonisis
Sin7sinS
Purest Of Pain
Scarlet Stories
Therion
Female Metal Event - FemME 2015 (DVD-2016)
Female Metal Event – FemME 2014 (DVD-2014)

Het festival FemME is langzaam maar zeker een begrip aan het worden in de progressieve en metalscene. Een festival waarbij de vrouwelijke inbreng in de muziek centraal staat, maar zeker geen puur female fronted festival. De programmering bevat een internationale line-up, variërend van ambiente gevoelig muziek, symfonische rock tot rauwe death metal met stevige grunts. Niet alleen hoge vrouwelijke sopraanvocalen, maar dus ook zwaar gruntende dames en heren. Daarnaast ook vrouwen die hun mannetje staan op de gitaar of achter de toetsen.

In 2015 was het de tweede keer dat dit festival werd georganiseerd met een doorslaand succes. Op 16 en 17 oktober traden 23 internationale bands op in de Effenaar te Eindhoven, zie hiervoor ook ons verslag van dit festival. Deze dubbel dvd geeft een goed overzicht van de muziek waarvoor het festival staat, met 38 nummers van 19 bands. In totaal 190 minuten met de verschillende stromingen die binnen de Female Metal aanwezig zijn. Helaas zijn door diverse technische issues geen opnamen beschikbaar van Lacuna Coil, Draconian, Tristania en Stream of Passion, maar van de andere optredende bands zijn sfeerbepalend opnames beschikbaar.

De dvd is opgenomen en samengesteld door The Imagineering Suite van Tom de Wit en hij heeft er een sfeerbepalend overzicht van gemaakt. Alle bands – of ze nou optraden op het hoofdpodium of in de kleine zaal van de Effenaar – zijn met één of meerdere nummers op de dvd beland. Geen opnamen met hoge productiekosten en zwaar materieel, maar met een aantal vaste- en handcamera’s opgenomen. Hiermee zijn het geen opnamen die een specifieke band optimaal in beeld brengt, maar een erg sfeervolle reportage van dit unieke festival.

Jammer is wel dat van het randgebeuren rondom dit festival niets is weergegeven. Zo geen opnamen van de vrijdag avondgehouden filmpremière met het akoestische optreden van Stream Of Passion en Anneke van Giersbergen en ook geen beelden van de modeshow van Ingeborg Steenhorst, het publiek, de merchandise shops en de gezelligheid in de hal rondom de shows.

Al met al is het een mooie dubbel dvd geworden die perfect de sfeer en de muziek van dit festival weergeeft. Een waardevolle herinnering voor de bezoeker van dit festival of een goede stemmingmaker voor de volgende editie van dit festival. Want op vrijdag 23 t/m zondag 25 september 2016 wordt voor de derde maal het Female Metal Event georganiseerd in de Effenaar te Eindhoven. Nu dus drie dagen met onder andere Marcela Bovio, Arch Enemy, Xandria, Sirenia, The Birthday Massacre, Ex Libris en End Of The Dream. Daarnaast ook de beide winnaars van de eerder dit jaar gehouden “FemME Battles”, namelijk Circle Unbroken en Shadowrise.

Mario van Os

Send this to a friend