Fen

Trails Out Of Gloom

Info
Uitgekomen in: 2010
Land van herkomst: Canada
Label: Ripple Music
Website: http://www.fenmusic.ca/
MySpace: http://www.myspace.com/fenmusicvancouver
Tracklist
Trails out of Gloom (4:46)
Through the Night (4:34)
The World Is Young (7:02)
Miracle (4:06)
Find That One (4:54)
A Clearing (1:38)
Queen of the Mountain (4:30)
End of the Dream (8:15)
In Your Arms (6:33)
Doug Harrison: zang, gitaar
Mike Southworth: drums, percussive, programming en piano op Trails out of Gloom en The World Is Young
Mike Young: basgitaar

Met medewerking van:
Jim Kwan: piano op Miracle
Trails out of Gloom (2010)
Congenital Fixation (2006)
Heron Leg (2003)
Surgical Transfusion of Molting Sensory Reflections (2000)

Al meer dan tien jaar timmert een Canadese band, genaamd Fen, aan de weg. Lange tijd was deze band het geesteskind van zanger/gitarist Doug Harrison en gitarist Sam Levin, maar laatstgenoemde verliet kort tevoren de band. Harrison wist echter nieuwe bandleden om zich heen te verzamelen en de band is sindsdien, naar eigen zeggen, alive and kicking. Na een drietal ‘eigen beheertjes’, wisten Harrison en de zijnen voor hun vierde album een platenlabel bij het “classic rock” label Ripple Music te verkrijgen.

Dat de Canadese Fen, sinds 2006, hun niet bijzonder lange naam delen met een Britse black post-metal band, is natuurlijk goed voor wat gezellige verwarring. De muziek van deze band is ook ietwat donker en metal is wellicht een heel klein beetje terug te vinden in de muzikale attitude, maar “Trails out of Gloom” is een welhaast bedrieglijk rustig plaatje geworden, zonder echter maar een moment gezapig te klinken.

De band bevindt zich ergens tussen Opeth, A Perfect Circle en The Pineapple Thief en heeft (toch) een eigen geluid. Harrison zingt meestal in een gemiddeld tot laag register om dan plotseling naar falsetto te switchen. Zijn gitaarspel zwenkt heen en weer tussen standaard alternatieve rock akkoorden en lome, onheilszwangere klanken die alle aandacht opeisen. Nieuwe drummer Mike Southworth kent zijn progbreaks, maar weet ook wanneer hij zich gedeisd moet houden.

Op de MySpace pagina van het gezelschap zijn wat nummers van het album te beluisteren. Platenlabel of niet; ik heb de cd van Fen nog niet in stapels bij de lokale platenboer zien liggen. Gelukkig kunnen we wel probleemloos bij de webwinkel terecht. En het is de moeite waard: met “Trails out of Gloom” heeft 2010 er weer een sterke release bij.

Casper Middelkamp

Send this to a friend