Final Conflict

Another Moment In Time (Live In Poland)

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Groot Britannië
Label: Metal Mind
Website: www.fc-music.com
MySpace: www.myspace.com/finalconflictmusic 

Geluid: Dolby Digital 2.0, Dolby Digital 5.1
Beeld: 16:9
Regio: 0
Tracklist
Solitude
Stand Up
The Following
Miss D'Meanour
Stop
Rebellion
Can't Buy Experience
All Alone
The Janus
Waiting For A Chance

Extra's:
Interview
Biografie
Discografie
Fotogallerij
Wallpapers
Weblinks
Brian Donkin: gitaar, zang
Barry Elwood: basgitaar
Andy Lawton: gitaar, zang
Steve Lipiec: toetsen
Henry Rogers: Drums
Another Moment In Time (dvd) (2009)
Simple (2006)
Hindsight (2003)
Stand Up (1997)
Quest (1992)
Redress The Balance (1991)

Het Poolse label Metal Mind is flink bezig om alle nog bestaande neo-prog bands met concerten op dvd te zetten. Ik weet niet of dat ook de doelstelling is, maar ze zijn hard op weg. Een hele stoet aan bands wordt naar het theater in Katowice gelokt voor dvd opnames. Het concept is eenvoudig en goedkoop. Nodig drie bands uit op één avond en breng de drie concerten separaat op dvd uit. Deze avond mag Final Conflict het spits afbijten. De dvd’s van de concerten die daarna zouden volgen zijn reeds uitgebracht; “This Is What We Do” van Credo en “Concerto Maximo” van Pendragon.

Maar nu alle aandacht voor Final Conflict. Een typische Engelse neo-prog band die altijd in de schaduw is blijven staan van landgenoten als IQ, Pendragon en Arena. Het album “Stand Up” uit 1997 vind ik zelf een neo-prog must have, maar de rest van de albums ontstijgen de middenmoot niet. Voor een uitgebreidere bio van deze band verwijs ik je graag naar de recensie van het Final Conflict album “Simple” van collega Sander Kok, waarin hij hier uitgebreid aandacht aan geeft.

In de 95 minuten dat de band voor je mag spelen maken ze een sterke indruk. Met name de eerste vijf nummers zijn stuk voor stuk erg sterk. Al deze nummers blijft de band wat ingetogen en daarin is Final Conflict het sterkst. Vooral het ruim 15 minuten durende nummer “Stop” (album: “Stand Up”) is een waar hoogtepunt! Daarna gaat het tempo van de nummers omhoog en komtt het geheel wat gehaast over. Sterkste troef van Final Conflict zijn de zangers Brian Donkin en Andy Lawton die beiden ook geweldig goed met hun gitaar uit de voeten kunnen. Na het eerste nummer heb je het idee dat Andy Lawton de solo’s voor zijn rekening neemt en Brian Donkin hem ondersteunt, maar een nummer later worden de rollen net zo makkelijk weer omgedraaid.

Beiden zijn dus ook prima zangers hoewel ik een lichte voorkeur voor de stem van Andy Lawton heb. Zijn collega moet het regelmatig uit zijn tenen halen, het klinkt uitstekend, maar als je hem ziet krijg je het vermoeden dat hij de dag erna wel keelpijn gehad zal hebben.

Maar ook de ritmesectie is lekker op dreef. Bassist Barry Elwood houdt zich wat op de achtergrond, maar doet zijn werk prima. Drummer Henry Rogers, die nog niet zo lang bij de band zit, heeft een vrij drukke manier van spelen met een record aan fills in een nummer, maar het stoort nergens.

De extra’s op deze dvd zijn zoals we ze van Metal Mind gewend zijn: bedroevend. Naast de standaard onzin als een logo, links, wat foto’s en wallpapers (wie bekijkt dat?) staan er twee interviews op. Eentje met de twee zangers/gitaristen en eentje met de bassist en drummer. Het zou echt heel fijn zijn als Metal Mind er wat extra centen tegenaan zou gooien door een interviewer in te huren die accentloos Engels kan spreken. De vragensteller is namelijk bijzonder slecht te verstaan. Daarbij staat het niet professioneel. Je kunt zien dat er enorm in het interview is geknipt en ook dat stoort.

Maar het concert is gewoon prima en daar gaat het om. Ben je een Final Conflict liefhebber, dan kan je deze dvd gerust aanschaffen. Ben je niet bekend met deze band, dan kan dit een mooie introductie voor je zijn.

Maarten Goossensen

Send this to a friend