Finisterre

Storybook

Info
Uitgekomen in: 2000
Land van herkomst: Italie
Label: Moonjune Records
Website: http://www.zuffantiprojects.com
MySpace: Finisterre
Tracklist
In Limine (7:19)
Orizzonte Degli Eventi (15:29)
Hispanica (5:52)
Altaloma (10:12)
Macinaaqua, Macinaluna (8:12)
Asia (4:49)
Phaedra (13:51)
Canto Antico (11:28)
Sergio Grazia: fluit
Stefano Marelli: elektrische en akoestische gitaar, zang
Andrea Orlando: drums
Boris Valle: toetsen
Fabio Zuffanti: bas, zang
Storybook [live] (2000)
In Ogni Luogo (1999)
Ai Margini Della Terra Fertile (live) (1998)
In Limine (1996)
Finisterre (1995)

“Storybook” is een live-registratie van het optreden van het Italiaanse gezelschap Finisterre tijdens Progday ’97, in het Amerikaanse Chapel Hill wat tevens het allereerste optreden was in de VS. Oorspronkelijk zijn deze opnames al in 2000 uitgebracht als de limited edition-CD “Live at Progday ’97”. Echter met dit verschil dat nu de cover Altaloma (PFM) is toegevoegd. “Storybook” geeft een uitstekend overzicht van de beginjaren van Finisterre. Alle tracks, uitgezonderd eerder genoemde cover uiteraard, zijn terug te vinden op de studioplaten “Finisterre” (1994) en “In Limine” (1996). Met dien verstande dat de songs live behoorlijk worden opgerekt en verbouwd.

Finisterre bestaat inmiddels al een decennium en mag gerust één van de vaandeldragers van de hedendaagse Italiaanse progressieve rock genoemd worden. De groep combineert de invloeden van progressieve grootheden als Genesis, King Crimson en Van Der Graaf Generator met typische Italiaanse neoprogressieve elementen. Traditioneel georiënteerd, maar met volop ruimte voor improvisatie en de drang tot vernieuwing en verdieping. Op “Storybook” is de luisteraar getuige van de tijdelijke terugkeer van origineel bandlid Sergio Grazia. Hij speelt met zijn bijdrage op fluit een vrij prominente rol tijdens dit vastgelegde concert. Er lijkt overigens achteraf weinig te zijn gesleuteld aan deze opnames. Daardoor is dit een eerlijke en authentieke registratie geworden van dit, voor Finisterre, legendarische optreden.

Opener In Limine doet mij denken aan Focus, waarschijnlijk door de grote inbreng van fluitist Grazia. Het Italiaans gezongen Orizzonte Degli Eventi verraadt invloeden van Genesis / Marillion en maakt ook duidelijk dat het vocale gedeelte weinig indrukwekkend is. Dat er een Spaanse gitaar voorbijkomt in Hispanica mag niet verrassend genoemd worden. Vanaf de zesde, en tevens kortste, track Asia gaat dit schijfje mij steeds beter bevallen. Asia kenmerkt zich door schitterend toetsenwerk en lekker fel drumwerk. Phaedra zou voor mij het hoogtepunt van de CD geweest zijn, ware het niet dat dit ijzersterke nummer wordt ontsierd door het onvermijdelijke voorstellen van de bandleden. Jammer, hierdoor gaat veel van de kracht verloren. Wel weer leuk zijn de verschillende prog-klassiekers die geciteerd worden in dit nummer waaronder Firth of Fifth (Genesis) en In The Court Of The Crimson King (King Crimson). Afsluiter Canto Antico is echter ook niet te versmaden. Alle Finisterre-kenmerken komen hier weer om de hoek kijken. Het intro wordt gedomineerd door de fluit, de hoofdrol is weggelegd voor het briljante gitaarwerk van Stefano Marelli. Een indrukwekkende solo als slotakkoord maakt een einde aan dit concert.

Ondanks het feit dat het stevigere werk mijn voorkeur heeft, is vooral het laatste half uur van deze schijf mij prima bevallen. Over de speltechnische kwaliteiten van de afzonderlijke muzikanten valt sowieso niet te twisten. Ik ben toch wel benieuwd geworden naar de nieuwe studioplaat die ergens in 2002 zou moeten verschijnen.

Joost Boleij

Send this to a friend