Fish

Communion

Info
Uitgekomen in: 2007
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Voiceprint
Website: www.the-company.com
MySpace: www.myspace.com/fishofficial
Tracklist
Cd 1:  
The Field (8:19)
Jumpsuit City (5:30)
Favourite Stranger (5:50)
Shot The Craw (5:28)
State Of Mind (7:32)
Tilted Cross (4:22)
Fortunes Of War (6:37)
Just Good Friends (6:03)
Incomplete (4:06)
Change Of Heart (3:44)
Lady Let It Lie (5:55)
A Gentleman's Excuse Me (4:19)
Cd 2:
Rites Of Passage (6:00)
The Lost Plot (4:53)
Slainthe Mhath (5:13)
Chelsea Monday (6:11)
Scattering Crows (5:22)
Tara (5:29)
Raw Meat (7:01)
Fish: zang
Met medewerking van:
Tara Dick: achtergrondzang
Heather Findlay: achtergrondzang, zang op Just Good Friends en In Complete, fluit, bodhran
Angela Gordon: fluit, achtergrondzang
Gavin Griffiths: drums
Dave Haswell: percussie
Anne Marie Helder: achtergrondzang
Andy Trill: gitaar
Tony Turell: toetsen
Frank Usher: gitaren
Steve Vantsis: bas
13th Star (2008)
Live In Krakow Electric dvd (2007)
Communion (2007)
Return To Childhood dvd (2006)
Return To Childhood (2006)
Bouillabaisse (2005)
Field Of Crows (2004)
Fellini Nights (2002)
Sunsets On Empire, Live In Poland dvd (2002)
Kettle Of Fish, The Video Collection dvd (2002)
Fellini Days (2001)
Sashimi, Live In Poznan 1999 (2001)
Raingods With Zippos (1999)
The Complete BBC Sessions (1999)
Tales From The Big Bus (1998)
Sunsets On Empire (1997)
Krakow (1995)
Yang (1995)
Yin (1995)
Suits (1994)
Sushi (1994)
Toiling In The Reeperbahn (1993)
Derek Dick & His Amazing Electric Bear (1993)
Songs From The Mirror (1993)
Internal Exile (1991)
Vigil In A Wilderness Of Mirrors (1990)

De Schotse zanger Fish heeft door de jaren heen al een flinke reeks aan live cd’s uitgebracht. Na elke studioplaat volgt standaard minimaal één live plaat en / of live dvd om de daarbij behorende  optredens voor het nageslacht te vereeuwigen. Gelukkig is de in 2006 opgenomen en in 2007 uitgebrachte dubbellaar “Communion” net ietsje anders dan het gros wat uitgekomen is van de oud-zanger van Marillion. Deze in het fraaie St. Mary’s Church (Haddington, Schotland) opgenomen dubbel cd is namelijk akoestisch van aard. Dat is een tak van sport die Fish niet heel vaak bedrijft, laat staan op cd uitbrengt (in mijn collectie is er ook nog eentje te vinden uit 1994). Dit concert  met een tijdsduur van bijna  108 minuten verdeeld over twee cd’s is op 27 augustus 2006 opgenomen tijdens een meeting van de Fish fanlub ‘The Company’. De Schot had alles uit de kast getrokken om de ‘echte’ fans een bijzondere avond voor te schotelen. Zo stonden er maar liefst elf (!) mensen op het podium. Naast de bekende namen zoals Frank Usher (gitaar), Steve Vantis (bas)en Tony Turell (toetsen) waren er ook drie achtergrondzangeressen te vinden. Op het moment van opnemen waren Fish en Heather Findlay (zangeres Mostly Autumn) nog geliefden en in dat opzicht was het niet echt verrassend dat Heather op het podium stond om haar ex-knuffelvis te begeleiden en zelfs in twee nummers (Just Good Friends en Incomplete) het duet aan mocht gaan met Derek W. Dick. Een andere jongedame uit het koortje kan ook op veel liefde van de Schot rekenen. Het was namelijk niemand minder dan Tara Dick, oftewel de dochter van Fish. Tijdens het concert was Tara zestien jaar en hierdoor een knappe prestatie en lijkt het er op dat dochterlief ook een carrière in de muziek ambieert. Een emotioneel moment voor beiden was dan ook de uitvoering die vader en dochter gaven tegen het einde van het concert van het nummer Tara waarvan het origineel terug te vinden is op “Sunsets On Empire” uit 1997.

De setlist gaf een goed beeld van waar Fish zo in de loop der jaren voor heeft gestaan. Zo was de op dat moment laatste studio cd “Field Of Crows” met vier nummers (The Field, The Lost Plot, Shot The Craw, Scattering Crows) goed vertegenwoordigd. Op het ietwat tegenvallende album “Fellini Days” en de cover cd “Songs From The Mirror” na is sowieso elke soloplaat van Fish van de partij op deze dubbellaar. Met verrassend veel materiaal van “Suits” (Jumpsuit City, Lady Let It Lie, Fortunes Of War en een fantastisch bluesversie van Raw Meat) en “Raingods With Zippos” (Incomplete, Tilted Cross en het zeer fraaie Rites Of Passage met hartverscheurende fluitsolo’s van Angela Gordon (ook Mostly Autumn).

Ook de oude broodheer van Fish werd niet vergeten al lag daar niet de nadruk op zoals bij veel van zijn recentelijke live (en geplugde) optredens. Met slechts twee nummers is het zelfs ietwat karig te noemen. Gelukkig zijn de twee nummers die Fish gekozen heeft dan wel weer behoorlijk origineel. Want een uitermate geslaagde akoestische versie van één van Marillion’s krachtigste nummers ooit  Slainthe Mhath is toch verrassend te noemen, om nog maar niet te beginnen over de andere keuze! Die andere keuze waar ik het over heb, is namelijk het uit 1983 afkomstige Chelsea Monday. De tegenwoordig natuurlijk wat lager en heser zingende zanger brengt het er redelijk goed vanaf al moet ik eerlijkheidshalve wel melden dat de kwaliteit van het origineel niet gehaald wordt, maar dat was denk ik ook niet te verwachten.

Al met al een prettig akoestisch dubbelalbum van de praatgrage Schot. Eentje die met negentien nummers en met meer dan 100 minuten goed gevuld is en ook nog eens alleraardigst klinkt. Dus ik kan wederom tevreden zijn over de prestaties van Fish.

Sander Kok

Send this to a friend