Knight Area en Flamborough Head

14 maart

Locatie
Parktheater, Alphen a/d Rijn
Flamborough Head:
Margriet Boomsma: zang, fluit, blokfluit
Marcel Derix: basgitaar
Gert Polkerman: gitaar
Koen Roozen: drums
Edo Spanninga: toetsen

Knight Area:
Mark Bogert: gitaar
Pieter van Hoorn: drums
Gerben Klazinga: toetsen, zang
Mark Smit: zang, toetsen
Peter Vink: basgitaar en baspedalen
Flamborough Head:
The Trapper
Looking For John Maddock
Lost In Time
I'l Take The Blame
Garden Of Dreams

Knight Area:
Affraid Of The Dark
Forever Now
Ever Since You Killed Me
Summerland
This Day
Lost World
Bubble
Dreamweaver
Pride And Joy
Crimson Skies
Hypnotised
Xerenity
Mortal Brow

De stichting Serious Music organiseerde alweer het vierde Serious Music Event in het prachtige en intieme Parktheater in Alphen a/d Rijn. Het theater heeft een bijzonder sfeervol café en in de zaal zit je op comfortabele stoelen en redelijk dicht op het podium.

Ondanks de geduchte concurrentie die avond, met Transatlantic in een uitverkocht 013 en The Crimson Project in een uitverkochte Boerderij in Zoetermeer, was er toch een kleine 60 man afgekomen op het dubbelconcert van Flamborough Head en Knight Area. Zij kregen een afwisselend programma voorgeschoteld.

Flamborough Head

Deze uit Friesland afkomstige band mocht om 20:30 uur het spits afbijten. In 2013 brachten ze het album “Lost In Time” dat zeker tot hun beste album tot nu toe gerekend mag worden. De nummers afkomstig van dit album maakten dan ook het meest indruk. Het fluitspel van Margriet Boomsma past hier geweldig goed bij en ook gitarist Gert Polkerman deed het erg goed.

De muziek van Flamborough Head past ook perfect bij de ambiance. Dit is echt muziek om lekker bij de te zitten en zo te ondergaan. Echte luistermuziek en een genot om deze ervaren muzikanten aan het werk te zien. Ze hadden maar een uur, maar hadden van mij best wat langer mogen spelen.

Margriet Boomsma

Knight Area
Ze werden aangekondigd als “de beste progband van Nederland”. Gezien de trouwe en enthousiaste fans en deze vele optredens die ze weten te regelen is dat misschien ook wel het geval. De band heeft de laatste tijd wat personele veranderingen ondergaan (bassist Gijs Koopman en gitarist Mark Vermeule verlieten te band) en de nieuwe leden zorgen ook voor een ander geluid. Uit de in 2013 uitgebrachte ep “Between Two Steps” werd al duidelijk dat de band een aangepast koers zal gaan inzetten. Deze avond werd ook een aantal nummers gespeeld van het nieuwe album dat in september 2014 zal gaan uitkomen. Ook hieruit werd duidelijk dat de koers gaat wijzigen.

Knight Area

Het neo-prog geluid wordt steeds meer teruggedrongen en de progmetal invloeden gaan meer overheersen. Gitarist Mark Bogert past hier perfect in. Zijn talent is ongekend. Het schijnbare gemak waarmee hij zijn razendsnelle solo’s speelt laat je mond soms openvallen van verbazing. Mooi om te zien hoe Gerben Klazinga, als een terecht trotse mentor, geniet van de solo’s die Bogert laat horen. Persoonlijk ben ik meer een liefhebber van het lyrische en melodieuze spel van Mark Vermeule dan het drukke en heftigere spel van Bogert, maar zoals eerder gezegd, het past goed bij de nieuwe stijl van Knight Area. De toetsen lijken een minder prominente plaats in het geheel te krijgen als voorheen, maar soms zitten er geniale stukjes in de nieuwe nummers waarin Klazinga een zalig thema laat horen. Ik ben benieuwd hoe dit op de cd verder zal uitpakken.

Wat mij het meest opviel was de enorme progressie die drummer Pieter van Hoorn heeft doorgemaakt de laatste jaren. Deze man blijft zijn spel ontwikkelen en hij wordt een steeds meer complete drummer. Zijn drive en vindingrijkheid vormt echt de ruggengraat van de band. Hierin wordt hij overigens uitstekend bijgestaan door oude rot in het vak Peter Vink. Door de lage opstelling van zijn kit is goed te volgen wat hij allemaal doet en dat lijkt soms niet van deze wereld.

Pieter van Hoorn

De band verzorgde een progfeestje van anderhalf uur en toen zat de avond er alweer op. Knight Area slaat nieuwe paden in en weigert te blijven hangen in oude stijlen en durft een nieuwe koers te varen. Dit stevigere geluid zal vast en zeker nieuwe fans opleveren, maar zal ook betekenen dat fans van het eerste uur wellicht zullen afhaken.

Een groot compliment voor de mensen achter het Serious Music Event die keer op keer weer een bijzondere avond perfect weten te organiseren.

Mark Boger en Gerben Klazinga

Verslag: Maarten Goossensen
Foto’s: Ron Kraaijkamp

Send this to a friend