FM

Transformation

Info
Uitgekomen in: 2015
Land van herkomst: Canada
Label: Esoteric Antenna
Website: www.thebandfm.com
Tracklist
Brave New Worlds (5:38)
Cosmic Blue (4:41)
Reboot Re-awaken (5:29)
Children Of Eve (4:56)
Safe And Sound (6:18)
Tour Of Duty (7:35)
The Love Bomb (Universal Love) (5:30)
Soldiers Of Life (4:13)
Heaven On Earth (3:56)
Edward Bernard – viool, altviool, mandoline en achtergrondzang
Paul DeLong – drums en percussie
Cameron Hawkins – zang, toetsen en basgitaar
Aaron Solomon – viool en achtergrondzang
Transformation (2015)
Tonight (1987)
Con-Test (1985)
City Of Fear (1980)
Surveillance (1979)
Direct To Disc (1978)
Black Noise (1977)

De Canadese band FM is bij de symfonische rockliefhebber vooral bekend geworden door het debuut “Black Noise” uit 1978, dat een tamelijk obscure klassieker is geworden. Bij bestudering van hun geschiedenis is het tegelijk onvoorstelbaar en volstrekt logisch dat de band nooit echt is doorgebroken, terwijl ze toch alles mee leken te hebben, en tegelijk alle tekenen erop wezen dat FM geen lang leven beschoren leek.

Daarom kijk ik ook totaal niet op als dan ineens FM in 2015 met een gloednieuw album op te proppen komt, en tegelijkertijd is het een klein wonder. Het enig overgebleven lid is zanger en toetsenist Cameron Hawkins, maar dat doet niet zo heel erg ter zake, want nadat de illustere violist Nash The Slash was opgestapt en werd opgevolgd door Ben Mink (bij het grote publiek meer bekend als violist in dat ene Rush-nummer op “Signals”), die daarna ook weer vertrok, was het sappelen op de strijkersafdeling. Op “Transformation” neemt Hawkins het zekere voor het onzekere en huurt maar liefst twee strijkers in, waarvan er één tevens de elektrische mandoline ter hand neemt. Gitaren, behoudens de door Hawkins gespeelde basgitaar, kom je op deze plaat niet tegen.

De muziek van FM beluistert als een achterhaalde sciencefictionroman. Het heeft iets kitsch, iets grappigs, maar ondanks dat de ‘phasers’ opnieuw op ‘stun’ staan, is de melodische kwaliteit van zo’n ongelooflijk hoog niveau dat je met liefde opnieuw het ruimteschip in duikt. Het helpt natuurlijk dat Hawkins een uitstekende componist is, met oog voor een pakkende, vlotte melodie. Dat uit zich direct in de geweldige openingstrack Brave New Worlds en verderop in Safe And Sound, dat vast een knoepert van een hit had kunnen zijn in 1986. En daarmee komen we direct aan het volgende dat opvalt. FM lijkt op “Transformation” meer op Yes van sinds “90125” dan Yes ooit nog zal doen. En toch is “Transformation” bepaald geen stijlbreuk voor FM. Iets meer richting deze tijd heeft het hedendaagse FM ook veel weg van Esoteric Antenna’s stalgenoten Lifesigns en fans van deze twee groepen zullen de nieuwe FM zonder enige twijfel doof kunnen aanschaffen.

FM heeft met “Transformation” eindelijk de waardige opvolger van “Black Noise” gemaakt. Het is een dijk van een plaat, eentje die gehoord moet worden. Ik hoop van ganser harte dat het niet hierbij blijft, maar ik durf er mijn elektrische mandoline niet om te verwedden.

Markwin Meeuws

Koop bij bol.com

Send this to a friend