Fobia Inc.

Astral Seasons

Info
Uitgekomen in: 2016
Land van herkomst: Polen
Label: Green Lungs Records
Website: Facebook
Luisteren kan je hier: http://fobiainc.bandcamp.com/track/i-lost
Tracklist
Lost (8:23)
Spring (5:08)
Solstice (9:38)
Summer (7:40)
Equinox (6:50)
Autumn (5:26)
Winter (6:05)
Hollow (2:00)
Lukasz Kaminski: gitaar
Pawel Dziedziul: gitaar
Alexander Mazuruk: basgitaar
Tomas Murkowski: drums
Astral Season (2016)

Veel muziekliefhebbers zijn ook audiofiel. Behalve aan de muziek laven zij zich ook gaarne aan het totale klankbeeld. Als dit klankbeeld naar hun oordeel klopt en het allemaal perfect klinkt vieren zij een feestje met de schoonheid van de klank. Een album ‘rankt’ dan in hun beleving nog hoger dan het op basis van puur de muziek al doet, want klankbeleving is al sinds lang een onmiskenbaar onderdeel van de muziekbeleving geworden.

Hier komt het belang van een goede audio engineer om de hoek kijken, die samen met de producer vaak een dikke vinger in de pap heeft hoe het eindproduct gaat klinken. Bekende namen uit dit gremium zijn Phil Spector met zijn Wall of Sound; het onmiskenbare stempel, dat Daniel Lanois op de meest succesvolle albums van U2 drukte en niet te vergeten Eddie Kramer, die een belangrijke bijdrage leverde aan het werk van Jimi Hendrix en Led Zeppelin. Van die laatste is op Youtube veel terug te vinden met inspirerende verhalen over sound engineering https://www.youtube.com/watch?v=SUPGiBUo1ok&list=RDSUPGiBUo1ok&index=2 en ook de bevlogen verhalen over specifieke songs, waaronder het legendarische verhaal bij Axis Bold as Love https://www.youtube.com/watch?v=gkJhnDkdC-0

Krzysztof Murawski is de engineer, die voortreffelijk werk heeft gedaan bij Fobia Inc.’s debuut “Astral Seasons”. Het verdient daarom ook aanbeveling dit album in volle glorie op de huiskamerinstallatie te beluisteren, want deze productie is dik voor elkaar en dat is in dit geval extra belangrijk. En geachte Proglezer, als u wilt weten waarom, lees dan gerust verder.

Fobia Inc. is een Pools kwartet met twee gitaristen, basgitaar en drums, die muziek maken welk sterk aan Long Distance Calling (in hun instrumentale periode) doet denken. Liefhebbers van deze band zullen Fobia Inc. wel weten te waarderen. De niet-liefhebbers roepen nogal eens dat deze instrumentale space prog nogal eenvormig is en er dus weinig variatie tussen de tracks bestaat. Dat mag wellicht wel een kern van waarheid hebben, maar door het briljant ge-engineerde geluid verslapt de aandacht niet, omdat er zo veel te genieten valt op de manier, zoals bij de start van deze recensie is aangegeven.

De hoes van “Astral Journey” geeft aan dat we te maken hebben met een conceptalbum rond een reis door ruimte en tijd langs de vier jaargetijden. En we gaan in elk geval de ruimte in! Een mooi en boeiend ruimtelijk klankbeeld met een ‘staging’ die nauwelijks in de kamer past. Een mooie evenwichtige mix met mooi en rustig laag en base drums zoals base drums eigenlijk horen te klinken. Soundscapes dus die er zijn mogen. Ook de geluidsmuren die af en toe worden opgetrokken verstoren dit dus niet. In Spring bijvoorbeeld hoor je een ruimteschip opstijgen, zonder dat er geknaagd wordt aan de definitie; het blijft loepzuiver klinken.

In een poging om meer variatie aan te brengen krijgen we tijdens Solstice ineens Tony Iommy -achtige uithalen te horen. Dat is ook het geval tijdens Winter, waar halverwege ineens uit een ander vaatje wordt getapt met heavy gitaarwerk en een nogal industriële sound. Ik ken genoeg mensen, die op dit punt gillend gek zouden worden, maar dit zorgt ook zeker voor de nodige afwisseling, ook al past deze track niet bij een doorsnee verjaardag….

Samenvattend: als reeds in eerdere recensies aangegeven gooi ik doorgaans erg veel tracks weg om de database boeiend te houden. Van “Astral Seasons” heb ik tot op heden nog niks weg kunnen gooien. Liefhebbers van Long Distance Calling zullen blij verrast kunnen zijn door deze nieuwe Poolse band.

Clemens Leunisse

Send this to a friend