Na een nationaal en internationaal zeer succesvolle periode in de jaren zeventig ging Focus na het verschijnen van het album “Focus Con Proby” in de loop van 1978 na een laatste optreden in Terneuzen uit elkaar.
Gedurende de jaren 80 en 90 werden diverse pogingen ondernomen om Focus in de originele bezetting weer bij elkaar te krijgen. Door uiteenlopende omstandigheden en meningsverschillen liep dat op niets uit. Na de millenniumovergang, in 2001, werd Thijs van Leer uitgenodigd voor een sessie door zijn stiefzoon en bassist Bobby Jacobs, die aan het repeteren was met gitarist Jan Dumée en drummer Ruben van Roon. Jacobs en Van Roon waren voormalige leden van Van Leers zijproject Conxi, en Dumée had bij Jacobs en Gootjes op school gezeten. Van Leer ontdekte dat de drie mannen Focus-nummers uit de jaren zeventig hadden gerepeteerd. De sessies leidden tot het besluit van de groep om live op te treden als een Focus tributeband onder de naam Hocus Pocus. Na enkele succesvolle optredens in Nederland werd de naam Focus weer gevoerd. De zaak ging aan het rollen, waarna “Focus 8” werd opgenomen. Ruben van Roon werd kort daarna vanwege persoonlijke omstandigheden vervangen door drummer Bert Smaak.
Op “Focus 8” gaat de groep door waar hij ooit opgehouden was en groot mee was geworden. Zo bevat de puntige opener Rock & Rio – maar ook het ‘old-school Focus’ Neurotika – het jodelen waarmee Thijs van Leer destijds opzien baarde. Verder is het naast wat riedels op Hammond vooral Jan Dumée die zich op gitaar in de etalage zet. Op Tamara’s Move horen we Van Leer op dwarsfluit, het instrument waarmee hij met zijn soloalbum “Introspection” uit 1972 furore maakte. Het vervolg heeft een Spaans aandoende sfeer vanwege het handklappen met daarnaast het bekende Focus-geluid met gitaar en Hammond.
In de nummers die volgen is nog sporadisch te horen hoe Focus voorheen klonk. Tegelijk is dit album de ommekeer naar fusion-achtige klanken met vriendelijke (De Ti O De Mi), frivole (Fretless Love) en gedragen (Brother) nummers. De scherpe randjes van Jan Akkerman vind je niet meer terug. Niet geheel verdwenen zijn de woordloze teksten (potjeslatijn) uitgesproken door Van Leer, zoals hij op Sto Ce Raditi Zwota laat horen.
“Focus 8” markeert de wederopstanding van Focus met enerzijds vleugjes van het vertrouwde geluid en anderzijds nieuwe frisse klanken. Inmiddels weten we dat Focus mede daardoor de tand des tijds met verve heeft doorstaan.