Forcentury

Revelant

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Denemarken
Label: Target Distributions
Website: www.forcentury.com
Luisteren kan je hier: www.facebook.com/Forcentury
Tracklist
Seal Of The Sinner (6:51)
Outcast (7:23)
Ashen (4:08)
The Shroud (7:08)
Repercussions Of Terror (8:56)
Beyond Recognition (6:13)
Safe Haven (5:36)
The Lust, The Desire And The Temptation (8:07)
The Reductionist (5:17)
Changing Ways (8:49)
Kristian “Iver” Iversen: basgitaar
Jens-Christian Kijne: gitaar
Jonas Landt: drums
Marc Masters: gitaar
johnn Thunder: zang
Revelant (2012)
Vanguard (2009)

Liefhebbers van bands als Symphony X, Pagan’s Mind, Royal Hunt maar ook Deep Purple en Iron Maiden hoeven nog niet te wanhopen. Nog steeds zijn er bands die geïnspireerd raken door de voorbeelden van weleer en die dat vervolgens prima weten te vertalen in hun eigen muziek. Met een band als Forcentury is het genre ‘powermetal’ verre van overleden!

Forcentury is een Deense band die in 2009 hun eerste debuutalbum afleverde onder de naam “Vanguard”. De vijf leden beschikken over een ruime ervaring in de heavy metal scene en dat is op dit album goed te horen hoewel er, naast de bombastische en symfonische elementen die de powermetal stijl rijk is, ook klassieke rockelementen te beluisteren zijn.

Bijna vanzelfsprekend zijn de gitaren een belangrijk ingrediënt in de muziek van Forcentury. Deze zijn zeer krachtig en bepalend voor het geluid, maar ook de drums (lees; vooral de bassdrum) zijn lekker agressief ingespeeld en mooi weggezet in de productie, die overigens van prima kwaliteit is. Zanger Johnn Thunder heeft een krachtige stem zonder accent, wat overigens niet verwonderlijk is, aangezien zijn moedertaal Engels is. Grappig detail: in de YouTube-filmpjes waarin de opnames van het album zijn vastgelegd, is het overigens goed te horen dat Thunder afkomstig is uit Schotland. Hij geeft zijn commentaar namelijk in het soort Engels zoals alleen de Schotten en Ieren dat kennen.

De tracks zijn onherroepelijk allemaal van hoge kwaliteit zonder echt iets vernieuwends te brengen. In die conclusie schuilt dan ook precies de kracht van dit album. De band grijpt regelmatig terug naar klassieke structuren zonder echt innovatief te zijn, maar je raakt ook nergens verveeld. De songs zijn goed opgebouwd, hebben een degelijke ritmebasis met ruimte voor solo’s en klinken daarnaast vaak catchy. Luister eens naar Outcast en je zult overtuigd raken van mijn gelijk, en zo bevat de ballad Safe Haven een wat cheesy melodie en tekst, maar heeft tegelijkertijd een fantastische gitaarsolo in zich. Ook de voor de hand liggende zijstapjes in de metalwereld worden niet vermeden, zo zijn er hier en daar grunts – en is er sopraanzang op de cd te horen.

Liefhebbers van powermetal moeten vooral eens naar de website van de band surfen om daar de keurige trailer van het album te luisteren. Ik geef zowat een ‘niet goed – geld terug’ garantie. Ik weet alleen niet of de penningmeester van Progwereld het hier mee eens is, maar het geeft in ieder geval aan dat ik hier van onder de indruk ben, hoewel ik niet eens een voorkeur voor het genre heb. Proberen dus!

Ruard Veltmaat

Bestel deze cd rechtstreeks bij Discorder

Send this to a friend