Fortarock Festival, met o.a. Vuur, Opeth

2 juni 2018, Goffertpark Nijmegen

Locatie
Goffertpark, Nijmegen
Vrijdag 1 juni 2018:
MAIN STAGE
16.00-16.45 DEATH ANGEL
17.30-18.30 BODYCOUNT feat. Ice-T
19.30-20.30 ARCH ENEMY
21.30-23.00 PARKWAY DRIVE

TENT STAGE
15.30-16.00 BETRAYING THE MARTYRS
16.45-17.30 SUFFOCATION
18.30-19.30 WATAIN
20.30-21.30 KREATOR

Zaterdag 2 juni 2018:
MAIN STAGE
12.40-13.30 VUUR
14.10-15.00 DRAGONFORCE
15.50-16.40 AVATAR
17.30-18.30 ALESTORM
19.30-20.30 OPETH
21.30-23.00 NIGHTWISH

TENT STAGE
12.00-12.40 MANTAR
13.30-14.10 TÝR
15.00-15.50 IGORRR
16.40-17.30 BARONESS
18.30-19.30 SATYRICON
20.30-21.30 MESHUGGAH

THEATER STAGE
15.00-15.40 DEATH ALLEY
16.50-17.30 FOR I AM KING
18.40-19.30 THY ART IS MURDER
20.40-21.30 DOOL
Alestorm
Keelhauled
Alestorm
Over the Seas
Mexico
The Sunk'n Norwegian
No Grave but the Sea
Nancy the Tavern Wench
Rumpelkombo
Hangover (Taio Cruz cover)
Pegleg Potion
Wolves of the Sea (Pirates of the Sea cover) (with Heri Joensen)
Bar ünd Imbiss
Captain Morgan's Revenge
Drink
Fucked With an Anchor

Avatar
A Statue of the King
Let It Burn
Paint Me Red
Bloody Angel
The Eagle Has Landed
Smells Like a Freakshow
Glory To Our King
The King Welcomes You To Avatar Country
Hail the Apocalypse

Baroness
Take My Bones Away
Wanderlust
March to the Sea
Green Theme
Morningstar
Shock Me
Chlorine & Wine
A Horse Called Golgotha
If I Have to Wake Up (Would You Stop the Rain?)
Isak

Death Alley
Black Magick Boogieland
Headlights in the Dark
Shake the Coil
The Chain
Feeding the Lions
Stalk Eyed
Murder Your Dreams
Supernatural Predator

Dool
The Alpha
Golden Serpents
She Goat
In Her Darkest Hour
Vantablack
Oweynagat

Dragonforce
Ashes of the Dawn
Operation Ground and Pound
Cry Thunder
Curse of Darkness
Three Hammers
Ring of Fire (Merle Kilgore cover)
Seasons
Through the Fire and Flames

For I Am King
o.a. Prey

Igorrr
o.a. Opus Brain
Cheval
ieuD

Mantar
Cult Witness
Praise the Plague
Into the Golden Abyss
Spit
Cross the Cross
Pest Crusade
Astral Kannibal
The Berserkers Path
The Huntsmen
Era Borealis
The Stoning
Schwanenstein
White Nights

Meshuggah
Clockworks
Born in Dissonance
The Hurt that Finds You First
Rational Gaze
Pravus
Lethargica
Nostrum
Violent Sleep of Reason
Bleed
Straws Pulled at Random
Demiurge

Nightwish
End of All Hope
Wish I Had an Angel
10th Man Down
Come Cover Me
Gethsemane
Élan
Sacrament of Wilderness
Amaranth
I Want My Tears Back
Devil & the Deep Dark Ocean
Nemo
Slaying the Dreamer
The Greatest Show on Earth (Chapter II: Life; Chapter III: The Toolmaker)
Ghost Love Score
The Greatest Show on Earth (Chapter IV: The Understanding; Chapter V: Sea-Worn Driftwood)

Opeth
Intro: Through Pain to Heaven (Popol Vuh song)
Sorceress
Ghost of Perdition
Cusp of Eternity
The Drapery Falls
Deliverance

Satyricon
Midnight Serpent
Our World, It Rumbles Tonight
Black Crow on a Tombstone
Deep Calleth Upon Deep
Now, Diabolical
To Your Brethren in the Dark
Mother North
The Pentagram Burns
Fuel for Hatred
K.I.N.G.

Thy Art Is Murder
o.a. Holy War
The Purest Strain of Hate
Du hast (Rammstein cover)

Týr
Anthem
Blood of Heroes
Hall of Freedom
Flames of the Free
Grindavísan
Lady of the Slain
By the Sword in My Hand
Hold the Heathen Hammer High
Shadow of the Swastika

Vuur
Time - Rotterdam
My Champion - Berlin
On Most Surfaces (Inuït) (The Gathering cover)
The Martyr and the Saint - Beirut
The Storm (The Gentle Storm cover)
Days Go By - London
Your Glorious Light Will Shine - Helsinki
Strange Machines (The Gathering cover)

Progressieve muziek op een metalfestival is helemaal niet meer vreemd. Op de negende editie van het Fortarock Festival is dan ook een goede line-up geprogrammeerd waar menigeen van onze lezers wel raad mee weet. Met name op de tweede dag van dit festival staat voldoende moois geprogrammeerd om af te reizen naar Nijmegen.

Zo starten we die dag met de nieuwe band van Anneke van Giersbergen, “Vuur”, en sluiten we af met de Finse symfonische metalband Nightwish, met onze Nederlandse trots Floor Jansen als frontvrouw. Tussendoor krijgen we onder andere de Zweedse progmetal sensatie Opeth voorgeschoteld, de Schotse piratenmetal band Alestorm die er een echt feest van maakt en worden we verrast door een blackmetal opera uitvoering van Igorrr. Maar ook op de vrijdag is er voldoende moois te aanschouwen met onder andere Arch Enemy, die we eerder al een keer op FemME mochten aanschouwen, Kreator en Parkway Drive. Jammer genoeg is het vrijdag minder mooi weer, waardoor met name Arch Enemy met een flinke regenbui en geluidsuitval krijgt te kampen, maar maakt het optreden van Parkway Drive – compleet met een ronddraaiende en vlammende drummer – veel goed. Uw verslaggever was op de zaterdag aanwezig, waarbij het weer een stuk vriendelijker en zelfs zonnig was.

180601-04 Bodycount 002 180601-05 Watain 001
180601-06 Arch Enemy 001 180601-07 Kreator 002 180601-08 Parkway Drive 002


VUUR

Al vroeg in de middag – net iets over half één – verwelkom we de eerste band op het hoofdpodium. De band rond Anneke van Giersbergen, Vuur, mag hier geen onbekende meer zijn. Ook het festivalterrein is op dit vroege tijdstip al goed gevuld en de muziek van Vuur valt dan ook goed in de smaak. Velen zijn extra vroeg naar het Goffert Park vertrokken om dit niet te missen. Van Giersbergen is duidelijk verheugd om in Nijmegen – waar ze een aantal jaar van haar leven heeft doorgebracht – op een groot podium te staan. In april van dit jaar stond ze ook al in Nijmegen, bij Doornroosje op het podium en het is voor haar telkens een soort thuiskomen met de vele bekende gezichten in het publiek. De band heeft er ook duidelijk zin en vol energie wordt een deel van hun repertoire ten gehore gebracht.

180602-02 VUUR 001 Fortarock 180602 - VUUR

In tegenstelling tot het MOMfest aan het begin van dit jaar is het album “In This Moment We Are Free – Cities” nu beter bekend. De muzikale wereldreis door Rotterdam, Berlijn, Beirut, Londen en Helsinki wordt dan ook beter ontvangen en soms luidkeels meegezongen. Toch blijven de oudere nummers van The Gathering en Gentle Storm de publieksfavorieten. Strange Machines is dan ook de perfecte afsluiter van een prima optreden.

180602-02 VUUR 002 180602-02 VUUR 003

Týr … of de verkenning van het terrein
Het festival kent een strakke programmering, want zodra de laatste noten van Vuur langzaam wegebben op het festivalterrein klinken de eerste tonen van Týr al in de tentstage. Týr – afkomstig van de Faeröer eilanden – maakt ‘krachtige melodische folk en viking metal’. Nou is dat niet helemaal mijn kopje thee dus dat geeft mij de gelegenheid het festivalterrein eens verder te verkennen. Het festival is gezellig opgezet. Direct bij de ingang bestaat de mogelijkheid om munten te kopen en kluisjes om spullen in op te bergen. Dan het hoofdpodium dat ruim is neergezet, met voldoende ruimte voor het publiek. Naar schatting stonden tijdens het optreden van Nightwish daar toch zo’n 14.000 bezoekers opgesteld. Dicht daarnaast – zodat makkelijk van band gewisseld kan worden – de tent stage. Daartussen in de ruime toiletgelegenheid en de Merch & Signing stand. In het midden van het terrein diverse eetgelegenheden, verspreid over het terrein een zestal bars, een heuse biergarten met kampvuur en een leuke metal markt om je verzameling weer verder aan te vullen. Dit jaar is ook het Openluchttheater de Goffert toegevoegd aan het festivalterrein en doet dienst als theater stage. Buma Rocks! exploiteert dit onderdeel van het festival en heeft een aantal leuke evenementen gepland op dit toch ogenschijnlijk rustig gelegen deel. Zo vroeg in de middag is er de ‘Heavy Chats’ geprogrammeerd, waar je je dan wel van tevoren voor had moeten opgeven. De aanwezigen – die overigens rustig aan het genieten waren van een kop koffie of zoiets – hadden geen idee wat dit inhield, totdat de organisatie even uitlegde wat de bedoeling was. Gelukkig mocht je ook rustig blijven zitten en kijken hoe het podium werd opgebouwd voor Death Alley.

Fortarock 180602 - Field 180602-03 Týr 002

Dragonforce
Na deze verkenning is het weer tijd om terug te keren naar de Main Stage voor Dragonforce. Deze metalband is bijna een cliché op zichzelf. De gouwe oude powermetal van weleer, met snelle opeen volgende gitaarsolo’s, zware dubbele basdrums en een al even hyper uitgedoste zanger. Sam Totman gebruikt ook een echte Flying V gitaar, die vooral bij de heavy metal bands in de zeventiger/tachtiger jaren razend populair was. Opvallend, herkenbaar en eigenlijk heel vermakelijk is de Johnny Cash cover Ring Of Fire die door het publiek gezellig wordt meegezongen.

180602-04 Dragonforce 001 180602-04 Dragonforce 002

Igorrr
In de categorie ‘laat je eens verrassen’ valt zeker de ‘barokcore’ metalband Igorrr. Dit soloproject van de Franse multi-instrumentalist Gautier Serre, op het podium bijgestaan door de klassiek geschoolde zangeres Laure Le Prunenec, zanger Laurent Lunoir en drummer Sylvain Bouvier is werkelijk opvallend te noemen. Geen gitaren op het podium, maar Serre die als een dj achter zijn instrumenten/toetsenkast staat en daar de meest wonderlijke experimentele geluiden uit tevoorschijn tovert. Barok, triphop, breakcore en techno wordt vermengd met een vreemde illustere soort van black metal, met sterk gruntende vrouwelijke vocalen die worden afgewisseld met een klassiek geschoolde operastem, dit geheel ondersteund door danspartijen en opzwepende toneelopvoeringen van de vreemd geschminkte Lunoir. Het publiek is vol verwondering, weet het geheel te waarderen en er wordt zelf meegezongen en gedanst. Een geweldige en zeer unieke beleving.

180602-05 Igorrr 001 180602-05 Igorrr 002

Avatar, Baroness & Alestorm
Dan drie bands die het middagprogramma afronden. Ten eerste krijgen we Avatar, een Zweedse band die wel van een verkleedpartijtje en het showelement houdt. En podium dat eer doet aan de ‘King of Avatar Country’, waarbij de kledij ook bij de onderdanen in het publiek gedragen wordt. Stevige metal muziek, met heftige grunts maar met een grappige twist en veel humor op het podium. Het Amerikaanse Baroness tapt in de tent uit een ietwat ander vaatje. Sludge metal en zeventiger jaren hardrock wordt op eigen wijze vermengd. Voor mij tijd om For I Am King op het Theater Stage te checken. De Schotse festivalband Alestorm is dan een zeer vermakelijke band, die zeker weet hoe je een feestje moet bouwen op een festivalpodium. Onvervalste piratenmetal, een grote opblaaseend op het podium, schotse rokken en een echte roeiboot die al crowdsurfend naar voren komt. De muziek is opzwepend en het publiek doet geweldig mee. Ik heb nog niet vaak gezien dat een band het voor elkaar krijgt om zo’n 10.000 man op de grond te laten zitten om een roeibeweging te maken. Chapeau!

180602-07 Avatar 001 180602-10 Alestorm 003

Q&A Floor Jansen
Omdat bovengenoemde bands mij niet alle konden bekoren is er gelukkig meer te doen op het festivalterrein. Op het Theater Stage wordt Floor Jansen – in het Engels – aan de tand gevoeld in een Q&A. Jansen verteld openhartig over haar carrière en het succes dat ze momenteel beleefd met Nightwish. Op het eind van dit interview staat haar nog een grote verrassing te wachten. Buma Cultuur-directeur Frank Helmink reikte aan Jansen de Buma ROCKS! Export Award uit. Deze prijs die in 2014 in het leven is geroepen wordt uitgereikt als erkenning en waardering voor een Nederlandse artiest of band die in het buitenland veel succes oogst. Deze eer viel eerder al op Textures (2017), Within Temptation (2016), Epica (2015) en Ad Vandenberg (2014). Dit jaar (2018) dus aan Floor Jansen voor haar bijdrage aan de Nederlandse muziek in het buitenland.

Fortarock 180602 - Floor Jansen 001 Fortarock 180602 - Floor Jansen 002

For I Am King
Nadat de sofa’s en tafel van het podium zijn verwijderd kan de Amsterdamse band For I Am King het podium klaar maken voor zijn optreden. Deze band heeft in zijn relatief jonge bestaan (opgericht in 2013) al veel succes en optredens weten te scoren. Zo wisten ze in 2015 via de W.O.A. Metal Battle een plekje op het grootste metalfestival van Europa – Wacken Open Air –  te winnen. Recentelijk is hun single Prey uitgebracht en deze wordt natuurlijk gespeeld op het festival. Brute recht voor zijn raap heavy metal, met stevige gitaarriffs en keiharde drums. De grunts en growls van frontvrouw Alma Alizadeh zijn even bruut als de muziek die ze maken en het geluid dat deze kleine dame maakt doet zeker niet onder voor een grote stevige kerel. Wat een volume en geweld. Mocht je willen weten hoe dit klinkt, luister dan even naar hun nieuwe single op Youtube.

180602-09 For I Am King 001 180602-09 For I Am King 003

Satyricon, Thy Art Is Murder, Meshuggah en Dool
Omdat je ook wat moet eten op zo’n dag en ook een goede plek wil hebben voor de twee grootste bands – die ik in elk geval zeker niet wou missen – moet je keuzen maken. De black metalband Satyricon en de Australische deathcore metalband Thy Art is Murder moet ik dus missen. Ook de Zweedse Meshuggah – die overigens in een goed gevuld tent speelt – en de Nederlandse underground band Dool – die het Theater Stage volledig overladen weet, waardoor de poorten van het openluchttheater enige tijd gesloten moeten blijven – gaan dus aan mij voorbij. Met name Dool had ik toch nog een keer willen zien. Op MOMfest eerder dit jaar wisten zij ook een geweldige show neer te zetten.

180602-11 Satyricon 002 180602-15 DOOL 003

Opeth
Maar goed, we staan dus goed voorbereid en lekker vooraan als de heren Martin Mendez, Martin Axenrot, Joakim Svalberg, Frederik Åkessom en Mikael Åkerfeldt op het podium verschijnen. Na de Popol Vuh intro Through Pain To Heaven wordt het titelnummer van hun laatste album “Sorceress” ingezet. Zoals Govert in zijn recensie al aanhaalt is dit album weer ‘stevige metal die stemmig donkere passages en jubelende prog verbindt’. Hebben we bij voorgaande bands op het festival vooral showelementen gezien om het publiek te vermaken, Opeth focust zich op de muziek en weet zo het publiek te verwonderen. Statisch en geconcentreerd weet de band van Åkerfeldt te overtuigen. Grunts zijn weer helemaal terug in de muziek van Opeth en ook de keuze van nummers is afgestemd op de wat stevigere kant van Opeth.

180602-13 Opeth 001 Fortarock 180602- Opeth

De band heeft enige problemen gehad met de reis ‘helemaal’ uit Zweden, waardoor het begin ietwat chaotisch overkomt. Maar met Ghost Of Perdition van “Ghost Reveries” lijkt de band weer in vorm en de afwisseling in dit nummer is overweldigend. Ook Cusp Of Eternity van “Pale Communion” en The Drapery Falls van de klassieker “Blackwater Park” zijn juweeltjes die zeer goed passen bij het progmetal minnende publiek dat zeker aanwezig is op dit festival. De muziek van Opeth is natuurlijk om naar te luisteren hetgeen bij sommige in het festival publiek niet helemaal goed valt. Een cirkelpit is dan ook eigenlijk niet van toepassing, maar sommigen vinden toch dat dit haalbaar moet zijn.

Na zo’n veertig minuten kondigt Åkerfeldt aan het laatste nummer te gaan spelen. Dit tot ontzetting van het publiek, die natuurlijk nog veel meer van dit moois wil. Maar ja, degenen die de discografie van Opeth een beetje kennen hoeven niet te vrezen. Alleen hoopt Åkerfeldt dat dit soort nummers dat ‘drie dagen duurt’ de aandacht van de huidige generatie – met hun korte aandachtspanne – weet vast te houden. Het laatste nummer Deliverance duurt dan ook ruim een kwartier en is zeker het hoogtepunt van dit optreden.

180602-13 Opeth 002 180602-13 Opeth 004

Nightwish
De afsluiter en headliner van het festival is dan Nightwish. Een zeer terechte keuze gezien hun populariteit en succes van de afgelopen jaren. De Finse band met een Nederlands tintje is begin van dit jaar gestart met hun Decades World Tour naar aanleiding van hun verzamelalbum “Decades”. Na hun geweldige dvd “Vehicle Of Spirit” was ik zeer benieuwd hoe dit er in het echt uit zou zien. Nou, alle verwachtingen zijn ruimschoots overtroffen. Een geweldige show, met veel pyro’s en vuurwerk, prachtige visuals en een band die er zichtbaar zin in heeft. Floor Jansen die eindelijk in Nederland de erkenning krijgt die ze al heel lang verdient, is dan ook blij om eindelijk weer in Nederland te kunnen optreden. Jansen is duidelijk opgenomen in de band en is verrast als de bandleden een fles wijn opentrekken ter ere van haar verdiende award, die eerder op die dag is uitgereikt. De wijn gaat er duidelijk beter in dan het flesje water waarmee ze het tot dan toe had moeten doen.

180602-16 Nightwish 002 180602-16 Nightwish 001

Veel oudere nummers dus uit het gehele oeuvre van Nightwish te beginnen met End Of All Hope uit 2002. Maar ook echte oudjes als Gethsemane (uit 1998) en 10th Man Down. Nummers uit de tijd van Tarja Turunen en Anette Olzon. Floor Jansen weet deze perfect te vertolken en overtreft mijn inziens haar voorgangsters. De band is in topvorm en heeft veel plezier in het spelen, ook het publiek vindt het allemaal geweldig en gaat volledig los.

Natuurlijk mag de opus magnum, The Greatest Show On Earth, van hun laatste album “Endless Forms Most Beautiful” niet ontbreken in de setlist. Dit nummer over het leven, evolutie en natuurlijke selectie spettert van het podium en is zonder twijfel het hoogtepunt van Fortarock. Om tijd te besparen wordt direct Ghost Love Score ingezet, zodat niet gewacht hoeft te worden op de pauze tot een toegift. De show eindigt namelijk stipt om 23:00 uur, het tijdstip waarop het festival moet eindigen.

180602-16 Nightwish 003 180602-16 Nightwish 004

Met Nightwish wordt Fortarock op een waardige wijze afgesloten. Een band die het zeker verdiend om als headliner opgenomen te worden. Nightwish heeft net voor het festival aangekondigd om op maandag 26 november 2018 terug te keren naar Nederland voor een optreden in de Ziggo Dome. Dus wie dit gemist heeft krijgt nog een kans om het mee te maken.
Fortarock heeft moeilijkere tijden gekend, waardoor ze vorig jaar moesten overslaan. Met deze editie hebben ze bewezen dat een dergelijk groot (prog) metalfestival zeker bestaansrecht heeft in Nederland. Op naar volgend jaar.

180602-16 Nightwish 005

Verslag: Mario van Os
Foto’s: Ton Dekkers (Interdependent Photo) en Mario van Os

Send this to a friend