Decamps, Francis

Revisite Caricatures

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Frankrijk
Label: Eigen Beheer
Website: http://gensdelalune.fr/
Tracklist
Biafra 80 (introduction) (2:57)
Tels quels (6:56)
Dignité (9:35)
Le soir du diable (4:41)
Caricatures (13:44)
Biafra 80 (final) (2:22)
Francis Decamps: zang en alle instrumenten

Met medewerking van:
Tristan Decamps: zang op Dignité
Jean Philippe Suzan: zang op Dignité en Caricatures
Dominique Léonetti: gitaar
Revisite Caricatures (2012)
À vous mes voyageurs (1995)
Hommage à Roger Comte (1997)
À vous mes voyageurs (1995)
Décamps la joie - Épicier marchand d'rock (1993)
Vie en positif (1980)
Histoire de fou (1979)

Wereldberoemd – in Frankrijk. Francis Decamps is daar een levende legende, hier kennen we hem alleen van de legendarische band Ange, een Franse progrockband die net zo bekend had kunnen worden als pakweg Genesis en King Crimson – als ze ervoor gekozen hadden om in het Engels te zingen. In plaats daarvan hielden ze vast aan hun moedertaal, waar beslist iets voor te zeggen is, maar wat het vrijwel onmogelijk maakte om buiten de eigen landsgrenzen door te breken.

Francis Decamps speelde de toetsen in deze band, samen met zijn broer Christian, totdat hij Ange definitief verliet in 1995. Ter gelegenheid van zijn 60e verjaardag in 2012, besloot hij om het veertig jaar oude (1972) debuutalbum van Ange, “Caricatures”, opnieuw op te nemen. Was dat nodig? Ehm, nee.

Omdat ik het origineel niet ken, heb ik dat erbij gepakt en ik ben er eens goed voor gaan zitten. Om het eerlijker te maken, heb ik de versie van Decamps al enige tijd in mijn vaste playlist, zodat die versie voor mij redelijk vertrouwd is. En zie, wanneer ik nu de originele versie voor het eerst beluister… verbleekt de nieuwe versie op alle fronten.

Het origineel is, nou ja, origineler. Het spel is virtuoos, de zang is intrigerend, de composities gewaagd en het samenspel hecht. De nieuwe versie heeft ten opzichte van de plaat uit 1972 maar één pre: de productie is beter. Maar dat is geen wonder, gezien de stand van de techniek in 2012 ten opzichte van veertig jaar daarvoor.

Mijn grootste probleem is echter de authenticiteit. Decamps speelt alle instrumenten zelf, op een paar na. En hoe goed hij ook zijn best doet, zijn drums, bas en vooral de zang halen niet het niveau van Ange. Dat is helemaal geen schande. Je kunt niet alles even goed beheersen. Vooral de zang staat mij van de zestigjarige Francis tegen. Op het origineel zong zijn broer de meeste partijen, en ik weet niet hoe hij nu klinkt, maar toen in elk geval een stuk beter dan Francis nu.

Ik zou deze plaat links laten liggen en er het origineel van Ange bijhalen. Dit is een leuk verjaardagscadeau voor familie en vrienden, maar voegt aan de proghistorie niets toe.

Marcel Debets

Send this to a friend