Freedom To Glide

Fall

Info
Uitgekomen in: 2016
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: eigen beheer
Website: www.freedomtoglide.com/home
Luistermogelijkheid: http://freedomtoglide.bandcamp.com
Tracklist
Fall (1:55)
Silent Code (7:19)
Names In The Stone (4:54)
Toll (3:02)
Playing God (5:04)
Exit Wound (5:38)
Enigma (8:02)
The Middle Game (7:45)
Trough Of War (4:06)
Sleep Under The Flag (3:14)
Another Same (3:32)
October (5:43)
Andy Nixon: gitaar, basgitaar, programmering en zang
Pete Riley: toetsen, programmering, effecten en zang
Met medewerking van:
Bob Jackson: pianosolo op 2
Louise Wilson: stem op 6 & 8
Fall (2016)
Sick To Death (2014)
Rain (2013)
The Wait ep (2012)
Rain ep (2012)

Het spelen in een coverband kan een enorme springplank naar een succesvolle eigen band zijn. Ook in de prog zijn er talloze voorbeelden van muzikanten die in een coverband zijn begonnen. Neem bijvoorbeeld RPWL die ooit als Pink Floyd coverband begon. Ook Andy Nixon en Pete Riley van Freedom To Glide begonnen hun carrière in een coverband. Ook bij hen was Pink Floyd de inspirator. Na hun vertrek uit Dark Side Of The Wall gingen ze samen aan de slag met eigen werk. Ze brachten een tweetal prachtige EP’s uit, gevolgd door het indrukwekkende album “Rain” in 2013. Het eerste deel in een trilogie over oorlog. De eerste wereldoorlog vormt hierin de rode draad, maar een hele eeuw vol oorlog komt in dit drieluik voorbij.

Ik heb wat langer de tijd genomen om “Fall” in me op te nemen. Het is een album dat veel luisterbeurten verdient. Niet dat de muziek complex is, maar net als de voorganger is dit een plaat die steeds een beetje dieper gaat. Het werd me al snel duidelijk dat dit album zeker niet onderdoet voor zijn voorganger. Het album bevat twaalf uitstekende composities die zonder uitzondering sterk uit de hoek komen. Hoewel de geest Pink Floyd nergens ver weg blijft is het razend knap hoe snel dit duo een eigen en herkenbaar geluid heeft weten te ontwikkelen. Dit duo zal niet snel uit de bocht vliegen, het is allemaal heel gedegen en weloverwogen en de compositie staat daarbij steeds centraal.

Dat betekent zeer zeker niet dat dit een saai album is. Het bevat juist een soort constante spanning die langzaam onder je huid nestelt. De gitaarsolo’s van Andy Nixon zijn een genot voor het gehoor. Luister maar eens naar het meeslepende Enigma. Zijn collega Pete Riley zorgt voor prachtige toetsentapijten die soms heerlijk op de voorgrond opduiken zoals in Sleep Under The Flag. Beide mannen zijn daarbij gezegend met een erg prettige zangstem. Al deze ingrediënten maken “Fall” tot een album om te koesteren. Tel daar de sterke teksten en het schitterende en sobere artwork bij op en je hebt een album dat echt je collectie verrijkt.

Bijzonder hoe dit duo in amper vier jaar zo weet te groeien. Het doet me reikhalzend uitkijken naar het derde deel van deze trilogie.

Maarten Goossensen

Send this to a friend