Freedom To Glide

The Wait / Rain

Info
Uitgekomen in 2012
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Eigen beheer
Website: www.freedomtoglide.com/home
Luistermogelijkheid: http://freedomtoglide.bandcamp.com
Tracklist
The Wait:
Wind And Gales (4:42)
Star Fall (4:14)
Zero (2:05)
Repose (2:42)
Remember (5:54)
Hypnotized (4:17)

Rain:
Rain Part I (5:07)
Anywhere Else But Here (3:21)
Path Of Reason (4:30)
Andy Nixon: gitaar, basgitaar, programmering en zang
Pete Riley: toetsen, programmering, effecten en zang

Met medewerking van:
Francesca Genco: achtergrond zang
The Wait ep (2012)
Rain ep (2012)
Freedom To Glide - Rain

Freedom To Glide bestaat uit het duo Andy Nixon en Pete Riley. Lange tijd maakten ze samen deel uit van de Pink Floyd coverband Dark Side Of The Wall. In 2012 brachten ze de hier besproken twee ep’s uit. Eerst de ep “Rain”, bestaande uit drie nummers en op de Engelse dodenherdenking werd de ep “The Wait” uitgebracht. Hierop staan zes tracks. Het duo werk nu aan het volwaardige debuutalbum. Hierop komen hoofdzakelijk nieuwe tracks op te staan.

De twee mannen halen op beide ep’s de mosterd nog steeds bij Pink Floyd. Ze klinken als Floyd in de laatste periode met veel aandacht voor sfeer, melodie en heerlijk gitaarwerk. Gelukkig zijn ze niet bang om verder te kijken dan dit er wordt er met name op “The Wait” naar een eigen geluid gezocht.

Op de ep “Rain” staan drie uitstekende nummers die allemaal in elkaar overlopen. Melodie en sfeer krijgen de meeste aandacht en dit betekent veel mooie toetsentapijten, sterke zanglijnen en melodieuze gitaarsolo’s die, uiteraard, aan David Gilmour doen denken. Path Of Reason klinkt bij de opening wel heel erg Floydiaans, maar krijgt al snel meer een eigen insteek en ontpopt zich tot een swingend en uptempo nummer met lekker ronkend basspel.

De ep “The Wait” behandelt tekstueel het thema oorlog door de jaren heen. Het is deels gebaseerd op de ervaringen van korporaal Robert Wilson, de opa van Pete Riley. Hij raakte dodelijk gewond, maar werd gered door een Duitse arts. De ep werd op 11 november op Remembrance Day uitgebracht. Op deze dag herdenken de Engelsen de soldaten die vielen tijdens de eerste wereldoorlog.

Op deze zes nummers laat de band een meer eigen geluid horen en zijn de Pink Floyd invloeden minder dominant aanwezig. De muziek doet hier denken aan Vienna Circle, RPWL en bij vlagen Blackfield. Wind And Gales heeft een prettige bluesy insteek en valt op door mooi desolaat pianospel. Zero opent als een ballade met akoestische gitaar, strijkers en zang, maar ontpopt zich tot het meest stevige nummer van dit minialbum. Hypnotized heeft ook van die mooie arrangementen en behoort tot de meest sfeervolle tracks. Het feit dat de drums uit de computer komen, was mij niet eens opgevallen. Ze klinken uitstekend. Ook de stemmen van beide mannen zijn prima.

Deze twee ep’s hebben een goede indruk op mij gemaakt. De heren laten horen over veel kwaliteiten en potentie te beschikken. Het eerste album zal wel eens een sterke troef kunnen worden. Beluister tot die tijd de nummers op hun bandcamp pagina en overtuig jezelf.

Maarten Goossensen

Send this to a friend