FSB

Non Stop

Info
Uitgekomen in: 1977
Land van herkomst: Bulgarije
Label: UBP International
Tracklist
Dynamic
Power And The Glory
Ten Years After
Free Hands
Reflection
Green Door
My Town
Intermezzo
Alexander Baharov: bas, zang, percussie
Roumen Boyadjiev: toetsen, zang, percussie
Konstantin Tsekov: toetsen, zang, percussie
Non Stop (1977)
II (1978)

 

Bijna elk land heeft in de jaren ’70 wel zijn eigen symfobandje gehad. Zo ook Bulgarije, jawel, daar hadden ze het redelijk populaire Formation Studio Balkanton of FSB zoals iedereen ze noemde. ФСБ dan natuurlijk he? Want alles gaat daar in het Cyrillisch, zodat hoesjes voor normale leken onleesbaar worden.

Nu is de sfeer van dit debuut van ФСБ doortrokken van de sfeer zoals die heerste in de Sovjet-Unie tijdens de koude oorlog. Ook al is het een cd, het hoesje en de geluidskwaliteit doen denken aan die oude, versleten bandjes die je daar op de markten kon kopen. Ik denk er dan ook serieus over na de cd op een bandje op te nemen, het hoesje kapot te knippen en de cd weg te gooien.

De korte cd, slechts 33 minuten, bevat een drietal covers van Gentle Giant en eentje van Patrick Moraz. De covers evenaren het origineel natuurlijk voor geen meter, maar het wordt allemaal wel leuk en met verve gebracht. De zang is ronduit belabberd. Ik vind de percussie op Dynamic en Green Door wel verfrissend klinken, een beetje Santana-achtig. Maar ja, ik heb weinig verstand van percussie, dus ik zou het niet weten. My Town is een geinig liedje, maar heeft weinig met progrock van doen. De reden om een vrij sterk nummer als Intermezzo, gezien de titel, helemaal aan het einde van de cd te zetten ontgaat me een beetje. Geinig, latin-beïnvloed nummer overigens, als een freakerig Gentle Giant of een Emerson, Lake & Palmer met een neoprog-tik. Verreweg het beste nummer van de plaat.

Het debuut van ФСБ is niet slecht maar ook niet goed. Nee, eigenlijk is het vreselijk slecht. Of toch niet, het is ontzettend leuk om naar te luisteren. Progverdorie!

Markwin Meeuws

Send this to a friend