Funin

Unsound

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Noorwegen
Label: Karisma Records
Website: http://www.funin.no/
Luisteren kan je hier: http://www.myspace.com/funin
Tracklist
Unsound (6:56)
Everything (5:32)
Wonderland (4:02)
Tornado (4:06)
Last Day (4:11)
Inch Of Me (6:32)
Indestructible (3:32)
Rocking Chair (2:43)
Machine (6:59)
Skywalkers (5:10)
Audun Berg Selfjord: cello
Øyvind Vie Berg: toetsen
Mats Mæland Jensen: drums
Edvard Mjanger: basgitaar
Sissel Ørstavik: viool, zang
Gaute Stedje: gitaar, zang
Marit Elisabeth Svendsbøe: zang, fluit
Unsound (2011)

Het zevenkoppige liveorkest genaamd ‘Funin’ is in 2005 opgericht door Marit Elisabeth Svendsbøe en Øyvind Vie Berg. In 2009 werd de vaste kern van Funin met Gaute Stedje uitgebreid tot trio en uit de inspiratie van dit gezelschap werd in 2010 eersteling “Unsound” geboren. Deze liefdesbaby bevat DNA van bands/artiesten als Paatos, Björk, Portishead en Tom Waits.

De zeer organische muziek van Funin laat zich best omschrijven als een experimentele jazzvariant met triphopinvloeden en voert je beurtelings van de diepste hellekrochten naar hemelse hoogten. De tweeslachtige zang van Marit Elisabeth Svendsbøe klinkt op eerste gehoor poeslief maar je hebt geen afgestudeerd zielenknijper nodig om diepere lagen te vermoeden. De luisteraar wordt dan ook zeer routevast op weg geholpen door een vaak inktzwart en hoogst origineel klanktapijt. De ritmische zwelling in het welhaast verknipte Machine demonstreert een fraai staaltje van Funin’s vakmanschap. Het onheilspellende geratel over zompige samples vormt een sinister bed waarop Svendsbøe haar zwoele vocalen richting de nietsvermoedende en willoze luisteraar fluistert.

De kracht van Funin zit ongetwijfeld in het vermogen met elke nieuw song weer te verrassen en een geheel nieuw decor te schetsen. Ingrediënten van cello, viool, gitaar en allerhande geroffel versmelten met de zang van Svendsbøe en Stedje tot een perfecte symbiose op het minimalistisch klinkende doch hartverwarmende Skywalkers; pijnlijk mooi, zwaar filmisch en zeker een van de mooiste composities van de laatste jaren.

“Unsound” is niet louter zwaar op de hand en biedt overigens veel ademruimte. Zo is voor de onderlegden onder ons het met Zuid Amerikaanse ritmes doorspekte Tornado frivool en uiterst dansbaar. De aldus ontstane passie sterft vervolgens weg in een indrukwekkende, Radiohead-achtige schoonheid op Last Day, terwijl Indistructable een mooie interpretatie van de hedendaagse David Sylvian ten beste geeft. Al doende rijgt men parel na parel aaneen en houdt Funin de luisteraar stevig in zijn greep.

Ondanks dat “Unsound” inmiddels een release in 2010 en re-release in 2011 kent, zal het album nog bij weinigen bekend zijn. Eeuwig zonde, want het is nagenoeg ondenkbaar dat serieuze muziekliefhebbers bestaan die onverschillig blijven onder de schoonheid van Funin.

Govert Krul

Bestel deze cd rechtstreeks bij Discorder

Send this to a friend