Caplan, Gadi

Look Back Step Forward

Info
Uitgekomen in 2013
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: eigen beheer
Website: www.gadicaplan.com
Tracklist
It's All The Same (4:07)
Charlotte (2:49)
Brother (6:27)
Within The Clouds (7:22)
Frostbite (3:48)
Indian Summer (5:07)
Look Back Step Forward (4:50)
Monsoon Season (2:55)
A Latin Winter (3:40)
Tesha (6:23)
Gadi Caplan: elektrische en akoestische gitaar

m.m.v.
Gonzalo Allendes: toetsen (4 en 9)
Tucker Antell: fluit
Moses Eder: drums (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8)
Lihi Haruvi: altsaxofoon
Michael Hurwits: toetsen en piano (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,8 en 10)
Maciej Lewandowski: basgitaar (4, 9 en 10)
Christian Li: toetsen (1)
Jussi Reijonen: oud
Alex Santiago: drums (4, 9 en 10)
Noga Shefi: basgitaar (1, 2, 3, 5, 6, 7 en 8)
Michael Summer: tenorsaxofoon
Oded Weinstock: zang
Duncan Wickel: viool

Look Back Step Forward (2013)
Opposite Views (2011)

Gadi Caplan - Look Back Step Forward

“Look Back Step Forward” is het tweede album van Gadi Caplan, de in Israel geboren gitarist die momenteel in de Verenigde Staten woont, in Brooklyn om precies te zijn. Het leeuwendeel van wat hij laat horen zit in de hoek van de progressieve jazzrock en hoewel hij muziek niet in een hokje wil plaatsen, prop ik zijn verrichtingen daar toch gewoon in. Hij kan variëren wat hij wil, het geheel is hoe dan ook onderhevig aan een grootst gemene deler (lees: een jazzy insteek).

Caplan komt met een warm gitaargeluid dat verre staat van de verharding anno 2013. Hij is een nobel gitarist en dat past goed bij zijn ambachtelijke manier van spelen. Hij moet het hebben van zijn kunde en ervaring, niet zo zeer van een grote virtuositeit.

“Look Back Step Forward” is wisselvallig en daardoor hooguit redelijk te noemen, een album waar ik met wat meer enthousiasme over zou willen spreken dan dat ik uiteindelijk doe. Ik hoor zijn liefde voor muziek, ik hoor ook een aantal weinig enerverende momenten. Zo begint het album goed met het Zappa-achtige It’s All The Same waar lekkere saxen en smeuïge piano visite krijgen van een uitstekende gitaarsolo, maar in de nummers daarna komt het denkbeeldige boodschappenlijstje regelmatig naar boven, vooral de intro van de George Harrison-cover Within The Clouds duurt maar en duurt maar. Daarna maakt het nummer een fijne wending, je zou willen dat het hele album zo is.

Nu zit er niks anders op dan om tussen matige nummers als het etnisch klinkende Indian Summer en het psychedelische Monsoon Season de goede momenten bijeen te schrapen. Dat deze er ook zijn bewijzen Brother, het titelnummer Look Back Step Forward en het afsluitende Tesha wel. Ook het King Crimson-achtige Frostbite kan op mijn goedkeuring rekenen.

Gadi Caplan heeft zich op “Look Back Step Forward” laten omringen door een keur aan gastmuzikanten en niet alleen op toetsen, basgitaar en drums, ook op viool, dwarsfluit en zelfs op een oud (een traditioneel Israëlisch snaarinstrument). Het album is een gedetailleerde aangelegenheid en naar mijn idee is Caplan teveel in dienst van de muziek bezig geweest. Van mij mag hij zich de volgende keer meer laten gelden.

Dick van der Heijde

Send this to a friend