Gaia Epicus

Satrap

Info
Uitgekomen in: 2003
Land van herkomst: Noorwegen
Label: Sound Riot Records
Website: http://www.gaia-epicus.com/
Tracklist
Keepers Of Time (6:31)
Heavens Gate (4:46)
Fire & Ice (5:21)
Inside The Storm (3:58)
Die For Your King (3:53)
Star Wars (9:29)
Innovation (6:12)
Cyber Future (6:06)
Freedom Calls (8:16)
Heavy Metal Heart (4:39)
Watch The Sky (9:52)
Thomas C. Hansen: gitaar en zang
Joakim Kjelstad: gitaar
Met medewerking van:
Morty Black: bas
Alessandro G. Elide: drums
DJ Dritskummel: toetsen
Satrap (2003)
Keepers Of Time (demo, 2002)
Cyber Future (demo, 2001)

 

Via vele muziekstromingen van punkrock, trash tot melodieuze metal en even zovele wisselingen van naam is de Noorse band Gaia Epicus uitgekomen bij progressieve power metal. Dat betekent vooral snelheid. Snelheid die vooral wordt ontwikkeld door de voortrazende basdrums en beide gitaristen.

Het eerste nummer van de cd, Keepers Of Time, licht al een tipje van de sluier op. De titel zou kunnen verwijzen naar de cd “Keeper Of The Seven Keys” en “The Time Of The Oath” van de Duitse band Helloween. Dit nummer zou dus absoluut niet misstaan op beide albums, alleen heeft Gaia Epicus er toetsenspel aan toegevoegd. Als je goed luistert tenminste, want die toetsen zitten alleen in de solo’s vooraan in het geluidsbeeld. Voor het overig wordt de inzet van de toetsen beperkt tot het sfeervol inkleuren van het nummer. Dus volle snelheid, dubbele gitaarsolo’s, zo nu een dan toetsen en een redelijk zanger. Bij onze oosterburen wordt dit album een geheide hit. Ook Heavens Gate is van hetzelfde laken een pak. Fire & Ice (een verwijzing naar het gelijknamige album van Yngwie Malmsteen?) opent in eerste instantie rustiger om vervolgens weer te ontwikkelen tot een snelheidsmonster. Er is voor het eerst sprake van afwisseling. Het gaspedaal wordt niet continu volledig ingetrapt, maar zo nu en dan wordt ook de rem aangeraakt.

Met Inside The Storm is er zwaar weer op komst voor liefhebbers van symfonische rock. Die hebben na de eerste vier nummers al afgehaakt. Voor bekeerlingen als ik, die zo nu en dan nog behoefte hebben aan eerlijke, onvervalste en eenvoudige metal, kan het album na deze vier nummers al niet meer kapot. In dit nummer wisselen gitaar- en toetsensolo’s elkaar af. AC/DC-achtige basloopjes openen Die For Your King. Het tempo op dit nummer is zo nu en dan zo laag dat er, in vergelijking tot de andere nummers, bijna sprake is van een ballade. Bij de promo die ik heb ontvangen zat geen tekstboekje, maar de titels van de nummers spreken voor zich. Net als de muziek zijn die teksten gewoon rechttoe, rechtaan. Star Wars is een ode aan de geweldige sciencefictionfilms van George Lucas. Het niveau van de geweldige filmmuziek van John Williams wordt echter nergens gehaald. De dreiging, de massale orkestratie wordt nergens geëvenaard, terwijl er wel een krampachtige poging wordt gedaan. Daarbij komt dat men in dit nummer ook nog eens stukjes uit de filmmuziek gebruikt. Afblijven dus!

Innovatief is het zeker niet, alhoewel het instrumentale Innovation voor Gaia Epicus-begrippen redelijk vooruitstrevend is. Dit nummer verdient het predikaat ‘progressief’. Afwisselend met leuke en onverwachte tempo- en sfeerwisselingen. Verdwenen zijn de topsnelheden van de eerste helft van de cd. Het ene moment zwaar en dreigend en het andere moment luchtig. Op deze voet mag de band wat mij betreft doorgaan, maar Cyber Future is weer een nekkraker van de bovenste plank. Freedom Calls (weer een verwijzing naar een Duitse band, Freedom Call?). De muziek bevindt zich in ieder geval in hetzelfde straatje. Een iets langzamer en zwaarder begin om vervolgens weer op de vlucht te slaan. De toetsen nemen in dit nummer de plaats in van koren.

Heavy Metal Heart is tekstueel natuurlijk het absolute hoogtepunt van de cd. Tenminste voor de aanhangers van Manowar. Ook muzikaal zouden deze enige echte heavy-metal-mannen met dit nummer uit de voeten kunnen. Dus nog één keer borst vooruit en er met volle moed tegenaan. Speciale aandacht voor het ‘achtergrondkoor’ dat het werkelijk uitbrult. Het laatste nummer van de cd ligt in het verlengde van het instrumentale Innovation. Met name het laatste gedeelte van het nummer. Weliswaar ligt de snelheid hoger, maar dit nummer biedt evenveel afwisseling. Ik zou graag zien dat de band zich in deze richting verder ontwikkelt en dan niet alleen op muzikaal maar ook op tekstueel gebied.

Origineel is het zeker niet, maar het is een meer dan redelijke cd voor hoofdschudders die zo nu en dan ook toetsen kunnen velen. Dit album is absoluut af te raden voor mensen met een whiplash, want ik heb de nekspieren op een aantal nummers weer behoorlijk kunnen trainen. Mensen die een whiplash willen voorkomen, kunnen met dit album hun nekspieren oefenen.

Rob van Oosten

Send this to a friend