Galahad

Guardian Angel

Info
Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Avalon Records
Website: www.galahadonline.com
Tracklist
Guardian Angel (Piano version) (3:54)
Guardian Angel (Hybrid) (4:44)
Guardian Angel (Euphoria version) (10:31)
Guardian Angel – Reprise (Euphoria version) (6:08)
Beyond The  Barbed Wire (Piano version) (4:29)
Dean Baker: toetsen en achtergrondzang
Roy Keyworth: gitaar
Spencer Luckman: drums
Stu Nicholson: zang en achtergrondzang
Neil 'Big One' Pepper: basgitaar

Met medewerking van:
Karl Groom: gitaar
Guardian Angel (2014)
Seize The Day EP (2014)
Beyond The Realms Of Euphoria (2012)
Battle Scars (2012)
Empires Never Last (2007)
Resonance : Live In Poland dvd (2006)
Year Zero (2002)
Other Crimes And Misdemeanours II (2001)
Following Ghosts (1998)
Other Crimes And Misdemeanours II (1997)
Classic Rock Live (1996)
Sleepers (1995)
In A Moment Of Complete Madness (1993)
Other Crimes And Misdemeanours (1992)
Nothing Is Written (1991)

“Guardian Angel” is de tweede single die in 2014 van de Britse neo-progband Galahad verschijnt. Het kleinood is net als zijn voorganger “Seize The Day” hoofdzakelijk als digitale download op onder andere de website van de band verkrijgbaar, maar voor de Snelle Jelles onder ons is de single in een beperkte oplage ook als fysiek exemplaar te bemachtigen. In afwachting van een nieuw album fungeren beide singles als adempauze na het sterke tweeluik uit 2012,  “Battle Scars”en “Beyond The Realms Of Euphoria”. Daar waar “Seize The Day” “Battle Scars” vertegenwoordigt, doet “Guardian Angel” dat voor “Beyond The Realms Of Euphoria”  en daarmee is wat mij  betreft de cirkel rond.  Echt een goede reden om veel woorden aan dit schijfje te besteden zie ik niet. Toch is er een aantal zaken die niet onvermeld mogen blijven.

Zo leert een blik op de achterkant van het hoesje dat vier van de vijf tracks versies zijn van het titelnummer. Dat dit niet leidt tot een overdosis ‘beschermengel’ komt omdat Gardian Angel van zichzelf een sterke compositie is met een fraaie zanglijn. Persoonlijk had ik wel weet ik niet hoeveel versies van het nummer aan gekund. Bij singles is het niet anders; ik zal moeten roeien met de riemen die ik heb.

Het is van een zekere meerwaarde dat de eerste twee tracks het nummer in een softer daglicht plaatsen. Het gaat hier om de afgestripte versie met piano en zang evenals om de hybridemix waar stukken van het origineel vermengd worden met gedeeltes uit de reprise. Beide gevoelige varianten contrasteren mooi met de bombastische albumversie en diens reprise.

Als laatste track is daar een pianoversie van Beyond The Barbed Wire, een nummer dat als origineel te horen is op “Battle Scars”. Het stuk komt mij een beetje over als mosterd na de maaltijd en dat is jammer. Nu kan je een single qua coherentie weliswaar niet beoordelen alsof het een heel album is, maar een nummer met wat meer pit was hier wel op z’n plaats geweest. Ook is het jammer dat Galahad gebroken heeft met de traditie om een oud nummer nieuw leven in te blazen. Daar had ik stiekem op gehoopt.

Of “Guardian Angel” het als single goed zal doen zal moeten blijken. Het laat in elk geval horen dat Galahad een prima bandje is. Zo, meer woorden wil ik er niet aan vuil maken.

Dick van der Heijde

Send this to a friend