Galahad

Resonance : Live In Poland

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Groot Brittannië
Label: Metal Mind
Website: www.galahadonline.com
MySpace: www.myspace.com/galahaduk
Tracklist
I Could Be God
Year Zero (parts 1 to 4)
I Yearzeroverture
II Belt Up
III Ever The Optimist
IV The Charlotte Suite
Bug Eye
Sidewinder
Sleepers
Empires Never Last
Termination
This Life Could Be My Last
Lee Abraham: bas, achtergondzang
Dean Baker: toetsen, achtergrondzang
Roy Keyworth: gitaren
Spencer Luckman: drums
Stuart Nicholson: zang
Empires Never Last (2007)
Resonance : Live In Poland dvd (2006)
Year Zero (2002)
Other Crimes And Misdemeanours II (2001)
Following Ghosts (1998)
Other Crimes And Misdemeanours II (1997)
Classic Rock Live (1996)
Sleepers (1995)
In A Moment Of Complete Madness (1993)
Other Crimes And Misdemeanours (1992)
Nothing Is Written (1991)

De sympathieke proggers Galahad komen in hun 21-jarige bestaan met hun eerste dvd. De platenmaatschappij die het werkje “Live In Poland” liet persen is uiteraard – u mag één keer raden – Metal Mind. De onverzadigbare drang van Metal Mind om elke neo-prog formatie op digitaal beeld vast te laten leggen, heeft heel de symfonische wereld haast in zijn macht. Het zal je dan ook niet verbazen als blijkt dat ook dit concert weer in het statige theater te Katowice is opgenomen. Helaas is ook elke dvd van Metal Mind zo goed als hetzelfde, ook deze dvd lijkt weer als het ware een kopie van een eerdere release. Zo zijn de extra’s vrijwel op elke dvd van Metal Mind hetzelfde.

Zoals ik al eerder in een recensie had aangeven (zie recensie Pendragon’s “And Now Everybody To The Stage”) wordt het publiek weer in het weelderige Poolse pluche gedrapeerd, welke ik toch een vreemd verschijnsel blijf vinden. De muziekstijl die Galahad de wereld voorschotelt ligt vrij dicht tegen het geluid van andere succesvolle neo-progformatie’s aan, zoals daar zijn: Pallas, Jadis Pendragon en IQ. Gelukkig heeft het muzikaal vaak net iets meer te bieden dan de haast veilige sound van bovenstaande voorbeelden. Naast het redelijk bombastische, haast theatrale, geluid heeft Galahad toch net dat ietsje meer durf en afwisseling in de nummers om toch voor één van de betere vanuit de jaren ’80 omhoog gekomen neo formaties door te gaan.

Het opgenomen concert heeft zich in real time afgespeeld op 22 mei 2006. Is dat niet dezelfde datum als… Inderdaad dat is dezelfde datum als dat het eerder gememoreerde concert van Pendragon werd geschoten. Oftewel het was een dolle boel in Polen op die 22ste mei, de inwoners van Katowice mochten zich dus zomaar vergapen aan een waar dubbel concert.

In tegenstelling tot Pendragon had Galahad op dat moment geen nieuwe plaat te promoten. De laatste plaat die uitkwam voor de release van deze dvd was immers het ambitieuze “Year Zero” welke toch al in 2002 het levenslicht zag. De mannen van Galahad maakten er eigenlijk gewoon een omgekeerde volgorde van. De, ten tijde van deze opname, nog te verschijnen cd “Empires Never Last” is namelijk de rode draad op deze gedigitaliseerde schijf. Voor de aanwezigen aldaar al een bijzonder moment, maar ook voor de snelle kopers van deze dvd een spannende aangelegenheid, aangezien je dus voor het eerst nieuw materiaal voorgeschoteld krijgt van Galahad dat dus nog nimmer op cd is verschenen.

Het concert opent gelijk met een nieuwe song. Na het door Prokofiev in elkaar gedraaide klassieke werkje dat als intro de band begroet, komt de aftrap met het zeer angst aanjagende I Could Be God. Een zeer goed nummer dat op indrukwekkende wijze gebracht wordt door Galahad. Zanger Stuart Nicholson (die voor de gelegenheid zijn nou niet echt weelderige, haarbos rood / oranje had geverfd) komt zeer geïnspireerd over en het zou me niks verbazen als dit het pareltje van de nieuwe cd wordt en nog lang als live favoriet door het leven zou gaan. Dit nieuwe werkje wordt opgevolgd door een gedeelte van de “Year Zero” plaat. Op één of andere manier weet dit live veel meer te raken dan de studio variant welke nog wel eens omkwam in de drang naar perfectie. Naast andere ‘oudjes’ zoals; Sleepers en Bug Eye, veel nieuw materiaal dus. Zo staat het laatste gedeelte van deze concertregistratie volledig in het teken van “Empires Never Last”. Naast de, overigens niet bijster interessante, rockerige titeltrack wordt het concert afgesloten met het sluitstuk van de komende cd. Deze mini-epic luistert naar de zeer intrigerende titel This life Could Be My Last. Als dit nummer samen met opener I Could Be God synoniem staat voor de kwaliteit van “Empires Never Last” hoeven we ons wat dat betreft in elk geval weinig zorgen te maken.

Beeld:
De beeldkwaliteit is gewoonweg goed te noemen. Zoals op elke dvd van Metal Mind zijn er weer een hoop camera’s ingezet om alle facetten in een goed daglicht te plaatsen. De fraaie lichtshow en achtergrondschermen worden mooi en op de juiste momenten in het vizier geplaatst, zodat het een helder en overzichtelijk beeldverslag wordt. Helaas is het mankement op deze dvd ook weer hetzelfde als op andere MM releases. Op het moment dat zanger Nicholson een ijzige schreeuw laat horen, zie je een frontaal shot van een keuvelende Keyworth (gitaar) en Abraham (bas) en tijdens een spannende toetsensolo van Dean Baker krijg je een naar zijn drinkfles zoekende Luckman (drums) in beeld. Dit zijn natuurlijk slechts details maar als je het dan goed wil doen, doe het dan ook echt goed!

Geluid:
Over het geluid heb ik helemaal bitter weinig te klagen. De zowel in stereo alsmede in 5.1 dolby digital opgenomen muzikale activiteiten zijn een lust voor het oor. Het zal ongetwijfeld meespelen dat de band in een behoorlijke vorm verkeerde maar de geluidstechnicus mag zich met recht trots wanen met het eindproduct.

Extra’s:
Een redelijk vol programma aan extra’s op deze dvd. Naast de helaas onvermijdelijke weblinks, fotogalerie, biografie en discografie staan er toch nog wat leuke dingetjes op de dvd. Een aardige rockumentary over de band onder de noemer “Five go mad in Poland”. Waarin vooral de nuchterheid van drummer Luckman en de extravagantie van gitarist en Galahad oprichter Roy Keyworth centraal staan. Het interview met Nicholson en Keyworth is helaas bijna lachwekkend te noemen. De ongetwijfeld Poolse interviewer laat horen zeer weinig kennis van de Engelse taal te bezitten en ondanks dat het tweetal zich er druk kletsend er wel doorheen slaat, is soms de stomheid bij een zeer vaag geformuleerde vraag op hun gezicht af te lezen. Het interessantst is het kopje: ‘additional audio tracks’. Zoals elders in dit stuk beschreven is op het moment van verschijnen van deze dvd het audiomateriaal van de cd “Empires Never Last” nog niet uitgebracht. Daardoor is het reuze interessant om tijdens deze sectie allerlei demo versies te horen van de liederen die bedoeld zijn om op “Empires never Last” te verschijnen. Hoewel nog niet elk nummer even af lijkt, krijg je toch een aardig beeld van de volgende geluidsdrager die Galahad de symfonische mensheid gunt. De fanaten van Galahad hoeven niet bang te zijn voor een opvallende koerswijzing van hun favorieten. De frisse neo-prog van de mannen voert ook tijdens deze demo’s de boventoon en hoewel het geluid nog niet overal even top is, kijk ik toch al uit naar de aankomende cd.

Als conclusie kan ik u meegeven dat als u de neo-prog een warm hart toe draagt deze dvd bijna verplichte kost is. Ik moet spijtig genoeg regelmatig constateren dat veel van de bekendere bands vanuit de neo-prog stroming aan het indutten zijn. Gelukkig is er ook altijd weer een uitzondering op deze regel, deze keer in de vorm van Galahad!

Sander Kok

Send this to a friend