Galanor

Fragments

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Nederland
Label: Eigen beheer
Website: www.galanor.com 
MySpace: www.myspace.com/galanormusic
Tracklist
Reign (4:23)
Silver Sigh (4:52)
Superman (3:09)
Matthieu Boer: drums
Sebas Honing: gitaar
Joost Maglev: basgitaar
Joop de Rooij: toetsen
Petra Struijs: zang
Fragments (2008)

Een snelle ‘Google-search’ leert dat er een Amerikaanse wiskundige is die Stewart Galanor heet en een fantasy-serie met een held Galanor, de barbaarse heerser van Atlantis. Drie keer raden welke naam dichter bij de kern van de Nederlandse goth-metalband Galanor komt. Ondertussen is de band, oorspronkelijk een initiatief van toetsenist Joop De Rooij en Rik Bruineman, die de band al lang weer verlaten heeft, inmiddels gevraagd Nederland te vertegenwoordigen op het prestigieuze Kansai Music Conference in Japan. Dat mag dan een soort marketingkunstje van de Japanners zijn om hun eigen muziek over het voetlicht te krijgen, maar toch…

Ondertussen is Galanor nog niet gestrikt door een platenlabel en moeten we het doen met de demo “Fragments”, die je tegen elk aannemelijk bod kan kopen via de website van de band. Dat is nog niet zo’n gekke gedachte, want als eerste indruk van wat de dame en heren in hun mars hebben is dit best heel goed. Pittige rock, verdienstelijke composities, een goede en krachtige zangeres, een volwassen geluid en een frisse uitstraling. Drie nummers die zwaar leunen op de lijn Nightwish, Within Temptation en noem nog eens een gothic-club met een zangeres en zware gitaren?

Dat is het grootste manco van Galanor op dit moment: de band leunt nog te zwaar op de grote voorbeelden, is te weinig oorspronkelijk. Tegelijk is dat in dit genre niet noodzakelijkerwijs een al te fors probleem. Daarbij: de goede luisteraar hoort dappere pogingen de grenzen van het genre op te zoeken. Het mooie a capella intermezzo in Superman is een briljante vondst. Ook de ruimte die de band inruimt voor het functionele toetsenwerk is een verademing. En zelfs waar de composities de blauwdrukken tot op de centimeter volgen zijn het op zijn minst erg goeie liedjes die prettig in het gehoor liggen.

Je kunt op basis van deze drie korte nummers onmogelijk een voorspelling doen over de toekomst van Galanor maar het zou mij niet verbazen als deze band tot veel verrassingen in staat is. Per slot van rekening bleek die Stewart Galanor ook boeken te kunnen schrijven over wie JFK vermoord heeft. Die Japanners gaan opkijken, dat is duidelijk.

Erik Groeneweg

Send this to a friend