Galleon

King Of Aragon

Info
Uitgekomen in: 1995
Land van herkomst: Zweden
Label: Progress Records
Website: http://www.galleon.se/
MySpace: http://www.myspace.com/galleontheband
Tracklist
King Of Aragon (11:05)
Crime Wave (4:12)
From Square To Circle (11:59)
Illusive Exhibition (5:17)
Fall Of Spring (6:13)
Long Lonely Shadows (10:29)
Göran Fors: zang, basgitaar, toetsen
Micke Värn: gitaar, fluit
Ulf Pettersson: toetsen
Dan Fors: drums
Engines Of Creation (2007)
From Land To Ocean (2003)
Beyond Dreams (2000)
Mind Over Matter (1998)
The All European Hero (1996)
King Of Aragon (1995)
Heritage & Visions (1994)
Lynx (1992)

De uitdrukking ‘het geheel is meer dan de som der delen’ lijkt speciaal voor de Zweedse band Galleon in het leven te zijn geroepen. Er is iets onaanduidbaars in het samenspel van de muzikanten, iets dat fungeert als een soort extra man. Hun eerste cd ,”Lynx” uit ’92, geeft daar al blijk van en hun ongecompliceerde symfonische rock heeft ook vandaag de dag nog die toegevoegde waarde. Je zou Galleon met zijn licht verteerbare muziek kunnen afdoen als een eenvoudige neo-progband, basta, maar dan ga je ergens aan voorbij. Luister naar die prachtige melodieën, het lekkere gedreun van de Tauruspedalen, die ontzagwekkende zang en de verzorgde ritmes van de gebroeders Fors, Dan de drummer en Göran de zingende bassist . In de toetsengerichte muziek ligt het accent merendeels op de minimoog-verrichtingen van Ulf Pettersson die daartoe altijd volop de ruimte krijgt. Dat Pettersson tevens producer is van al Galleon`s albums scheelt natuurlijk een flinke slok op de spreekwoordelijke borrel. Niet onbelangrijk daarbij is dat hij zijn vak uitermate goed verstaat en zodoende Galleon keer op keer opzadelt met een fantastisch geluid.

Deze algemene beschouwingen vooraf zijn nodig om specifiek in te kunnen gaan op een album als het hier te bespreken “King Of Aragon”. Deze plaat mag gelden als een veredeld tussendoortje en de ontstaansgeschiedenis ervan moet dan ook even worden verteld. Toen Galleon in 1995 de drie nummers tellende cd-single “At This Moment In Time” uitbracht verlangde hun Aziatische distributeur dat deze uitgebreid zou worden tot een volledig album. De heren Galleon vonden dat een goed idee en leverden drie extra nummers aan. Samen met een bonustrack resulteerde dat in een vrij kort album dat pas in 1999 (vier jaar na de Aziatische uitgave) op de Europese markt werd gezet door Progress Records. Op deze uitgave kwam echter wel de bonustrack te vervallen en ook de trackvolgorde werd gewijzigd. Voor mijn bespreking ga ik uit van deze Progress Records-cd daar de trackvolgorde er eigenlijk helemaal niet toe doet. “King Of Aragon” is namelijk niet geconstrueerd volgens een albumprofiel en moet dan ook worden gezien als een collectie van zes enigszins soortgelijke nummers.

“King of Aragon” verdient zijn plaatsje tussen de andere Galleon-albums. Wel moet gezegd worden dat de cd tot de minst enerverende in hun rijtje behoort. Het zijn vooral nummers als het vlotte Crime Wave en de met brassgeluiden opgetooide semi-ballade Illusive Exhibition die zowel compositorisch als qua inkleuring niet zo tot de verbeelding weten te spreken. Beide zijn trouwens afkomstig van de oorspronkelijke single. Ook daarvan komt het elf minuten durende nummer King Of Aragon dat op aansprekende wijze laat horen waarom Galleon-fans fan zijn. Het tingelende toetsenspel gaat er een beetje richting het Australische Aragon, evenals de Hackett-achtige gitaar, maar het meest refereert de band nog aan de wijze waarop Plackband het oude Genesis-geluid uitdraagt. De voorzet echter die de titel geeft moet in een geheel ander perspectief worden gezien. Galleon heette in de jaren ’80 namelijk eerst Aragon en na het versturen van hun eerste demo kwam vanuit het land Down Under het verzoek hun naam te veranderen. Het rustige tussenstuk van het nummer zit vol prachtig weids toetsenspel dat van Gandalf zou kunnen zijn. Een solitaire Moog luidt de finale in, hier gaat Galleon relatief gezien behoorlijk uit haar dak. Op deze plaat is Galleons muziek soms timide te noemen.

Echt erg is dat niet daar Galleon die weinige kracht smaakvol weet te integreren. Hierdoor is “King Of Aragon” verre van saai. Göran heeft een heerlijk stemgeluid dat aan dat van John Wetton doet denken. Die kan ook zo uitbundig zijn. De band weet goed hoe ze middels een uitgekiende uitwerking een lang nummer boeiend moeten houden. “King Of Aragon” telt drie nummers die meer dan tien minuten duren. Het zwierige From Square To Circle mag gelden als hoogtepunt van het album, maar het wat donkere Long Lonely Shadows mag ook niet onbelicht blijven en eerdergenoemde titelnummer is ook al een topper.

In de vorm van Fall Of Spring heeft Galleon trouwens zijn weerbarstigheidje zoals ze dat op vele albums hebben. Te horen zijn pittige gitaarriffs en een kolkend instrumentaal stuk á la Dream Theater. Misschien is dit wat misplaatst, maar hoe dan ook: het is een goede zaak dat de single indertijd tot een volledig album is uitgebreid. Met minimaal drie en maximaal zes nummers die tot tevredenheid stemmen is dit een hebgraag hebbedingetje.

Dick van der Heijde
Koop bij bol.com

Send this to a friend