Gashunters

Turn Around

Info
Uitgekomen in: 2015
Land van herkomst: Nederland
Label: Eigen beheer
Website: http://www.gashunters.com/
Luistermogelijheid: http://www.jango.com/music/Gashunters?l=0
Tracklist
The Games You Play (5:19)
Secret Garden (3:49)
Conspiracy Place (4:02)
Dreams on a Flight (4:03)
Feeding The Hunger (4:22)
Alliance (4:55)
I Wonder Why (5:13)
What's Going On (3:29)
Transition (3:23)
Turn Around (3:34)
Perfection Is Dangerous (3:34)
Rules (5:57)
Hans Geurts: zang en alle instrumenten
Turn Around (2015)
The End Of The Big Bang (2014)
A True Man's Home (2013)
A Quiet Taste (2013)

Gashunters is het eenmansproject van multi-instrumentalist Hans Geurts. De artiestennaam is tevens een anagram van zijn echte naam. Sinds 2013 brengt deze muzikant albums uit die echter alleen via de digitale kanalen te verkrijgen zijn. Hij afficheert zichzelf met ‘prog pop from the lowlands.’ Melodieuze pop/rock met een prograndje is een andere omschrijving.

De afgelopen tijd raakt het Nederlandse landschap steeds meer overbevolkt met (nieuwe) prog bands. De muziek is echt aan een opleving bezig. Dat is natuurlijk prachtig, maar om dan op te vallen moet je de nodige kwaliteit in huis hebben. En daar is het wat betreft Gashunters nu precies waar de schoen wringt. Het is absoluut bewonderingswaardig om alles zelf te doen; en Hans Geurts doet echt alles zelf, tot aan de mastering, de video’s en het artwork aan toe. Echter de liedjes beklijven niet en daar is het waar het bij muziek toch om draait.

“Turn Around” kent twaalf nummers en zelfs naar meerdere beluisteringen kan ik ze niet afzonderlijk herkennen. Dat is jammer want dat Geurts kwaliteit bezit, lijk evident. Zo begint het album best aardig met The Games You Play, maar als de zang hier wellicht was uitbesteed, had het nog beter kunnen klinken. De zang is niet bepaald om over naar huis te schrijven. Omdat de teksten volgens eigen zeggen nogal persoonlijk zijn, kan ik me voorstellen dat Geurts ze het liefst zelf heeft willen inzingen. Voor een eventueel volgend album zou ik echter zeker overwegen om een samenwerking met een wat betere zanger aan te gaan.

Hans Geurts heeft toetsen als hoofdinstrument en zijn toetsenspel is eigenlijk wel prima. De geluiden die hij echter hier en daar gebruikt, lijken wel uit een goedkope Casio te komen. Ook de drums klinken vrij goedkoop. Zoals gezegd wordt echt alles hier door één persoon gedaan en blijkbaar zit hij vol inspiratie, getuige het feit dat er in twee jaar tijd al vier albums zijn uitgebracht. Wellicht is het een idee om voortaan iets meer tijd te nemen en toch wat taken uit te besteden, zodat er iets meer tijd kan worden besteed aan het schrijven van pakkende songs.

Ralph Uffing

Send this to a friend