O'Loghlen, Gavin & Cotters Bequest

Land Of The Vast Horizons

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Australië
Label: Locrian Records
Website: http://www.locrian.com.au/ancestors/gavin.html
MySpace: http://www.myspace.com/gavinologhlen
Tracklist
Port Adelaide 1854 - The Arrival (7:38)
The Peramangk - Time there was... (4:23)
Baker's Flat 1855 - Irish Shanty Towns (3:12)
Kapunda 1856 - The Cornish Miners (4:44)
The Burra 1861 - The Welsh Smelters (4:11)
Port Augusta 1869 - The Teamsters (4:11)
Gulnare 1872 - Death of the last born (4:15)
Sevenhill 1873 - Johann Pallhüber SJ (3:41)
Stephenston 1875 - The Speculators' Waltz (2:21)
Knockatuna Quorn 1879 - The Farmers (4:27)
Pichi Richi 1879 - The Railways (3:06)
Nantabra Hut 1895 - The Scottish Shepherds (4:21)
Udenyaka (Death Rock) (5:34)
Gavin O'Loghlen: acoustische 6 & 12 string gitaar, mandolin, elektrische gitaar, drum, bas, fretless bas, bodhran, percussie, toetsen, vocoders, programmering, Prophet 5, ARP synth, Hardie highland pipes key of A, custom Bill Hart Scottish smallpipes keys of A, Bb, C and D, Howard low D whistles, Susato & Clarke C & D whistles, doedelzak chanter key of Eb, Dudley 1880 accordeon, achtergrondzang
Angelee Theodoros: lead zang, cello
Stephanie Graeber: viool
Anne Dormer: achtergrondzang
Harry Theodoros: accordeon
Jack Brennan: Alain Froment concert D Uilleann pipes, Swayne low whistle, Northumbrian pipes key C
Jim Petkoff: Lead gitaar
Robert Shaw: dijeridu
Land Of The Vast Horizons (2006)
My Mother's Country (1998)
In The Home Of My Ancestors (1997)

 

Halverwege de negentiende eeuw emigreerden veel Ieren naar Australië. Ierland was getroffen door een grote hongersnood, veroorzaakt door een aardappelziekte die van 1845 tot 1849 de oogsten vernietigde. Tevens werd in 1851 in het land down under goud in de grond  gevonden waardoor de welvaart er enorm groeiende was. Dat had uiteraard z’n aantrekkingskracht op vele miljoenen gelukszoekers waaronder de nodige Ieren.

Zo togen ook de voorouders van Gavin O’Loghlen, de grote man achter het hier te bespreken album naar het land van melk en honing. O’Loghlen beschrijft nauwkeurig hoe zijn beide overgrootvaders zich destijds in Zuid-Australië nestelden. Samen met zijn progressieve folkband Cotters Bequest heeft hij hun noeste arbeidsverleden in dertien zinderende Keltische muziekstukken neergezet. “Land Of The Vast Horizon” is de derde plaat van de band. Qua sfeer hangt dit conceptmatige album in tussen de muziek van de openingsceremonie voor de Olympische Spelen van Sydney 2000 en die van een avondje line-dance. Echt verheffend is het allemaal niet. Wel klinkt de muziek tamelijk kundig en ambitieus, tevens weten de nummers goed tot de verbeelding te spreken en dat is een pré voor een conceptplaat. Met gemak waan je jezelf een landarbeider of zit je in de mijnen. Zo werk je aan het spoor en zo ben je omringt door een kudde schapen. O’Loghlen heeft enorm moeten grasduinen naar allerlei van dit soort feiten, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Het cd boekje geeft trouwens goede uitleg bij al deze historische en sociale verwikkelingen.

Naast producer is studio- en labeleigenaar O’Loghlen dus ook componist van de plaat, maar bovenal is hij  een uitstekend multi-instrumentalist. Hij is verantwoordelijk voor o.a. de diverse whistles en pipes, de akoestische en elektrische gitaar, de toetsen en de bas. Een enkele keer is hij ook als zanger te horen, soms als lead, soms in de achtergrond, maar meestal laat hij het zingen over aan Angelee Theodoros. Zij heeft een geschoolde, haast engelachtige stem die dankzij een gezwollen randje behoorlijk eigen klinkt. Toch ligt een vergelijking met de stem van Clanad zangeres Maire Brennan wel wat op de loer, zoals al duidelijk wordt in het zwierige openingsnummer Port Adelaide 1854 The Arrival. Ook Anne Dormer komt regelmatig met stemmige achtergrondzang. Deze legt een dramatiek in de muziek die daardoor bijna Gothic aandoet. De overige leden van Cotters Bequest drukken een flink stempel op de muziek met hun partijen. Stephanie Graeber speelt briljant viool (een must voor folk lijkt me), regelmatig duikt Jack Brennan op met zijn kwetterende uileann pipes en Harry Theodoros brengt stemming met zijn accordeon.

Ondanks het grote assortiment muziekinstrumenten dat gebruikt wordt en ondanks de variatie die een ballade als The Peramangk-Time there was met zijn opzwepende Aboriginal zang met zich mee brengt, is deze cd toch te eenvormig.

Te vaak wordt er getapt uit het vaatje met de opzwepende akoestische slaggitaar en daar over een vlot deuntje van fluit, viool of pipes. Hierdoor is er trouwens ook ruimte voor dijenkletsers als Baker’s Flat 1855 The Cornisch Miners en Stephenston 1875 The Speculators Walz’. Nee, dan horen we toch liever een symfonisch getint nummer als The Burra 1861 The Welsch Smelters of het zeer runrigachtige Port Augusta 1869 The Theamasters.

Het is een open deur in trappen door te concluderen dat “Land of The Vast Horizon” redelijk zal aanslaan bij liefhebbers van folkmuziek, maar ik doe het toch. Simpelweg omdat er niet anders te concluderen valt. Fans van progressieve folk wil ik dit meegeven: Çotter  Bequest staat nog mijlenver weg van een band als Iona.

Dick van der Heijde

Send this to a friend