Gazpacho

A Night At Loreley

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Noorwegen
Label: HWT Records
Website: Gazpacho
MySpace: Gazpacho
Tracklist
DVD & cd 1
Desert Flight
The Walk (I & II)
Tick Tock (I, II & III)
When Earth Lets Go

DVD & cd 2
Dream of Stone
Chequered Light Buildings
Upside Down
Massive Illusion
Winter is Never
Snowman
Bravo
Thomas Andersen: toetsen, piano
Robert Johansen: drums, percussie
Mikael Krømer: viool, gitaar
Jan Henrik Ohme: zang
Kristian Olav Torp: basgitaar
Jon-Arne Vilbo: gitaar, akoestische gitaar, toetsen

Op 10 juli 2009 stond Gazpacho als een van de hoofdacts op het Night At The Progs festival in Duitsland. De band greep dit openlucht optreden aan om er dvd-opnames van te maken. Maar liefst negen camera’s hebben dit indrukwekkende optreden vastgelegd. De magie van Gazpacho live kan je nu wanneer je maar wilt ondergaan.

Mensen die deze release in de voorverkoop hebben gekocht krijgen het concert ook op dubbel cd. Deze verpakking van het geheel is bijzonder fraai. Gelukkig heeft de band voor deze pre-order release voor een cd formaat en niet voor een dvd formaat verpakking gekozen. De drie disks zitten in een mooie uitklap hoes opgeborgen en je kan hem dus zo in je cd kast zetten. De ‘gewone’ dvd komt in maart 2010 uit.

Het concert is echt een genot om naar te kijken. De band heeft een lekker groot podium tot zijn beschikking en dat geeft rust voor de kijker. De cameravoering is bijzonder aangenaam. Niet te veel overgangen en niet heel veel in- en uit zoomen. Het licht is spectaculair en ondersteunt de muziek perfect. Dit alles zorgt ervoor dat je bijna het gevoel krijgt dat je zelf aanwezig bent. Enige smetje is die pipo in het publiek die met een enorme vlag door het beeld staat te zwaaien. Gelukkig zwaait hij (of zij) dat kreng niet te hele tijd, maar mij stoorde het wel.

Muzikaal gezien is het echt grote klasse! De band speelt gehele album “Tick Tock” en op Valarie’s Friend na ook heel “Night”, aangevuld met drie nummers van eerdere albums. Als liefhebber zou je geen andere setlist gewenst hebben. Live krijgen de nummers een iets rauwer randje en dat maakt de belevenis net nog iets intenser. Nummers als The Walk en Tick Tock komen live bijzonder goed uit de verf. Aan de “Night” nummers zijn hier en daar subtiele dingen veranderd of toegevoegd en dat geeft de nummers hier en daar net even een ander gezicht. Met name de viooltoevoeging op Chequered Light Buildings is ronduit briljant.

Zo kijkend, genietend en analyserend gaan mij dingen opvallen. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar het basspel van Kristian Olav Torp. Hij blijft het liefst letterlijk op de achtergrond, maar staat daar wel helemaal in de muziek op te gaan. Wat voegt deze man een hoop toe aan de muziek! Gitarist Jon-Arne Vilbo is geen gitarist die veel solo’s laat horen, maar wat voegt ook hij een hoop aan de muziek toe. Het ruigere randje op de “Night” nummers is op zijn conto te schrijven. Gelukkig geeft deze dvd de kans om nog één keer drummer Robert Johansen aan het werk te zien. Hij heeft de band verlaten om bij zijn vriendin in Italië in te trekken. Deze sympathieke hardhitter zal zeker gemist worden. Op zijn kit, die alleen het minimale te bieden heeft, weet hij inventief huis te houden. Ben benieuwd hoe zijn opvolger het gaat doen.

Het geluid van de dvd is prima. Je hebt de keuze uit dolby digital 2.0 en 3.1. Ook het geluid van de twee cd’s is erg goed. Er is zo te horen niet veel aan opgepoetst en zo hoort een livealbum te klinken.

Voor liefhebbers van Gazpacho is dit natuurlijk verplichte kost, voor de mensen die (nog) niet bekend zijn met de muziek van deze sympathieke Noren, zou dit een uitstekende eerste kennismaking kunnen zijn. Nu is het een kwestie van wachten op een nieuw album. Dit jaar moet hij verschijnen. Ben benieuwd wat het volgende hoofdstuk zal worden in het zeer succesvolle Gazpachoboek.

Maarten Goossensen

Send this to a friend