Gazpacho

Night Of The Demon

Info
Uitgekomen in: 2015
Land van herkomst: Noorwegen
Label: K-scope
Website: http://gazpachoworld.com/
Luistermogelijkheid: http://gazpachoworld.com/

Beeld: 4:3
Tracklist
DVD
Tick Tock Part I
Tick Tock Part II
Vulture
Golem
I've Been Walking Part 1
The Wizard of Altai Mountains
I've Been Walking Part 2
Winter Is Never
Dingler's Horses
Splendid Isolation
Black Lily
Vera
Upside Down
Massive Illusion

Cd
Tick Tock Part I (9:27)
Tick Tock Part II (8:05)
Vulture (5:45)
I've Been Walking Part 1 (9:46)
The Wizard of Altai Mountains (4:23)
I've Been Walking Part 2 (12:31)
Splendid Isolation (8:11)
Upside Down (10:17)
Massive Illusion (10:58)
Thomas Andersen: toetsen, programmering
Lars Erik Asp: drums, percussie
Mikael Krømer: viool, mandoline, gitaar
Jan Henrik Ohme: zang
Kristian Olav Torp: basgitaar
Jon-Arne Vilbo: gitaar, akoestische gitaar
Night Of The Demon (cd/dvd) (2015)
Demon (2014)
March of Ghosts (2012)
London (2011)
Missa Atropos (2010)
A Night At Loreley (cd/dvd) (2009)
Tick Tock (2009)
Night (2007)
Firebird (2005)
When Earth Lets Go (2004)
Bravo (2003)
Gazpacho / Get It While It's Hot (ep) (2002)

Voorafgaand deze uitgave was ik vooral wat kritisch op deze nieuwe live-release van Gazpacho, aangezien de vorige releases wat mij betreft niet uitblonken in geweldige geluidskwaliteit. Ik was het dus bijvoorbeeld ook niet geheel eens met collega Maarten Goossensen over de geluidskwaliteit van A Night At Loreley. Althans, zeker niet ten opzichte van de audio-cd. Die mix was wat mij betreft bar slecht en draai dat album daarom ook nooit, puur omdat ik mij teveel stoor aan de kwaliteit.

Maar deze opname van het concert van 13 April 2014 in de Boerderij in Zoetermeer  is natuurlijk niet alleen maar op audio uitgebracht,  maar ook op dvd. De Nederlander John Vis kreeg de eervolle opdracht dit concert op film te zetten en kreeg daarbij de hulp van vijf Nederlandse cameramensen, waaronder onze eigen Progwereld fotograaf Ard  van den Heuvel. Tussendoor is het opvallende artwork van Antonio Seijas regelmatig te zien, de man die de albums van Gazpacho vanaf 2005 voor zijn rekening heeft genomen.

Waar tijdens vorige concerten vaak gebruik werd gemaakt van een integrale uitvoering van het laatste album, met aan het einde een aantal prijspakkers, is dat tijdens deze tour (en dus ook dit concert in de Boerderij) totaal anders. We beginnen namelijk met een paar nummers van het album “Tick Tock”, gevolgd door Vulture van het album “Firebird”. Daarna een paar nummers van “Demon”, gevolgd door weer enkele nummers van eerdere albums als “Night” en “March Of Ghosts”. Opvallend is de geslaagde surrogaat van de accordeon van gastmuzikant Stian Carstensen tijdens The Wizard Of Altai Mountains, die tijdens het concert niet aanwezig was. Toetsenist Thomas Andersen en violist Mikael Krømer vervullen die klanken prima met hun eigen instrumenten, hoewel de op het album minuten durende passage tijdens dit concert fors is ingekort. Een nummer dat ikzelf nog nooit ‘live’ heb mogen horen is Dingler’s Horses. Hoewel ik het op het studioalbum “When Earth Lets Go” heel erg kan waarderen, verhoogt het op deze dvd niet echt mijn hartslag.

Grotendeels weggelaten op de dvd is de interactie met het publiek. Daardoor ontbreekt een stukje sfeer, die juist zo bijzonder is tijdens concerten van de Noren. Het gemiddelde Gazpacho publiek is sowieso niet overenthousiast, maar wat ik zelf tijdens Gazpacho concerten meegemaakt heb, is dat publiek vaak ingetogen in een soort van trance meegeniet van de muziek van de band. Dit had wat mij betreft wel wat intenser in beeld gebracht mogen worden, nu overheerst toch het gevoel van een klinische opname, hoewel zanger Jan Henrik Ohme tijdens Winter Is Never toch een echte poging doet om het publiek mee te laten zingen. Ietwat onwennig en houterig, maar de charme van de zanger wint toch de nodige sympathie.

Bijgeleverd in het digipack zit ook een audio-cd met daarop een selectie van de nummers van het concert. De geluidskwaliteit van die cd is dit keer van prima kwaliteit. De mix is goed en het klinkt een stuk natuurlijker dan de voorgaande live cd’s. De dvd en cd bieden overigens ook geen speciale specs, die zijn standaard. Ook zijn er geen speciale features toegevoegd, geen beelden achter de schermen, interview of foto’s.

Zelfs voor de fervente liefhebber van Gazpacho (en daaronder schaar ik mijzelf) is dit toch een ietwat saaie weergave van een concert zonder uitspattingen en waarin de visuele achtergrondbeelden geen prominente rol in het beeld krijgen. De absolute meerwaarde van een concert van Gazpacho is de intensiteit van de muziek, de ingetogen en zelf nederige opstelling van de band en de speciale sfeer die ontstaat als de bezoekers samen in een soort van trance raken, waardoor een concert een ultieme trip oplevert en een momentje ontsnappen uit de dagelijkse beslommeringen die het leven biedt. Even helemaal opgaan in de schitterende muziek die deze Noorse band kan maken. Visueel is van die spanning weinig te merken op deze dvd. Het blijven toch wat klinische beelden van een band die zoveel meer biedt dan op deze opnames te zien is. Met andere woorden; het gevoel dat de band zo goed kan overbrengen op een live publiek is niet echt terug te vinden in de beelden, hoe mooi ze ook zijn. Voor de liefhebbers is dit een aardige aanschaf, voor de mensen die deze band nog moeten ontdekken is dit niet een dvd/cd die de heilige vlam doet oplaaien.

Ruard Veltmaat
Koop bij bol.com

Send this to a friend