Genesis

When In Rome

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Groot Brittannië
Label: EMI 
Website: www.genesis-music.com
Progwereld biografie

Geluid: Stereo, DTS 5.1, Dolby 5.1
Beeld: PAL
Regio: 0
Tracklist
DVD1
Dukes Intro
Turn It On Again
No Son Of Mine
Land Of Confusion
In The Cage / Cinema Show / Dukes Travels
Afterglow
Hold On My Heart
Follow You Follow Me
Firth Of Fifth
I Know What I Like
DVD2
Mama
Ripples
Throwing In All Away
Domino
Conversations With 2 Stools
Los Endos
Tonight, Tonight, Tonight
Invisible Touch
I Can't Dance
Carpet Crawlers

Extra's:
Tour programma
Foto gallerij
Deleted Scenes (Did You Do Your Homework?)
DVD3
Come Rain Or Shine
Verder zitten er extra's achter elk nummer
Tony Banks: toetsen
Phil Collins: zang, drums
Mike Rutherford: basgitaar, gitaar, baspedalen

Met medewerking van:
Daryl Stuermer: gitaar
Chester Thompson: drums
When In Rome [dvd] (2008)
Live Over Europe (2007)
Turn It On Again, The Hits [Tour Edition] (2007)
1976-1982 sacd boxset (2007)
The Video Show dvd (2004)
Platinum Collection (2004)
Genesis Archives #2 [1976-92] (2000)
Turn It On Again (1999)
Genesis Archive [1967-75] (1998)
Calling All Stations (1997)
The Way We Walk [The Longs] (1993)
The Way We Walk [The Shorts] (1992)
We Can't Dance (1991)
Invisible Touch (1986)
Genesis (1983)
Three Sides Live (1982)
Abacab (1981)
Duke (1980)
...And Then There Were Three (1978)
Seconds Out (1977)
Wind And Wuthering (1976)
A Trick Of The Tail (1976)
The Lamb Lies Down On Broadway (1974)
Selling England By The Pound (1973)
Genesis Live (1973)
Foxtrot (1972)
Nursery Cryme (1971)
Trespass (1970)
From Genesis To Revelation (1969)

Na een stroom van geruchten werd in 2007 de reünie van Genesis aangekondigd. Velen hoopten dat ook Steve Hackett en Peter Gabriel zouden aanhaken, maar dat was helaas niet het geval. In de extra documentaire die bij deze box zit, praat het drietal hier nog wel even over. Het was in eerste instantie de bedoeling dat alle vijf leden bij elkaar zouden komen en een paar keer  “The Lamb Lies Down In Broadway” zouden spelen. Het idee kwam echter niet verder van de grond.

Het werd dus een reünie met Phil Collins, Mike Rutherford en Tony Banks. Op de derde dvd van deze box kan je in de documentaire Come Rain Or Shine zien hoe de aanloop naar de aankondiging van de reünie verliep en zie je hoe het opzetten van de tour verliep, hoe de setlist werd bepaald en het decor werd ontworpen. Het podium en het decor waren ook bij deze tour weer vooruitstrevend en massaal. Het futuristische ontwerp met de duizenden monitoren waarop, per monitor en als geheel, projecties werden vertoond is geweldig. Het was eerst de bedoeling dat er een podium in zou komen dat mechanisch meters boven het publiek zou kunnen uit toren, maar dat idee werd door Banks verworpen in verband met zijn hoogtevrees.

Op 1 juli 2007 deed Genesis de Amsterdam ArenA aan (zie verslag van Christopher Cusack) en ook ondergetekende was daarbij aanwezig. Persoonlijk vond ik het helemaal geweldig en heb ik van a tot z genoten van oude en nieuwe nummers en publieksmenner nummer één; Phil Collins. Ik keek dan ook reikhalzend uit naar de release van deze dvd. En zoals te verwachten viel, is deze op alle fronten van indrukwekkende kwaliteit. Met een totale speelduur van vijf uur en 37 minuten, biedt de dvd minimaal twee avonden entertainment van de bovenste plank.

De dvd is opgenomen tijdens het laatste concert van de Europese tournee in Rome. Het bijzondere is dat dit een gratis concert betrof waar ruim 500.000 mensen op af kwamen! Alleen al het zien van zoveel enthousiaste mensen is een waar kippenvel moment. Leuk ook dat de band juist in Italië deze dvd heeft opgenomen. Dit is namelijk het eerste land waar Genesis succesvol was.

De setlist is een mooie dwarsdoorsnede van het indrukwekkende oeuvre van deze vaders van de symfonische rock. Zoals verwacht ligt het accent wat meer bij de commerciëlere nummers, maar ook klassiekers zoals Afterglow, Firth Of Fifth, I Know What I Like, Los Endos (een geweldige versie!) en Carpet Crawlers komen voorbij. Persoonlijk kan ik geen genoeg krijgen van de medley In The Cage / The Cinema Show / Dukes Travels. Wat een genot voor het oor en wat geweldig goed gespeeld! Dat de band nog altijd trots is op deze nummers, blijkt ook uit het menu van deze dvd, waar het Cinema Show deel onder klinkt. Overigens zie je in de documentaire dat er eerst plannen waren om The Cinema Show in zijn geheel te spelen, maar Collins had erg veel moeite om de hoge noten die in het beginstuk zitten te halen. Onze muzikale helden worden oud en dat is te zien ook, maar als je ziet hoe dit drietal (en ook vaste aanhangsels Daryl Stuermer en Chester Thompson) geniet, dan kan je niet anders concluderen dan dat het trio nog altijd heel veel liefde voor zijn muziek heeft.

Zoals gezegd is het visuele aspect van deze show én van deze dvd spectaculair. De beelden op het grote scherm en de twee ovale schermen aan weerskanten zijn geweldig. Bij Home By The Sea zie je een compleet spookhuis opdoemen en bij Follow You Follow Me zie je een simpele cartoon tot leven komen. Ook de bandleden zijn er op te zien, maar nooit helemaal beeldvullend. Enkel en alleen bij Firth Of Fifth is dit wel het geval en krijgt Daryl Stuermer tijdens dé solo het hele beeld voor zichzelf. En wat een oorstrelende solo blijft dat toch. Stuermer blijft hier het origineel trouw, maar schroomt ook niet om zijn eigen stijl erin te leggen. Het resultaat is wat steviger maar zeker ook bijzonder mooi. Maar er kan meer met het ontworpen decor. Tijdens Second Home By The Sea komen er van achter het decor vierkanten lichtbakken omhoog en wordt het decor nog hoger en indrukwekkender. Tijdens Los Endos komt daar ook weer vuurwerk uit en is het spektakel compleet.

Dit drietal (of in ieder geval Phil Collins) houdt kennelijk wel van routine, want een hoop dingen hebben we al eerder gezien. Neem het Domino effect dat hij demonstreert en zo het publiek op zijn teken laat juichen. Leuk (vooral als je er bij bent kan ik zeggen) maar we hebben het vaker meegemaakt met Genesis live. Ook de tamboerijn is weer van de partij bij I Know What I Like, maar doordat er op dat moment beelden zijn te zien van een jonge Collins met hetzelfde trucje, geeft dat het ook wel weer een retro sausje.

Ook de traditionele drumsolo met Thompson en Collins is weer van de partij. Zoals we gewend zijn van deze twee, maken ze er weer een daverend spektakel van. Dit keer begint de solo met twee barkrukken, erg gaaf! Collins drumt sowieso erg veel tijdens deze tournee. Bij elk vrij moment klimt hij achter zijn kit en drumt hij naar hartelust en bijzonder inventief mee. Met zijn ogen dicht en ogenlijk onspannend laat hij zich telkens gaan. Hij bewijst weer eens dat hij zich nog steeds kan meten met de beste drummers ter aarde.

De extra’s op deze drie dvd’s zijn enorm. Niet alleen de al genoemde documentaire is bijzonder leuk om te kijken, ook bij elk nummer zit iets extra’s. Aan het begin van het nummer verschijnt het Duke logo in beeld en kan er geklikt worden voor extra’s die bij dat nummer horen. Veelal gaan die betreffende extra’s terug naar de oefenruimte in de woonplaats van Phil Collins in Zwitserland. Maar bij Ripples zie en hoor je bijvoorbeeld een mooie akoestische versie van dit nummer. Gespeeld terwijl ze lekker relaxed in de huiskamer zitten.

Naast het beeld is ook het geluid uitstekend te noemen. Zowel op stereo, als op 5.1 surround klinken deze schijfjes als een klok!

Phil Collins gaf onlangs aan met pensioen te gaan. Hij blijft wel muziek schrijven, maar hij zal niet meer optreden. Laten we hopen dat hij daar weer van terug komt en dat bijvoorbeeld die Lamb-reunie toch nog eens van de grond komt. Mocht dat toch niet meer gebeuren, dan is deze dvd de laatste in de indrukwekkende Genesis discografie. Een dvd waar je nog jaren plezier aan zal beleven!

Maarten Goossensen

Send this to a friend