Glass Hammer

Live At The Tivoli

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Arion Records
Website: www.glasshammer.com
MySpace: www.myspace.com/glasshammer11
Tracklist
Eiger Dreams
Run Lisette
The Morning She Woke
A Cup Of Trembling
Lirazel
Heroes And Dragons
Longer
Knight Of The North
Beati Quorum Via
Having Caught A Glimpse
South Of The Sky
Steve Babb: basgitaar, zang
Susie Bogdanowicz: zang
Carl Groves: zang, akoestische gitaar, toetsen
Matt Mendians: drums
Flo Paris: zang
Fred Schendel: toetsen en zang
David Wallimann: gitaar
Bethany Warren: zang
Met medewerking van:
The Adonia String Trio: Rachel Hackenberger-Beckham (cello), Susan Whitacre (viola), Rebecca James (viool)
The Lee University Choral Union
The GPS Girls Choir
Live At The Tivoli dvd (2008)
Culture Of Ascent (2007)
Live at Belmont dvd (2006)
The Inconsolable Secret (2005)
Live At NEARfest (2004)
Lex Live dvd (2004)
Shadowlands (2004)
Lex Rex (2002)
The Middle-Earth Album (2001)
Chronometree (2000)
On To Evermore (1998)
Live And Revived (1997)
Perelandra (1995)
Journey Of The Dunadan (1993)

Glass Hammer komt met “Live At The Tivoli” in een tijdbestek van vijf jaar met een derde dvd. Naast het scala aan studio-albums kan de heren niet verweten worden stil te zitten. Eigenlijk ben ik erg blij met deze dvd. Glass Hammer behoort tot de beste progressieve rockgroepen uit de Verenigde Staten. Helaas is het de heren nog steeds niet gegund om in Europa op te treden. Pogingen daartoe van concertorganisatoren strandden om financiële redenen. Met de huidige kredietcrisis in het achterhoofd hoeft men er voorlopig helemaal niet op te rekenen Steve Babb, Fred Schendel en de zijnen live aan het werk te zien. Dan is een dvd natuurlijk een hele uitkomst al is het misschien surrogaat…

Op “Live At The Tivoli” speelt de groep een thuiswedstrijd. Het oude Tivoli-theater staat immers in Chattanooga, de thuishaven van Glass Hammer. Op 17 oktober 2006 gaf men daar twee optredens (!) die men met het nodige knip- en plakwerk voor de fans heeft vastgelegd. Thuiswedstrijden moeten attractief zijn en behoor je altijd te winnen. En dat is ook hier het geval, want deze dvd is wat mij betreft wat minder langdradig dan “Live At Belmont” (inderdaad, een uitwedstrijd).

De totaal elf nummers hebben een speelduur van honderd minuten. Vier van deze nummers tref je ook aan op de dvd “Live At Belmont” uit 2006. Het gaat om Run Lisette, Heroes And Dragons, Knight Of The North en Having Caught A Glimpse. Alleen A Cup Of Trembling staat op de dvd “Lex Live“. Resteren zes nummers die niet eerder op dvd zijn vastgelegd. Omdat deze dvd werd opgenomen nog voordat “Culture Of Ascent” werd uitgebracht, ontbreken helaas de meest recente nummers.

Ondanks dat de groepsleden niet behept zijn met een geweldige podiumpresentatie, is daar op deze dvd weinig van te merken. Er gebeurt immers voldoende en er is genoeg afwisseling. Zo spelen de drie (achtergrond)zangeressen Flo Paris, Bethany Warren en Susie Bogdanowicz, het Adonia String Trio en twee koren een aanzienlijke rol.
De dvd kent een redelijk goede beeldkwaliteit. Er is voldoende afwisseling tussen het in beeld brengen van de muzikanten en de hele groep op het podium. Ook zijn er voldoende close-ups van de solisten. Het is wel jammer dat de mobiele camera’s nog wel eens onrustig bewegen. Een regelrecht gemiste kans is het niet in beeld brengen van het enthousiaste (thuis)publiek. En dat is natuurlijk altijd een meerwaarde van een live-dvd.
De geluidskwaliteit is ruim voldoende, tenminste wanneer hij in 5.1 word afgespeeld. Het komt vooral het geluid van Schendel’s toetsenspel ten goede, maar ook de nummers waarin de strijkers van het Adonia String Trio een rol spelen (zoals in The Morning She Woke en Knight Of The North) krijgen zo iets extra’s.

De muziek van Glass Hammer leunt in grote mate op het geweldige toetsenspel van Schendel. Gedurende deze optredens was de man in grote vorm. Er staat een batterij met totaal vijf toetsenborden waaruit hij de meest uiteenlopende geluiden tovert. Of het nu ‘ordinaire’ toetsen zijn, orgel, kerkorgel of Mellotron, het maakt hem niets uit. Ik zou hem overigens wel eens aan het werk willen zien achter een origineel Hammond orgel. Majestueus zijn de orgelklanken op het door Bogdanowicz indrukwekkend gezongen Lirazel en op het lange Knight Of The North.

Gitarist David Wallimann is ondertussen een vertrouwd gezicht in de bezetting van Glass Hammer. Hij is in staat om volledig in dienst van de groep te spelen. Egotripperij is hem wars. Zijn gitaarspel en solo’s zijn ook op deze dvd van hoogstaande kwaliteit en laten ook zien dat hij technisch erg begaafd is.

Carl Groves (Salem Hill) kan nu wel als vaste Glass Hammer zanger bestempeld worden. En dat is een uitkomst, want Babb en Schendel mogen hun instrument dan wel uitstekend beheersen, hun zangkwaliteiten zijn van een heel andere (mindere) orde. De vriendelijke en beheerste zang van Groves past prima bij de groep. Zijn zangkwaliteiten op het mooie Heroes And Dragons en Longer zijn onmiskenbaar.

Voor de nodige afwisseling zorgen maar liefst twee koren: The Lee University Choral Union en The GPS Girls Choir. Beide koren worden ingezet bij ondermeer Beati Quorum Via en het statige Having Caught A Glimpse. Het geeft een extra dimensie aan deze dvd.

Enerzijds is het jammer dat aan deze dvd geen extra’s zijn toegevoegd, anderzijds nodigt dit concert uit om vaker afgespeeld te worden wanneer je ‘even’ niets te doen hebt. Slordig is wel dat The Morning She Woke op de setlist-informatie ontbreekt. Al met al is deze dvd een verplichte aanschaf voor iedere Glass Hammer fan.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend