Golden Caves

Bring Me To The Water

Info
Uitgekomen in: 2016
Land van herkomst: Nederland
Label: Freia Music
Website: www.goldencaves.com
Luistermogelijkheid: https://www.youtube.com/watch?v=Xuhgo6Iic3U
Tracklist
Bring Me To The Water (5:01)
My Demon's Hunt (4:21)
Hey you (4:56)
Colors (5:48)
Nature (4:35)
Strangers (5:29)
Exhiliration (4:22)
Alex Ouwehand: gitaar
Romy Ouwerkerk: zang
Elise Polman: toetsen
Erik Stein: drums
Tim Wensink: basgitaar
Bring Me To The Water (2016)
My Demon's Hunt (single 2015)
Demo (2013)

Golden Caves is een jonge band die volgens eigen zeggen tot de nieuwe generatie van progressieve rockbands hoort. Vijf studenten van de Codarts Popacademy Rotterdam ontmoetten elkaar in 2013 en snel daarna nemen ze hun eerste demo/ep op. Als winnaar van Band Boost 2014 mag de band optreden op Wantijpop 2015 te Dordrecht voor een publiek van 20.000 mensen.

Het onderhavige ‘album’ is eigenlijk een single, waaraan al hun vorige werk is toegevoegd. Deze single is voor het eerst aan het publiek gepresenteerd tijdens het optreden in ’t Blok op 24 januari in het voorprogramma van Sebas Honing. Dit is geen toevallige keuze als je weet dat Christiaan Bruin – drummer op het laatste album van Honing – deze single heeft geproduceerd en het gehele album heeft gemastered. Overigens heeft Bruin voortreffelijk werk afgeleverd. Ik ken de eerste demo-opname niet van Golden Caves, maar deze versie klinkt professioneel en overtreft heel duidelijk het gebruikelijke demomateriaal.

De muziek van Golden Caves balanceert op het raakvlak van alternatieve rock, progressieve rock en atmosferische muziek, met een zekere knipoog naar de commercie. Romy Ouwerkerk heeft een vriendelijke pop-rock stem, waarmee ze in 2007 een TMF Award heeft gewonnen. Daarnaast mocht ze als achtergrondzangeres optreden met onder anderen Trijntje Oosterhuis en Roel van Velzen. Deze professioneel commerciële houding is hier en daar zeker in de muziek terug te vinden en zal daarom ook bij het jongere (radio) publiek aanslaan. Hiermee wordt een brug geslagen tussen de 70’er jaren klassieke rock en de nieuwe generatie. Het zou me niet verbazen als we Bring Me To The Water regelmatig op de populaire muziekzenders gaan horen.

Naast de zang zijn ook de muzikanten van hoge kwaliteit. Zoals in de inleiding aangegeven zijn ze allen studenten geweest aan Codarts en daar ondertussen ook afgestudeerd. Op meerdere plekken vinden we heerlijke – zei het (te) korte – solo’s terug. Zoals aan het eind van Strangers en het middenstuk van Colors, waar we van de gitaarkunsten van Alex Ouwehand mogen genieten, maar ook een heerlijke pianosolo aan het begin van Exhiliration is niet te versmaden.

Golden Caves is een jonge band die zeker een mooie toekomst in de muziek voorligt. Populaire progressieve muziek die een breed publiek kan aantrekken, waardoor ook ons genre meer aandacht kan krijgen. Voor de wat meer ervaren luisteraar van progressieve muziek kan dit echter te commercieel overkomen.

Mario van Os
Koop bij bol.com

Send this to a friend