Golden Caves

Collision

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Nederland
Label: Freia Music
Website: www.goldencaves.com
Luistemogelijkheid: https://www.youtube.com/channel/UCcN-ZfAEsqpOadt00Xl4lAg
Tracklist
Child of Mine (4:31)
Doctor’s Prescription (4:43)
Mother (5:37)
Bring Me to the Water (5:02)
Maze (4:33)
Paradox (4:42)
My Demon’s Hunt (4:56)
Keep Running (5:14)
When the Rain Falls (5:19)
Alex Ouwehand: gitaar
Romy Ouwerkerk: zang
Elise Polman: toetsen
Erik Stein: drums
Tim Wensink: basgitaar
Collision (2017)
Bring Me To The Water (2016)
My Demon’s Hunt (single 2015)
Demo (2013)

Golden Caves is een jonge band die zeker een mooie toekomst in de muziek voorligt. Populaire progressieve muziek die een breed publiek kan aantrekken waardoor ook ons genre meer aandacht kan krijgen. Zo besloot ik mijn recensie van het ‘album’ “Bring Me To The Water” dat begin vorig jaar uitkwam. Zoals ik toen ook al aangaf was dat een eerste voorbode – een single – die de band moest positioneren binnen het progressieve genre. De band keerde in de herfst van 2016 terug naar de studio om wederom onder de bezielende begeleiding van Christiaan Bruin het eerste full length album “Collision” op te nemen. Dit album wordt vrijdag 24 maart (2017) gepresenteerd tijdens hun release party in de Kroepoekfabriek te Vlaardingen (met ondersteuning van Aurora Project en Mayra Orchestra).

Het album start met Child Of Mine meteen op een energieke wijze. Sterke gitaar en bombastische ondersteuning van de ritme sectie. Al vrij snel horen we Romy Ouwerkerk de vocalen voor haar rekening nemen. Halverwege hoor je een duidelijke tempowisseling waarbij het energieke en vrolijke overgaat in een rustiger en melancholische sfeer. Deze tegenstrijdigheid treffen we in elk nummer van het album aan. Het thema van het album handelt dan ook over de tegenstrijdigheden in het leven en de clash die het leven als jong volwassene met zich meebrengt, verantwoordelijkheden en passionele onbezorgdheid.

De nieuwe single van dit album is Keep Running. Ja, deze band doet aan singles en ze maken mijn inziens ook flinke kans op radio airplay hiermee. Het nummer start rustig, weemoedig en heeft aan het begin zelfs wat weg van Adele. Het nummer bouwt langzaam op, met een melodieuze inslag en mooie gitaarbegeleiding. Het nummer wordt steeds uitbundiger en resulteert in een gelaagde zangcanon, waarbij Ouwerkerk ook de hogere regionen goed weet te bereiken.

Golden Caves is een jonge band die een nieuwe stroming in de progressieve rock vertegenwoordigt. De band wil progressie brengen in het vastgeroeste en veelal door oudere mannen gedomineerde genre. Met goed in het gehoor liggende alternatieve, progressieve en atmosferische muziek proberen ze een geheel nieuw publiek naar de progwereld te trekken. Als je binnenkort deze muziek op de populaire muziekzenders hoort, moet je dus niet schrikken.

Mario van Os
Koop bij bol.com

Send this to a friend