Green Asphalt

Green Asphalt

Info
Uitgekomen in: 2022
Land van herkomst: Zweden
Label: Eigen beheer
Website: https://greenasphalt.thealbum.se
Tracklist
The Green Asphalt (4:03)
‘Xcuse Me (6:33)
Walking Her Dog (6:22)
She’s a Cow (7:17)
Suit Yourself (6:47)
200 Girls (6:05)
Time In Your Face (10:27)
Bengt Baadtoft Johnson: drums
Dan Bornemark: toetsen, gitaar, zang
Hjördis Bornemark: zang
Signe Bornemark: zang
Björn Claeson: dwarsfluit, saxofoon
Niklas Ekelund: gitaar
Met medewerking van:
Helena Josefsson: zang
Green Asphalt (2022)

Dan Bornemark is voor fans van Gentle Giant geen onbekende. Hij is een prominent lid van de wereldwijde community van fans van de Britse band, genaamd On Reflection. Hij was onder meer betrokken bij een aantal van de niet eerder uitgebrachte liveopnames van Gentle Giant in de boxset Unburied Treasure. Samen met een stel vrienden en zijn twee dochters speelt hij onder de naam Egentligen Giant regelmatig covers van de band, te vinden op YouTube. Goed nieuws dus dat hij nu met zijn eigen band – inclusief zijn dochters Hjördis en Signe – een album uit heeft gebracht onder de naam “Green Asphalt”.

Natuurlijk zijn er de nodige referenties en invloeden van Gentle Giant. Het zou raar zijn als dat niet zo is. Meerstemmige vocalen, folkachtige passages, complexe ritmes en onverwachte wendingen. Zoals in ‘Xcuse me, dat met zijn intro meer dan verwijst naar het grote voorbeeld.

Maar gelukkig is er veel meer dan dat. Bornemark is ook een groot bewonderaar van Zappa, en ook dat is goed terug te horen. Bijvoorbeeld op het nummer She’s A Cow, met name in het middenstuk. Maar ook de invloeden van King Crimson zijn gemakkelijk aan te wijzen in onder meer Suit Yourself. En dan hoor ik opeens in 200 Girls een echo van Porcupine Tree.

De zeven nummers van “Green Asphalt” tonen vooral de veelzijdigheid van Bornemark en zijn bandleden. Ze draaien hun hand niet om voor ingewikkelde overgangen, ingenieuze passages en complexe ritmes, aar nemen op tijd gas terug voor een heerlijk pastoraal stukje fluit. Bornemark heeft een zeer prettige, rustige stem, maar oh wat kunnen zijn dochters prachtig zingen. Ik weet niet zeker of ze op deze plaat ook een instrument bespelen, want de informatie bij de promo was precies 0 en op de site redelijk summier, maar ik vermoed het wel, want de YouTube filmpjes tonen in elk geval dat ze het kunnen. Hjördis speelt onder meer viool en Signe toetsen.

Ik vind dit een heel prettig album met veel kwaliteit en met duidelijk plezier gemaakt. De veelheid aan invloeden maakt het misschien niet echt een coherent geheel, maar dat neemt niet weg dat dit gewoon een prettige plaat is.

Send this to a friend