Lake, Greg

From the Underground vol. 1

Info
Uitgekomen in: 1998
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Lemon Recordings
Website: www.greglake.com
MySpace: www.myspace.com/greglakeuk
Tracklist
Touch And Go (3:18)
A Man, A City (11:10)
Don't Go Away Little Girl (3:03)
Medley: Still You Turn Me On / Watching Over You (4:12)
Daddy (4:51)
Retribution Drive (4:53)
Heat Of The Moment (6:24)
The Score (9:00)
Love (3:06)
Affairs Of The Heart (4:50)
Learning To Fly (3:48)
Lucky Man (2:46)
21st Century Schizoid Man (9:47)
Greg Lake: gitaar, bas, zang

+ verschillende bands: King Crimson, The Shame, Asia, Emerson. Lake & Palmer, Emerson, Lake & Powell, Shy Limbs, Greg Lake and Band
From The Underground II: Deeper Into The Mine (2003)
Nuclear Attack (2002)
Live (2000)
From The Underground: The Official Bootleg (1998)
The Greg Lake Retrospective: From The Beginning (1997)
King Biscuit Flower Hour Presents Greg Lake In Concert (1995)
Manoeuvres (1983)
Greg Lake (1981)

In zijn bijna 45 jaar durende artistieke carrière bracht bassist Greg Lake tot nu toe slechts een handjevol soloplaten uit, maar het aantal platen van anderen waarop de Engelsman meewerkt is al lang niet meer op twee handen te tellen. Daarbij is natuurlijk zijn betrokkenheid bij Emerson, Lake & Palmer en de eerste incarnatie van King Crimson van onschatbare waarde. Naast het reguliere materiaal leverde dat een aantal interessante, onuitgebrachte momenten op, die Lake ruim tien jaar geleden verzamelde op “From The Underground: The Official Bootleg”. Dat gebeurde vlak na de tragische dood van drummer Cozy Powell, die in april 1998 met drank op vlakbij Bristol een auto-ongeluk niet overleefde. Aan hem droeg Lake deze collectie op. Dat nu met de zoveelste doorstart van Emerson, Lake & Palmer en ook de heruitgaven van de oude Crimson-platen een reissue van deze in eigen beheer uitgegeven cd niet kon achterblijven, is geen verrassing. Wel dat het gerenommeerde Cherry Red Records er achterzit, dat ook Esoteric Recordings onder haar beheer heeft en dus blindelings kan gaan zorgen voor een ‘waar voor je geld’-cd.

Daarmee is gelijk niet te weinig gezegd, want de verpakking van de cd is prima in orde, met interessante beschrijvingen bij de dertien tracks en leuke foto’s uit het verleden. Zo legt Lake uit hoe een klassieker als Lucky Man is ontstaan, terwijl de korte liveversie uit 1974 op deze cd er best mag zijn. De inhoud biedt een arsenaal aan privé- en bootleg-opnamen, veelal afkomstig van radio- en tv-uitzendingen, maar ook opnamen van zijn eerste singles die Lake met The Shame (1967) en Shy Limbs (1968) uitbracht. Vlak voordat hij tot de groep van Robert Fripp toetrad, meewerkte aan de eerste lp en een tournee door Amerika maakte. Zo is A Man, A City opgenomen in San Francisco in december 1969 en is daarmee één van de laatste opnamen van Lake met de groep. Een jazzy versie, met een hoofdrol voor de saxofoon van Ian McDonald, die ook geluidstechnisch door de beugel kan. Een hoogtepunt van deze cd, die voor het merendeel live-opnamen bevat van ELP uit 1992, 1993 en de korte Emerson, Lake & Powell-groep (“goede groep, goede plaat, maar moeilijke toernee”). Leuk om te horen, maar stukken als Touch And Go, The Score en Learning To Fly draai je één keer, om daarna te concluderen dat je eerlijk gezegd niet zoveel hebt gemist. Toch staan er op deze schijf, naast de Crimson-track en die krakende jaren zestig singles, een aantal heerlijke krenten in de pap. Zoals opnamen van Lake en zijn band uit 1981, met gitarist Gary Moore in de gelederen. Retribution Drive, een stuk van zijn eerste soloplaat uit datzelfde jaar, klinkt krachtig en datzelfde geldt ook voor een lange uitvoering van 21st Century Schizoid Man, met naast Lake en Moore ook een hoofdrol voor drummer Ted McKenna. Curieus is Asia’s onvermijdelijke Heat Of The Moment, waar Lake voor even de zieke John Wetton verving en zodoende zijn oude maat Carl Palmer weer tegenkwam. Wel heeft hij moeite met de zanglijnen en ook is te horen dat het nummer niet echt op zijn toonhoogte is geschreven (Wetton kan toch een ‘stuk hoger’). Gelukkig helpt Geoff Downes hem tijdens de refreinen en richt Lake zich tijdens de solo van Howe volledig op zijn basspel.

Met zijn werk dat veelal in dienst staat van collega’s laat Lake op deze cd horen wat hij tussen de bedrijven zoal heeft uitgespookt. Het is geen aaneenschakeling van hoogtepunten, maar meer een verzameling van leuke momenten die toevallig, dan wel bewust, zijn vastgelegd. De soms wat mindere geluidskwaliteit is daar inherent aan en heeft zo zijn charme bij dit soort uitgaven. Voor echte Greg Lake fans is er niets nieuws onder zon en dat is ook het geval met opvolger “Deeper Into The Mine”, die oorspronkelijk in 2003 uitkwam en ook opnieuw door Lemon is uitgebracht. Daarop ligt het accent op studiowerk, terwijl dit eerste deel zich toespitst op live opnamen. Wellicht komt er ooit nog een derde deel met hoogtepunten uit de bootleg-boxen van ELP? Tja, er valt nog genoeg uit te melken.

Wouter Bessels
Koop bij bol.com

Send this to a friend