Lake, Greg And Downes, Geoff

Ride The Tiger

Info
Uitgekomen in: 2015
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Manticore
Website: http://www.greglake.com/ & http://geoffdownes.com/
Tracklist
Money Talks (3:36)
Love Under Fire (5:22)
Affairs Of The Heart (4:05)
Street War (5:26)
Check it Out (4:44)
Blue Light (4:08)
Love Under Fire (Alternate Mix) (4:57)
Greg lake: zang, gitaren, basgitaren
Geoff Downes: toetsen, programmering
Michael Giles: drums, percussie
Ride The Tiger (2015)

Greg Lake en Geoff Downes kwamen in 1983 met elkaar in contact toen Lake John Wetton verving in Asia tijdens hun korte Japanse tour. Na deze tour vertrok Lake weer uit Asia, maar samen met Downes was hij het er over eens dat hun muzikale voorkeuren niet ver uit elkaar lagen en dat het de moeite waard was om samen een aantal songs proberen te schrijven. Door wederzijdse drukke agenda’s kwam dat voornemen pas zes jaar later ten uitvoer. Het resultaat van deze samenwerking is nu verschenen op “Ride The Tiger”. Waar Lake de zang, gitaren en basgitaar en Downes de toetsen voor zijn rekening nam, werden ze op drums bijgestaan door Michael Giles (mede-oprichter van King Krimson). Het geheel werd destijds geproduceerd door Lake & Downes en voor deze release geremastered door de Italiaan Alberto Callegari.

Lake was uitermate verrast toen een medewerker uit zijn team hem wees op het bestaan van deze opnames. Op de suggestie om ze uit te brengen als een album was zijn reactie in eerste instantie “niet overwegend positief”. Na het album te hebben beluisterd, kan ik me daar wel iets bij voorstellen. De opnames klinken ongepolijst, stammen uit een volkomen ander tijdsbeeld, de mix is nog niet af en het songmateriaal is over het algemeen matig. Uiteindelijk zijn Lake en Downes overstag gegaan en kunnen we nu kennismaken met de vruchten van hun muzikale samenwerking van vijfentwintig jaar geleden.

Het album opent met het stevige Money Talks dat niet zou hebben misstaan op het comeback album van Emerson Lake & Palmer uit ’92, “Black Moon”. Downes doet hier dan ook zijn uiterste best om te klinken als Emerson in die dagen en slaagt daar met vlag en wimpel in. Daarna volgt Love Under Fire dat later door Asia werd opgenomen voor het album “Aqua”. Deze ballad begint mooi sfeervol met die typische new-age achtige benadering van Downes, maar als Lake in het refrein begint te schreeuwen en de drumschoten me om de oren vliegen, ligt mijn aandacht ook zwaar onder vuur.
Dan volgen Affairs Of The Heart en Street War, twee nummers die begin negentiger jaren door Emerson Lake & Palmer op cd zijn gezet. De ELP-versie van het eerste nummer heeft verreweg mijn voorkeur. Vooral vanwege de typische akoestische ballad-opzet met de prachtige summiere orkestrale invulling van Emerson. Lake & Downes komen hier helaas niet veel verder dan een pompeuze toetsen-drums powerballad. Met Street War daarentegen weten de heren me wel te overtuigen. Het Asia-achtige arrangement levert een beklemmende sfeer op die goed aansluit bij de titel. Een puike prestatie van Downes op zijn toetsen.
De laatste twee nummers zijn vooral compositorisch onder de maat en worden met de kennis van nu ontsierd door de elektronische/geprogrammeerde drums.
De alternatieve mix van Love Under Fire, waarmee het album afsluit, wordt vooral gekenmerkt door een surplus aan galm waardoor met name de stem van Lake iets meer naar de achtergrond verschuift.

Voor diegenen die graag alle artistieke uitingen van mensen als Lake en Downes in hun bezit willen hebben, is dit een aardige release, maar als onbevooroordeelde geïnteresseerde luisteraar zou ik je dit album met zijn beperkte speelduur van 32 minuten toch sterk willen ontraden. Misschien had Lake toch beter bij zijn eerste gevoel kunnen blijven.

Math Lemmen
Koop bij bol.com

Send this to a friend