Gutter Sirens

Horror Makers

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Polen
Label: Oskar Productions
Website: www.guttersirens.com
MySpace: www.myspace.com/guttersirens
Tracklist
Towards The Dark Eternity (4:37)
Horror Makers (5:39)
On The Other Side (5:09)
The New Horizon (4:47)
Looking For The Night (5:34)
The Power Of Inspiration (4:36)
The Enchanted Place (5:41)
Monologues (4:12)
The Death Of The Day (4:32)
Lullaby (4:06)
Bonus:
Horror Makers [videoclip]
Rafal Aleksandrzak: toetsen
Mariusz Czarnomysy: gitaar
Doman: zang, bas
Pawel Kowalczyk: gitaar
Marcin Szumilo: drums

Met medewerking van:

Goran Edman: zang op track 9
Marta Woltanska: zang op track 2, 7, 8, 9, 10
Horror Makers (2006)
Memory Analysis (2003)
The Trees (1998)

 De Poolse invasie kent vele fronten!

In de media staat de term ‘Poolse invasie’ voor de vele Poolse werknemers die, sinds het open stellen van de grenzen, massaal hun heil zoeken op de Nederlandse arbeidsmarkt. Deze ontwikkeling wordt niet door iedereen met gejuich ontvangen, omdat men bang is dat hierdoor banen voor de neus van ons Nederlanders weggekaapt zullen worden. De praktijk leert echter dat deze vaak hardwerkende Polen vooral de klusjes opknappen, waar het merendeel van de Nederlanders de neus voor ophaalt. Tot zover deze politieke zijsprong. Ook op het gebied van de progressieve rockmuziek kruipt Polen steeds verder uit zijn schulp. Vooral de heren van Riverside hebben inmiddels de harten van vele Nederlandse progliefhebbers laten overstromen met hun muzikale invasie. Interessante nieuwe bandjes als Indukti en Sandstone staan inmiddels al te trappelen om in deze voetsporen te mogen treden. En wellicht volgt er binnenkort nog meer moois uit dit volop in ontwikkeling zijnde, opbloeiende en nog jonge EU-land.

Ook Gutter Sirens komt uit het land waar Leo Beenhakker sinds de zomer van 2006 (na het WK) de voetbalscepter zwaait. Deze band kun je echter niet rekenen tot de nieuwe generatie, want voor hun oprichting moeten we helemaal terug naar het jaar 1992. We hebben het hier dus duidelijk over oudgedienden. Gek genoeg is Gutter Sirens met “Horror Makers” pas toe aan zijn derde album. Misschien dat de nieuwe Poolse openheid ook deze groep kan inspireren tot een grotere productiviteit in de nabije toekomst. Wie weet. Gutter Sirens profileert zichzelf als vertegenwoordiger van de progressieve metal, maar dat is toch een beetje te kort door de bocht. Hoewel de band wel enige affiniteit met dat genre laat horen, ligt de nadruk in hun muziek toch vooral op melodieuze power metal in de lijn van bands als Vision Divine en Helloween. Best een aparte stijlkeuze voor een groep uit Polen. Europees gezien uiteraard niet – en dat is dan ook meteen de grote handicap voor Gutter Sirens. Opvallen in dat overbevolkte marktsegment is tegenwoordig nog maar een enkeling gegeven.

Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat Gutter Sirens weinig potten (of ander aardewerk) zal breken met “Horror Makers”. Niet omdat ze zo erbarmelijk slecht zijn, maar meer omdat hun muziek veel te gewoontjes en voorspelbaar klinkt. De originaliteit is heel ver te zoeken. En zelfs dan vind je hem niet! Daarnaast heeft zanger Doman de nodige moeite met de Engelse taal. Niet alleen qua uitspraak, maar zeker ook qua timing. Het wringt met enige regelmaat tussen tekst en muziek. Positieve uitschieters zijn het redelijk progressieve The Enchanted Place, met enkele aardige, door de toetsen ingeleide breaks en het vrij agressief gezongen Monologues. Grote minpunt is wel dat de gitaarriffs van deze song bijna letterlijk gekopieerd zijn van het meesterlijke Sirens van Savatage. Overigens is dit de enige keer dat er muzikaal een link kan worden gelegd met deze groep. Toch heel opmerkelijk, gezien de bandnaam Gutter Sirens. Dan zou je meer invloeden uit die hoek verwachten. Vermeldenswaardig is verder de gastrol van zanger Goran Edman (Karmakanic e.v.a.). Hij voorziet de ballade The Death Of The Day van zijn vocalen. Eerlijk gezegd levert Edman hier niet de topprestatie die je van hem zou mogen verwachten. Waarschijnlijk is de niet lekker lopende tekst van deze song hier debet aan. Maar dat is slechts gissen. Als extraatje kun je het titelnummer Horror Makers ook nog in videoclipvorm tot je laten komen.

Het Poolse Gutter Sirens gaat met zijn nieuwste cd “Horror Makers” internationaal geen hoge ogen gooien. Uitgaande van twee dobbelstenen blijft de score steken bij vijf, hooguit zes. Een redelijke worp, maar lang niet goed genoeg om de jackpot binnen te halen.

Joost Boley

Send this to a friend