Haken

L-1VE

Info
Uitgekomen in: 2018
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: www.insideoutmusic.com
Website: http://www.hakenmusic.com/
DVD-info:
Beeld: 4:3
Geluid: Stereo 2.0; Dolby Surround 5.1
Regio: 0 (alle regio’s)
Tracklist
DVD 1:Live In Amsterdam:

affinity.exe/Initiate (6:02)
In Memoriam (4:40)
1985 (9:24)
Red Giant (6:26)
Aquamedley (22:33)
As Death Embraces (3:46)
Atlas Stone (7:13)
Cockroach King (8:18)
The Architect (16:01)
The Endless Knot (6:33)
Visions (23:35)

DVD 2:
Live At ProgPower USA 2016:

Falling Back To Earth (12:10)
Earthrise (5:08)
Pareidolia (10:20)
Crystallised (20:14)

Official Videos:

Initiate (4:16)
Earthrise (4:48)
Lapse (4:44)
Conner Green: basgitaar
Charlie Griffiths: gitaar
Raymond Hearne: drums
Rich Henshall: gitaar, toetsen
Ross Jennings: zang
Diego Tejeida: toetsen
L-1VE – dvd (2018)
Affinity (2016)
Restoration (EP) (2014)
The Mountain (2013)
Visions (2011)
Aquarius (2010)
Enter the 5th Dimsension (Demo)(2007)

Kleine bandjes worden groot. Haken zag ik voor het eerst op Night of the Prog in 2011, waar ze de tweede dag openden. Een tijdslot bedoeld om exposure te geven aan onbekendere bands. Vervolgens mochten ze het ook op eigen kracht proberen, in steeds grotere zalen. De Oude Zaal van De Melkweg was uitverkocht op 13 april 2017 toen de Britten daar optraden en van dit optreden is nu gelukkig ook een registratie beschikbaar, de eerste beeldregistratie van de band. Er komen – voor zover mij bekend twee uitgaven: een download en een fysieke uitgave, die bestaat uit twee dvd’s en twee cd’s. Ik ontving van het label enkel beide dvd’s, dus kan slechts daarop beoordelen.

De Europese tour van 2017 was gekoppeld aan het tienjarig bestaan van de band en daarnaast waren de eerste twee album, “Aquarius” en “Visions”, in geremasterde vorm verschenen. Het lag dus voor de hand dat het optreden een dwarsdoorsnede van hun oeuvre zou worden en dat klopt ook enigszins. Wat we gepresenteerd krijgen is een vijftal nummers van de laatste plaat “Affinity” en vier nummers van voorganger “The Mountain”. “Aquarius” is vertegenwoordigd met een lange medley en “Visions” met het eveneens forse titelnummer. en live-album biedt de mogelijkheid om de compositorische groei van een band te volgen en dan valt op dat de band met name bij de totstandkoming van “The Mountain” forse stappen gezet heeft. Daarvoor was het een band die al meedraaide in de hogere regionen van de progmetal, maar met de diversiteit van deze plaat, en het hoogstandje Cockroach King in het bijzonder, lieten de Britten de concurrentie ver achter zich. Ook “Affinity” bevatte weer vele fraaie melodielijnen en het is dan ook een genot te horen dat complexe nummers als The Architect ook live stand weten te houden.

Het optreden in De Melkweg was het twintigste en een-na-laatste van de tour en de band was dus al goed ingespeeld. Met name toetsenist Diego Tejeida verkeert in grootse vorm, maar eigenlijk hebben we hier te maken met zes topmuzikanten. Verder valt ook hoe frontman Ross Jennings gegroeid is in zijn rol, hij bespeelt het publiek met veel flair en zingt bovendien de sterren van de hemel. Vooral het doseren gaat hem heel goed af, maar ook het uithalen beheerst hij uitstekend.

Is deze registratie daarmee een topper? Ja en nee. Om naar te luisteren is het sowieso een absolute aanrader, want de geluidskwaliteit is uitstekend. De visuele aspecten van de dvd vind ik niet altijd even geslaagd. Ik heb me er eerder al wel eens over beklaagd dat er geen afstemming lijkt te zijn tussen de belichting en de opname en dat is hier ook te vaak het geval. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om frontaal te filmen als wit licht van het podium de zaal in schijnt en ook de spots staan goede beelden af en toe aardig in de weg. Daarnaast vind ik het camerawerk geregeld onrustig, met te korte shots uit onlogische hoeken. Ik heb vooral het idee dat er geen goede voorbereiding plaats heeft gevonden en dat is jammer, want er had zeker meer in gezeten.

De tweede dvd bevat het bonusmateriaal. Dit betreft een viertal nummers die zijn opgenomen tijdens hun optreden in 2016 op de Amerikaanse versie van ProgPower. In totaal nog eens ruim drie kwartier aan materiaal, waarbij enkel de nummers die niet in Amsterdam zijn gespeeld, zijn opgenomen. We krijgen nog twee nummers van “The Mountain”, Falling Back To Earth en Pareidolia, en verder Earthrise van “Affinity” en – wat mij betreft een hele mooie toevoeging – Crystallised van de tot nog toe niet aan bod gekomen ep “Restoration”.
En waar dit soort bonusopnames nog wel eens van een inferieure kwaliteit willen zijn, is daar in dit geval geen sprake van. Het betreft hier eveneens een professionele opname met meerdere camera’s, die bovendien –  anders dan in Amsterdam – niet gehinderd werden door een te drukke belichting.
Daarnaast bevat de dvdD nog een drietal promotieclips, namelijk voor Initiate, Earthrise en Lapse, alle afkomstig van “Affinity”. Deze vallen wat mij betreft vooral in de categorie ‘leuk om een keer gezien te hebben’.

Al met al is het een bijzonder fraai pakket waar Haken mee komt. Wie nog niet overtuigd was van de capaciteiten van deze nog relatief jonge band, raakt dat wel na het zien – en vooral horen – van deze opnames.

Wouter Brunner

Koop bij bol.com

Send this to a friend