Haken met support Bent Knee en Vola

15 maart 2019, De Boerderij, Zoetermeer

Locatie
Cultuurpodium De Boerderij, Zoetermeer
Bent Knee:
Courtney Swain: zang, toetsen
Ben Levin: gitaar, achtergrondzang
Jessica Kion: basgitaar, achtergrondzang
Gavin Wallace-Ailsworth: drums
Chris Baum: viool, achtergrondzang
Vince Welch: synthesizers, slaggitaar, sounddesign, productie

Vola:
Asger Mygind: zang, gitaar
Martin Werner: toetsen
Nicolai Mogensen: basgitaar, achtergrondzang
Adam Janzi: drums

Haken:
Ross Jennings: zang
Richard Henshall: gitaar, achtergrondzang
Raymond Hearne: drums, achtergrondzang
Charles Griffiths: gitaar, achtergrondzang
Diego Tejeida: toetsen, achtergrondzang
Conner Green: basgitaar, achtergrondzang
Bent Knee:
Bone Rage
Leak Water
Hold Me In
Being Human
Catch Light
Holy Ghost

Vola:
Smartfriend
Starburn
Ghosts
Your Mind Is a Helpless Dreamer
Owls
Alien Shivers
Ruby Pool
Whaler
Stray the Skies

Haken:
The Good Doctor
Puzzle Box
Falling Back to Earth
A Cell Divides
Nil by Mouth
1985
Veil
The Architect

Toegift:
Crystallised
Africa (cover van Toto)

Cultuurpodium De Boerderij in Zoetermeer was stijf uitverkocht op vrijdag 15 maart 2019 voor drie bands waar reikhalzend naar werd uitgekeken: Bent Knee uit Boston (VS), Vola uit Denemarken en Zweden, en natuurlijk het paradepaardje van de progmetal, Haken uit Londen.

Vaak is het verzorgen van een voorprogramma een ondankbare taak, maar daar was deze avond geen sprake van. De drie bands voelen zich duidelijk op hun gemak met elkaar en tonen over en weer, voor en na de optredens veel respect.

3 - Bent Knee 15-03-2019 Boerderij 001 door Monica Duffels 3 - Bent Knee 15-03-2019 Boerderij 008 door Monica Duffels

Bent Knee is van de drie duidelijk het kleinst als het gaat om bekendheid, maar hun reputatie was hen al vooruitgesneld. De recensies van de shows die het zestal gaf in het voorprogramma van Haken en Leprous in Noord-Amerika waren zonder uitzondering lovend. Gelukkig kunnen wij ons daarbij aansluiten.

De muziek van deze band met frontvrouw Courtney Swain is opwindend, dynamisch en beslist niet alledaags. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik er geen hele plaat van achter elkaar kan beluisteren. Ik hoopte dan ook dat het zien van de band veel goed zou maken. Ik werd niet teleurgesteld. Wat een positieve energie! De band stampt, piept en kraakt, en raakt je frontaal. Vooral gitarist Ben Levin lijkt het podium erg klein te vinden, wat nog verergerd wordt door het al opgestelde instrumentarium van de andere twee bands. Maar ook de andere leden van de band gaan lekker tekeer op de zes nummers die de band mocht uitvoeren in het tijdslot dat hen was toebedeeld. Swain nam afscheid met oprechte spijt dat dit het een na laatste optreden was in deze setting. Na Zoetermeer stond nog een show op het programma, in Londen.

2 - VOLA 15-03-2019 Boerderij 001 door Monica Duffels 2 - VOLA 15-03-2019 Boerderij 003 door Monica Duffels 2 - VOLA 15-03-2019 Boerderij 004 door Monica Duffels

Zo extravert als Bent Knee, zo introvert waren de mannen van Vola. En bij deze band had ik min of meer omgekeerde verwachtingen: of ze de nummers van het laatste album “Applause Of A Distant Crowd” wel live konden brengen. In mijn jaarlijstje van 2018 staat deze plaat stijf op nummer 1, nog vóór ‘Vector’ van Haken. In mijn oren is het album perfect opgenomen en gemixt, en de geweldige composities niet te vergeten.

Ook hier werd ik niet teleurgesteld, al leek de zaal daar iets anders over te denken. Het applaus was warm, daar niet van, maar ik kreeg de indruk dat Vola minder gewaardeerd werd dan Bent Knee. Maar de complexe nummers van deze band werden uitstekend uitgevoerd. Ik had vooral twijfels of de zang zich zou kunnen meten met de plaat, waar hier en daar gebruik wordt gemaakt van technische trucjes om meerdere zanglagen te creëren. Maar het klonk prima en het is prachtig om te horen hoe de stemmen van Asger Mygind en Nicolai Mogensen bij elkaar passen.

2 - VOLA 15-03-2019 Boerderij 002 door Monica Duffels 2 - VOLA 15-03-2019 Boerderij 005 door Monica Duffels

Jammer weer dat de tijd beperkt was en uit het repertoire van twee albums slechts negen nummers konden worden geselecteerd. Van mij hadden er echt meer dan de vijf van “Applause” mogen worden uitgevoerd. Gelukkig zaten er persoonlijke favorieten tussen, zoals Ruby Pool en natuurlijk Ghosts, het nummer dat wat mij betreft met de juiste promotie absoluut een hit zou kunnen worden. Het zou mij niets verbazen als Vola op het punt van doorbreken staat en dat ze zich de volgende keer roadies kunnen veroorloven en ze niet zelf hoeven op te bouwen en af te breken.

1 - Haken 15-03-2019 Boerderij 003 door Monica Duffels 1 - Haken 15-03-2019 Boerderij 002 door Monica Duffels

Maar goed. Iedereen kwam natuurlijk voor de wonderboys uit Londen, Haken. Wat heeft deze band de afgelopen jaren een ontwikkeling doorgemaakt. Zo schuchter als ze in 2013 na het verschijnen van “The Mountain” op het podium stonden, zo zelfverzekerd staan hier zes mensen de meest ingewikkelde composities uit te voeren alsof ze een sinaasappeltje aan het pellen zijn. Maar die achteloosheid is maar schijn. Ik stond deze keer wat links aan het podium en had een goede blik op Charlie Griffiths. Van dichtbij is goed te zien dat hier een muzikant in opperste concentratie staat te spelen.

Uiteraard was de spotlight in deze show vooral gericht op de muziek van het laatste album, “Vector”. Zes van de zeven nummers waren te horen, inclusief de intro Clear, dat van tape werd gedraaid. Tijdens de hoofdset kwamen tussendoor Falling Back To Earth van “The Mountain” en 1985 van “Affinity” voorbij. En de toegift bestond uit Crystallised van de ep “Restoration” en zowaar Africa van Toto. Dat laatste was niet helemaal een verrassing, al tijdens Cruise To The Edge, het peperdure festival aan boord van een luxe cruiseschip vanuit Florida, was dit een guilty pleasure van de heren.

1 - Haken 15-03-2019 Boerderij 007 door Monica Duffels 1 - Haken 15-03-2019 Boerderij 004 door Monica Duffels

Ondanks een moordend tourschema na het verschijnen van “Vector” lijkt Haken er geen genoeg van te krijgen. Ze staan met duidelijk plezier te spelen en nemen ieder – terechte – applaus gretig in ontvangst. De zaal gaat uit zijn dak. Ross Jennings is allang niet meer de enige blikvanger van de band. Diego Tejeida ontpopt zich steeds meer als de clown van de band en hij verschijnt regelmatig voor op het podium met zijn draagbare keyboard.

Bassist Connor Green, die in 2014 de ondankbare taak had om Thomas MacLean te doen vergeten, heeft zich ontwikkeld tot een formidabele speler. Op het podium is goed te horen dat hij een groot aandeel heeft in het geluid van “Vector”. Over Ray Hearne hoeven we het eigenlijk niet meer te hebben. Het lijkt wel of de man acht ledematen heeft in plaats van vier. Weergaloos. Hoewel, op dit filmpje is te zien dat een 11-jarige behoorlijk tekeer gaat op de drums in Nil By Mouth. Zie je wel, iedereen kan het.

Gekkigheid natuurlijk. Ray is wel zo sportief om zelf te reageren op de video. Deze jongen gaat een grote toekomst tegemoet.

1 - Haken 15-03-2019 Boerderij 014 door Monica Duffels 1 - Haken 15-03-2019 Boerderij 012 door Monica Duffels

Terug naar De Boerderij. Hoewel ik “Vector” zeer kan waarderen, gaat mijn voorkeur toch uit naar de andere albums van Haken. Ik snap uiteraard dat een band niet stil kan blijven staan, maar stiekem hoop ik toch dat het volgende album iets luchtiger wordt en hopelijk ook wat melodieuzer. Het publiek van Haken heeft zich overigens wel automatisch aangepast. Er waren opvallend veel jongere mensen, velen daarvan met ‘Slayer’ of iets vergelijkbaars op hun T-shirt. Ik ben benieuwd hoeveel daarvan ik komende vrijdag bij Prognosis weer tegenkom, wanneer Haken wéér in Nederland te zien is. Maar dat lees je in een volgend verslag.

1 - Haken 15-03-2019 Boerderij 015 door Monica Duffels 1 - Haken 15-03-2019 Boerderij 013 door Monica Duffels

Verslag: Marcel Debets
Foto’s: Monica Duffels

 

 

Send this to a friend