Haken

Visions

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Groot-Brittanië
Label: The Laser's Edge
Website: www.hakenmusic.com
MySpace: www.myspace.com/hakenmusic
Tracklist
Premonition (4:08)
Nocturnal Conspiracy (13:05)
Insomnia (6:04)
The Mind's Eye (4:03)
Portals (5:26)
Shapeshifter (8:06)
Deathless (8:03)
Visions (22:21)
Charlie Griffith: gitaar
Raymond Hearne: drums
Richard Hensall: gitaar en toetsen
Ross Jennings: zang
Thomas Maclean: bas
Diego Tejeida: toetsen en geluidsontwerp

Met medewerking van:
The Haken String Quartet:
Lucy Butcher: cello
Alison Comercord: viool
Jennifer Murphey: viool
Martin Wray: altviool

Christopher Currie en Patrick Harrild: zang
Joey 'Dah Lipz' Ryan: Franse hoorn
Visions (2011)
Aquarius (2010)

Met “Aquarius” leverde de Britse band Haken een meer dan verdienstelijk debuut af. De positieve recensies waren niet van de lucht. Ongeveer anderhalf jaar na deze eerste release ligt de opvolger al weer in de schappen. Lukt het Haken met “Visions” de hooggespannen verwachtingen waar te maken?

Deze band uit Londen maakt progressieve metalmuziek, maar denk niet dat ze ons een portie eenzijdige stevige metal voorschotelen. Nee, Haken creëert een bijzondere sfeer in de acht nieuwe nummers door een intrigerende mix van metal, rock, jazz en pop te koppelen aan melancholie en schoonheid.

Door de grote afwisseling in de muziek kan ook een heel rijtje referenties worden opgesomd. In meer of mindere mate bevatten de klanken van Haken aanknopingspunten met het werk van Dream Theater, Pagan’s Mind, Opeth, Anathema, Porcupine Tree, Yes en ELP.

The Haken String Quartet opent het bal in het eerste, instrumentale, nummer Premonition met een klassiek thema. Schijn bedriegt, want vrij snel daarna wordt het stevig, met pittige gitaarriffs en wat ongewone toetsenklanken. De strijkers zorgen in het vervolg van dit nummer voor een bombastische ondertoon. Haken neemt je direct al in een ijzeren greep.

Met Nocturnal Conspiracy hebben we een van de hoogtepunten te pakken. Na een rustig begin, met een hoofdrol voor zanger Ross Jennings, wisselen de sfeermomenten in dit nummer zich in hoog tempo af. Zware gitaarakkoorden, heavy solo’s, jazzy intermezzo’s, meeslepende orkestraties en een fraai duet tussen piano en basgitaar, zorgen voor een prachtig opgebouwd nummer van ruim dertien minuten.
Bij Insomnia neemt het jazzkarakter nog wat meer toe. Tegen het eind gaan de gitaristen Charlie Griffiths en Richard Henshall helemaal los.
De spanning in Deathless wordt ijzig opgebouwd. Door Jennings’ zang, maar ook door de muziek, het thema (zelfdoding) en de tekst ontstaat een beklemmend geheel in dit rustige nummer.

De zes heren van Haken blinken trouwens toch niet uit in het maken van vrolijke mopjes muziek. De teksten belichten diverse donkere aspecten van ons bestaan: samenzwering, moord en duistere visies. Dit aspect van de muziek wordt nog eens onderstreept door het, overigens prachtige, artwork, verzorgd door Dennis Sibeyn.

Met het titelnummer Visions sluit Haken met een epic in de ware betekenis van het woord op imponerende wijze af. Met dit nummer geeft de band een staalkaart af van waartoe de heren in staat zijn. Het uitstekende spel van alle leden van de band komt hierin harmonisch tezamen. Het gaat alle kanten op. Weer de gevoelige, maar soms ook wat rauwere zang van Jennings, keiharde riffs, maar ook een emotionele gitaarsolo, theatrale en bombastische passages, jazzy stukken, samengesmeed tot een prachtig geheel van dik 22 minuten.

“Visions” sluit af waar het mee begon; een stemmig strijkarrangementje. Een uur lang heeft Haken ons daartussen getrakteerd op een portie uitstekende neo-prog. “Visions” is erg goed geproduceerd waardoor ook de kleinste details van het sterke spel van dit Londense zestal prima zijn te onderscheiden. De cd boeit van het begin tot het eind. In de nummers wordt de spanning opgebouwd en ook net zo makkelijk weer ‘afgeschaald’, net op het moment dat dit ook nodig is. Haken maakt de verwachtingen inderdaad waar. De band heeft een heel goed tweede album afgeleverd. Ik kijk uit naar de volgende schijf van Haken. Als deze net zo duister is als de droombeelden op ”Visions”, krijg ik hier op voorhand bijzonder aangename visioenen bij.

Fred Nieuwesteeg
Koop bij bol.com

Send this to a friend