Hal & Ring

Alchemy

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Japan
Label: Musea Records
Website: http://www.halandring.com
MySpace: -
Tracklist
Sir Bordenhausen (6:06)
Triplet Colors II (9:33)
The Flower Ladies (5:35)
Open Before Knock (4:12)
Altered States II (5:27)
The Star Of Sorrow (4:11)
In Memory Of Charnades The Pan (9:47)
Takashi Kokubo: synthesizers
Kayo Matsumoto: toetsen
Yoshiyuki Sakurai: bas
Naoya Takahashi: drums
Haruhiko Tsuda: gitaar
Alchemy (2006)

De geschiedenis van de Japanse bands Hal en Ring begint en eindigt in eerste instantie in de jaren ’70. We hebben het over twee bands, waarvan de leden later Shingetsu oprichtten en later deel uitmaakten van Asturias en East Wind Pot. Oh die!

“Alchemy” is het eerste wapenfeit van de 21e eeuwse samenwerking van deze twee bands die elk een krappe dertig jaar van de aardbodem verdwenen waren. Het materiaal wordt deels gevormd door opnieuw opgenomen composities uit de jaren ’70 en deels door nieuw werk. Dat alles bij elkaar duurt drie kwartier.

De muziek is volledig instrumentaal en de composities geven ieder van de vijf musici goed de ruimte. “Alchemy” zou wat dat betreft kunnen slaan op de blijkbaar goede chemie tussen de beide bloedgroepen in de band, maar de titel zou ook betrekking kunnen hebben op de veelheid aan invloeden: de muziek kent eigenlijk een mix van ‘alle’ symfonische rock die in de jaren ’70 gemaakt is. De twee voornaamste referenties die bij me opkomen zijn evenwel Camel en Emerson, Lake & Palmer, hoewel het fusionachtige Triplet Colors II ook gedachten oproept aan SBB. Sommige nummers zijn sterk keyboard-gedomineerd (Open Before Knock), andere zouden het aardig doen als jazzy loungemuziek (Altered States II), weer andere hadden de soundtrack voor een thriller kunnen zijn (The Star Of Sorrow).

In Memory Of Charnades The Pan is een lekkere up-tempo afsluiter die voor veel luisteraars wellicht de sleutel tot de plaat kan vormen. Want de songs zijn alle zeer aangenaam, afwisselend van aard en prima gespeeld. Toch klinkt het wellicht tot hier nog wat onbestemd of zelfs generiek. Laat de muziek tot je komen en vind hier uiteindelijk je ingang (evenals “Trespass” van Genesis voor veel mensen ook via The Knife ging leven).Hal & Ring nestelen zich met “Alchemy” meteen in de bovenste regionen der instrumentale prog-/jazzrock. Of ze dit momentum weten vast te houden voor een plaat met allemaal nieuw materiaal is een andere vraag, maar of een eventuele volgende plaat nu in de beste retrotraditie gemaakt wordt of met werkelijk vernieuwende muziek, deze plaat maakt duidelijk dat de potentie er is.

Casper Middelkamp

Send this to a friend