Uil, Han

Dark In Light

Info
Uitgekomen in: 2010
Land van herkomst: Nederland
Label: Eigen beheer
Website: http://www.hanuil.com/
MySpace: http://www.myspace.com/hanuil
Tracklist
War Of Thoughts (2:54)
Aquila Island (4:47)
The Same Old Endless Story (5:28)
A Song For The Soldier (4:31)
I've Waited Too Long (3:42)
Dark In Light (6:18)
Memento (7:01)
I Love You Still (4:15)
Getting Up (4:49)
The Great Descent (3:28)
Love Can Be Found (4:05)
Han Uil: zang, gitaar, toetsen, banjo, programmering

Met medewerking van:
Aldo Adema: gitaar
Eric Healy: saxofoon op A Song For The Soldier
Carola Magermans: zang
Jaap Mulder: toetsen
Dark In Light (2010)
Alone (2006)

Bedachtzaam, bijna starend staat Han Uil op de hoes van zijn tweede album “Dark In Light”, zijn gezicht half in het donker en half in het licht. Waar zou hij aan gedacht hebben toen die foto gemaakt werd, vraag ik me af.

Han Uil heeft zijn sporen inmiddels verdiend in muziekland. Componist, muzikant en producer is waar deze in 1976 geboren Groninger zich mee bezig houdt. Succesvol was hij in de beginjaren van deze eeuw met zijn progmetalgroep Antares. Na zijn solodebuut “Alone” in 2006 trad hij toe tot Seven Day Hunt, zeg maar de reïncarnatie van Egdon Heath. Met die groep verraste hij in 2009 vriend en vijand met het album “File This Dream”. Het was Uil die als zanger een fors aandeel had in dit album. Maar dat hij naast zingen veel meer kan bewijst hij met “Dark In Light”.

De muziek op deze schijf is gevarieerd met stijlen als rock, blues, progressieve rock en zelfs vleugjes metal. Maar ook zijn singer-songwriter kant krijgt aandacht. We horen de invloeden terug van de groepen waarin hij speelt of gespeeld heeft. De meeste instrumenten worden door Uil zelf bespeeld en waar nodig heeft hij zich laten bijstaan door zijn maten uit Seven Day Hunt. Dat het productioneel gezien om door een ringetje te halen is, spreekt haast voor zich.

Ik laat enkele uitschieters de revue passeren. De instrumentale opener War Of Thoughts is orkestraal, tegen het bombastische aan met een geknepen gitaargeluid wat doet denken aan Mike Oldfield. A Song For The Soldier is bluesy met fraaie saxofoon en mooie samenzang met Carola Magermans. Het titelnummer Dark In Light is speels en sfeervol met weer die Oldfield-achtige uitspattingen op gitaar. Het hardste en tegelijk ook meest proggy nummer is Memento. We horen de ronkende geluiden van een Hammondorgel, rauwe gitaar in een soms Oriëntaalse ambiance. De meningen over de vocale capaciteiten van Uil kunnen verdeeld zijn maar op dit nummer zingt en klinkt hij geweldig. Getting Up heeft weg van een protestsong en kan het best omschreven worden als Bob Dylan die op de metaltoer gaat. Het album wordt afgesloten met het meeslepende Love Can Be Found waarin we symfonisch toetsenspel horen, hemels gitaarspel van Uil en slechts vier woorden tekst.

“Dark In Light” is een buitengewoon sterk en gevarieerd album dat per luisterbeurt aan kracht wint. Het is muziek die breder is en verder gaat dan de muziek die wij doorgaans op deze website bespreken. Je kunt een impressie gaan beluisteren op zijn website.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend