Harvest

Northern Wind

Info
Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Spanje
Label: Eigen beheer
Website: www.harvestband.com
Tracklist
Into the Void (1:09)
It All Becomes Clearer (9:28)
This Day (6:17)
Northern Wind (4:02)
Sending Signals (5:07)
Something's Changing (6:09)
Under the April Sky (5:39)
Shadows Behind the Lilacs (3:24)
Rush (6:04)
Tonight (6:33)
Colours (8:31)
Jordi Amela: toetsen
Monique van der Kolk: zang
Toni Munné: basgitaar
Alex Ojea: drums
Jordi Prats: gitaar
Northern Wind (2014)
Chasing Time (2012)
Underground Community (2009)

Het leukste van recensent zijn is het ontdekken van nieuw talent; albums onder de aandacht brengen die je anders nooit ontdekt zou hebben. Op de tweede plaats van het leuke van recensent zijn is het volgen van een dergelijke band en merken dat de muziek met elke album sterker wordt. Een mooi voorbeeld hiervan is het Spaans/Nederlandse Harvest. Het debuut “Underground Community” stond vol met heerlijke symfonische pop waar de geest van Marillion prettig doorheen waaide. “Chasing Time” dat in 2012 verscheen toonde een enorme progressie met een meer progressief en steviger geluid.

Toen de band in april 2014 op het Progdreams III festival in De Boerderij stond, speelde men al twee nummers van het nieuwe album. Ik schreef toen in mijn verslag: “Als de band dit niveau op alle nummers kan voortzetten, kunnen we eind 2014 een dijk van een album tegemoet zien”. Nou daarin is dit vijftal met glans geslaagd. Met “Northern Wind” levert de band zijn beste album tot nu af.

De groei zit hem in meerdere onderdelen. Ten eerste is de ritmesectie van een ongelofelijk hoog niveau. Ik had drummer Alex Ojea al heel erg hoog zitten, maar wat hij op dit album laat horen is fenomenaal. Zijn jazzachtergrond komt hierin geweldig naar voren. De drive, maar ook de subtiliteit in zijn spel is geweldig. Luister maar eens naar het uptempo en licht bombastische Under The April Sky of Rush en overtuig jezelf. Voor bassist Toni Munné is dit het eerste album, maar ook zijn invloed is overduidelijk. Zijn groovy loopjes geven het geheel een meerwaarde. Ze stuwen elkaar en de muziek tot grote hoogte.

Ten tweede zijn de songs nog beter uitgewerkt. Er staat eigenlijk geen tegenvallend nummer op het album. De melodieën zijn sterk, maar de songs zijn wat complexer geworden met meer tempowisselingen en heerlijke instrumentale passages. Er is meer gelaagdheid, hierdoor is het een album geworden dat groeit bij elke luisterbeurt. Een nummer als It All Becomes Clearer is daar een goed voorbeeld van. En daarbij hoort ook de kippenvel opwekkende inleiding Into The Void. Toetsenist Jordi Amela stopt een vleugje elektronica in het geheel waarmee hij de spanning mooi weet op te bouwen. Die spanningsboog weet de band uitstekend vast te houden. Gitarist Jordi Prats blijft ogenschijnlijk wat meer op de achtergrond, maar schijn bedriegt. Zijn invloed op dit album is enorm.

Ten derde zijn er op het gebied van de productie goede stappen gezet. Op “Chasing Time” schoof de stem van zangeres Monique van der Kolk nog wel eens wat naar de achtergrond, dat is nu mooi in verhouding. Sowieso klinkt het album als een klok. Ook het artwork van wederom Antonio Seijas is prachtig, mede door het gebruik van warme kleuren. Het artwork op “Chasing Time” deed veel kouder aan wat dat betreft.

Gelukkig zijn er ook zaken gelijk gebleven. Zo is de zang van Monique van der Kolk weer loepje zuiver; nog steeds kan zij moeiteloos zowel emotie overbrengen als indrukwekkend overtuigen in passages die echt niet eenvoudig zijn. Alle ingrediënten voor een spetterende muziekervaring zijn dus daar. Vergeet alles om je heen en laat je verrassen door de heerlijke noordelijke wind die door je speakers zal waaien.

Maarten Goossensen

Send this to a friend