Hasse Fröberg

Future Past

Info
Uitgekomen in: 2010
Land van herkomst: Zweden
Label: Reingold Records
Website: www.hassefroberg.com
MySpace: www.myspace.com/hassefrobergandthemusicalcompanion
Tracklist
Future:
Sounds From The Empire (1:27)
Fallen Empire (10:20)
Song For July (4:59)
Piece Of The Sky (14:18)
I Wouldn't Change A Thing (6:49)
Past:
Above (10:27)
Everyday (4:56)
The Ultimate Thrill (6:34)
Only My Blood (13:00)
Hasse Fröberg: zang, gitaar
Kjell Haraldsson: toetsen
Anton Lindsjö: gitaar, mandoline
Ola Strandberg: drums, percussie
Thomsson: basgitaar
Future Past (2010)

Een clichématig inkoppertje: zonder verleden is er geen toekomst.

Hasse Fröberg geniet nog de meeste bekendheid als zanger/gitarist van The Flower Kings. Met zijn uitstraling als rockartiest heb ik hem bij The Flower Kings altijd al een buitenbeentje gevonden. Een buitenbeentje met een dijk van een stem en iemand die op het podium zijn vrij statische groepsgenoten prima weet te compenseren. Net als alle andere bandleden van de Zweedse formatie heeft Fröberg de sabbatical periode aangegrepen zijn eigen groep te formeren. Ik zeg met nadruk ‘groep’ want Hasse Fröberg & Musical Companion moet een blijvertje worden en geen project, een woord waar Fröberg een grondige hekel aan heeft. En op basis van het album “Future Past” zal deze groep ook absoluut een blijvertje zijn.

Fröberg speelt vanaf jongs af aan gitaar en speelde op zijn tiende in zijn eerste band. Een stuk serieuzer werd het op zijn vijftiende toen zijn groep door zijn vader van optreden naar optreden werd gebracht. Hij heeft zijn afkomst als rocker nooit verloochend en schaamt zich ook niet voor zijn verleden als glamrocker in Spellbound, een groep waarmee hij redelijke successen boekte.

“Future Past” is een zeer gevarieerd album geworden waarin veel invloeden verweven zitten. Ik noem onder meer de zeventiger en tachtigerjaren hardrock, Pink Floyd, Genesis, (uiteraard) The Flower Kings, Spock’s Beard en uit de hoek van de AOR/melodieuze rock Journey. Fröberg is in staat gebleken al deze invloeden samen te smeden tot een verrassend en verfrissend geluid.

De muziek kenmerkt zich over het algemeen door melodie, variatie en gelaagdheid waarbij elke luisterbeurt meer aan de oppervlakte lijkt te komen. Je treft er ook nummers op aan die niet zijn wat je bij de eerste tonen en akkoorden denkt. Verrassende wendingen komen vrijwel in elk nummer voor, waarbij de hand niet wordt omgedraaid voor nummers met een lengte van tien tot vijftien minuten.

Een van de uitschieters tussen de hoogtepunten is Piece Of The Sky. Een intro en passages die sterk doen denken aan Genesis, bombastisch en orkestraal als het oude Spock’s Beard, voorzien van subtiel drum- en percussiewerk, verscholen toetsenspel, swingende ritmegitaar en in het middenstuk een minuten durende gitaarsolo om de vingers bij af te likken.

“Future Past” bestaat symbolisch uit twee kanten: Future en Past. Beide delen worden gescheiden door het gekraak van een naald op vinyl, waarmee Fröberg wil aangeven te stammen uit het tijdperk van het gitzwarte vinyl. Kant één wordt afgesloten met de meezinger I Wouldn’t’ Change A Thing, een vrolijk nummer met een zeer aanstekelijk refrein waarin zelfs een stukje Supertramp voorkomt. Wat mij betreft slaat de titel van dit nummer op dit hele album.

Kant twee gaat van start met Above, een ander hoogtepunt. Een Uriah Heep-achtige intro gaat over in een stuk met verwijzingen naar de muziek van Pink Floyd, waarna de heesachtige zang van Fröberg je meevoert naar een bombastische passage met logge gitaarakkoorden, rauw orgelspel en melodieus gitaarwerk. Dan krijgt het nummer een heel andere wending met speels pianospel en een Flower Kings-achtige gitaarsolo van de prima gitarist Anton Lindsjö. Gitaarakkoorden die doen denken aan Magic Pie brengen je weer terug naar de bombastische intro waar het nummer mee begon.

Hasse Fröberg is een vos van een bijzonder ras: de man verliest noch zijn haren, noch zijn streken. Dit uitstekend geproduceerde album bestrijkt een breed spectrum binnen de rockmuziek en is een absolute aanrader voor de liefhebbers van hierboven genoemde groepen en muziek. Het album zal een breed publiek aanspreken en niet alleen emplooi vinden binnen het relatief beperkte aantal liefhebbers van progressieve rock. De toekomst lacht Hasse Fröberg & Musical Companion toe!

Hans Ravensbergen

Send this to a friend